Trener je najtrofejnijeg kluba

Vodi rekordere Hrvatske i 'razbija' protivnike na svim frontama: 'Glupo je raditi paralele s Dinamom, nismo više toliko ljubomorni na njih!'


Vjekoslav Paun
20.03.2019.19:00
Vodi rekordere Hrvatske i 'razbija' protivnike na svim frontama: 'Glupo je raditi paralele s Dinamom, nismo više toliko ljubomorni na njih!'
Cropix

sažeto

Vjekoslav Kobešćak već je četiri godine trener dubrovačkog Juga koji i ove sezone ima visoke ambicije...


Vjekoslav Paun
20.03.2019.19:00

Po običaju, kad je Jug u pitanju, letvica je visoko - najviše postavljena. Tako je to još od 1923. godine, kad je klub službeno osnovan, tako je i danas kad se lovi nekoliko trofeja u sezoni...

"Ciljevi u sezoni itekako su poznati. To je osvajanje prvenstva, kupa, te regionalne lige", reći će nam Vjekoslav Kobešćak, legendarni igrač, a sad i višegodišnji trener kultnog kluba.

Zvrcnuli smo ga na dan utakmice (upravo oko 19 sati startat će dvoboj protiv Crvene zvezde), nije odbio odvojiti nekoliko minuta...

Cropix

"Osim ovih standardnih ciljeva, plan je i izboriti nastup na Final Eight (8) i u tome smo zapravo već uspjeli, samo cilj je startati sa što bolje pozicije. To je stvarno uspjeh ove sezone, obzirom da smo se iznimno oslanjali na mlađi pogon ove sezone, a što nam je cilj, da samo samoodrživi. Jer jako smo dobri u mlađim selekcijama, stvorili smo širinu za ovu sezonu, ali i dugoročno. Tu sve ide prema planu i jako smo zadovoljni", rekao je 45-godišnji trener.

Već je Vjekoslav četiri sezone u Dubrovniku, kako je zadovoljan poslom, životom u hrvatskom "down under" podneblju...

"Od samog starta jako sam se dobro aklimatizirao. To je jedna tradicionalna vaterpolo sredina, posao je ovdje sjajno posložen, znaju što žele, kako doći do rezultata i to njegujući prošlost, a i pomno planirajući budućnost. U svakom slučaju u ove četiri godine imam isključivo pozitivno iskustvo boravkom u Dubrovniku", rekao je Kobešćak.

Cropix

Gotovo već u njegovoj prvoj sezoni popeo se na "Mount Everest", obzirom da je tad osvojio sve što se dalo osvojiti te 2016. godine, pa i postati - europski prvak. Je li to bilo prokletstvo, obzirom da su potom sigurno porasla očekivanja u nadolazećim sezonama?

"Ne bih to tako rekao, zato što je tad stvorena jedna fantastična momčad i zašto ne postati prvak Europe ako se ukazala šansa. Posebice iz razloga jer to nitko nije očekivao, nismo tad bili favoriti. Bio je to sjajan uspjeh, pet trofeja u sezoni. Ovdje su ljudi jako realni u procjenama, pa nije bilo nekog posebnog pritiska u godinama potom. U dvije godine imali smo fantastičan niz, a sad smo s pomlađenim sastavom udarili temelj za nekoliko sljedećih sezona i guramo opet iznad očekivanja.", otkrio je trener Juga.

U vaterpolu smo generalno u zadnjem desetljeću uzeli gotovo sve što se dalo uzeti, kakva nam je budućnost?

Cropix

"U svakom sportu sve teže i teže održati vrh, vremena se mijenjaju, konkurencija se zaoštrava i sigurno je teško to sve pratiti. Jug tu stoji jako dobro, jer je ovo sredina u kojoj je svima vaterpolo u krvi. Vjerujem da će Jug i nastaviti u ovom smjeru. Pa Dubrovnik po broju osvojenih medalja u vaterpolu po glavi stanovnika sigurno je prvi u svijetu, pa očekujemo da će se ovaj trend i nastaviti.", rekao je Vjeko.

Vaterpolo, rukomet, tenis, nogomet sigurno su zadužili ovu zemlju, no činjenica je da se u nogometnim vodama daleko lakše (financijski) diše. Je li znalo biti zavisti u vaterpolskim krugovima dok je on još igrao, možda npr. prema igračima Dinama, Hajduka?

"Ha, pa moram priznati da je toga znalo biti u moje vrijeme, radile su se paralele, ali danas toga više nema. A i bespotrebno je, jer je nogomet jedna druga razina u odnosu na druge sportove. Mogli bi uspoređivati sportove danima, ali činjenica je da nogomet generira najviše publike i to je dovoljan podatak.", rekao je trener Juga i naglašava:

Cropix

"Ne treba biti kivan niti negativan prema nikome, niti jednom sportu. Čak je znalo biti sukoba između pojedinih sportova, ali svi smo mi, manji sportovi pod navodnicima, korisnici državnog proračuna na neki način, jer profi sport u Hrvatskoj nije moguć bez pomoći određenih strana. Svaki sport nam treba, paralele nisu dobre, trebamo biti tolerantni prema drugima".

Na pitanje gdje mu je medalja iz čuvene Atlante (1996), malo je bio zatečen...

"Ha, dobro pitanje! Znam da je nisam poklonio, mislim da je ostala u Zagrebu. Moram priznati da nisam baš pretjerano discipliniran kad su u pitanju sve te silne medalje koje sam osvajao, plakete", nasmijat će se.

Neki iz njegove generacije su se također pronašli u trenerskim vodama, pojedinci su završili i u Savezu, a što je s onima koji žive samo od "sportske mirovine", može li to biti dostatno za preživjeti?

Cropix

"To je jedna sasvim solidna pomoć za nekih 200-njak korisnika. Nažalost, bile su neke rasprave koje su krivo interpretirane, ali je to svakako jedna lijepa poruka društva da im se pomogne. Malo njih se iskreno opredjeljuje za opciju da živi od toga, svi su se više manje snašli i nastavljaju s karijerama u nekim drugim pravcima", rekao je.

Je li Kobešćaku bilo teško prihvatiti kraj seniorske karijere i neki novi, drugačiji život?

"Pa brzo sam se prilagodio tom novom životu. Čak sam ranije od drugih izabrao umirovljenje, a napravio sam to jer sam prihvatio činjenicu da više nisam konkurentan, da se nisam prilagodio nekim novim vaterpolo trendovima, iako mi je to na prvu značio i određeni financijski pad. Nisam planirao da ću biti trener, ali kemija se dogodila već prvog dana u radu s djecom do 12 godina. Znalo je biti i teških dana, ali meni je svaki dan na bazenu itekako lijep", zaključio je Kobešćak.

Cropix

100posto sport izdvojeno

Vaterpolo

Vjekoslav Kobešćak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter