Edin Mujčin

'Za Hajduk i Rijeku bit će uspjeh ako prođu koje pretkolo u Europi, a Dinamo je kvalitetom stupanj iznad!'


Slaven Knežević
02.07.2017.09:00
'Za Hajduk i Rijeku bit će uspjeh ako prođu koje pretkolo u Europi, a Dinamo je kvalitetom stupanj iznad!'
Cropix

sažeto

Legendarni veznjak Dinama Edin Mujčin osvrnuo se u našoj tradicionalnoj nedjeljnoj rubrici "Gdje si legendo?" na velike utakmice koje je za Modre odigrao...


Slaven Knežević
02.07.2017.09:00

Edin Mujčin za Dinamo je igrao od 1995. do 2001., pa ponovno od 2002. do 2005. Legendarni veznjak s Dinamom je prošao neke od najvećih utakmica u povijesti. Najdraža mu je, naravno, ona protiv Partizana u kojoj je Dinamo slavio s 5-0.

"Teško je reći koja je najbolja i najdraža. Naravno da ćemo svi reći ona protiv Partizana. To je po svemu posebna utakmica. Bila je još ratna psihoza, atmosfera je bila posebna i pobijedili smo Partizan s 5-0. Uz nju najdraže su mi i prve utakmice. Prvi derbi, prva utakmica u Ligi prvaka, Manchester United na Old Traffordu, navijači kažu da je najbolja bila protiv Atletico Madrida, Porto je bio odlična utakmica, ma bilo je stvarno dobrih. No, Partizan je najveća utakmica", počeo je Mujčin.

Igrali ste stvarno velike utakmice. Što nedostaje današnjem Dinamu za korak više? Dojam je da danas Modri imaju problema s osrednjim ekipama, a Vaša generacija je bez problema igrala protiv velikana.

"Ima puno razloga zašto je to tako. Atmosfera nije kakva je bila, stadioni su poluprazni, kvaliteta je pala, najbolji igrači nam odlaze nakon jedne dobre polusezone,... Tad smo imali igrače iz Jugolige koja je po jačini bila uz bok najboljim ligama. Čak smo neke igrače i vraćali u Dinamo u najboljim igračkim godinama. Bilo je i novaca pa nije bilo potrebe za odlazak u inozemstvo. Sve to utječe. Sada se stvarno mučimo s osrednjim ekipama. Svi su napredovali, a mi stojimo na mjestu. Druge države ulažu, a mi se oslanjamo samo na talent. Pogledajte samo u Sloveniji kakve stadione imaju, a gdje su tek druge države?", objašnjava Mujčin.

Prošle sezone Rijeka je iznenadila sve i uzela naslov Dinamu.

"Moram priznat da mi je drago zbog toga. Sve su dobro posložili i cijele godine igrali su na visokom nivou. Nisu bili dobri samo u nekoliko utakmica, već su cijele godine igrali vrhunski. Svaka im čast. Drago mi je i zbog Osijeka koji se svakako diže i ulaganja se počinju vraćati. Hajduk je uvijek Hajduk i sad smo dobili tu veliku četvorku. Svi imaju publiku, osim nažalost Dinama, ali Dinamo je kvalitetom stupanj iznad. Kvaliteta se svakako izjednačila, a druga je stvar radi li se o porastu ili padu kvalitete", kaže Mujčin.

Koliko ta "velika četvorka" može u Europi?

"Osijek će proći Santa Colomu, o tome nema dvojbe. Jednostavno su kvalitetniji. Kasnije slijedi Luzern s kojim je Osijek tu negdje. Luzern je kvalitetan suparnik, ne trebamo ih podcijeniti. Za Rijeku će uspjeh biti da prođe pretkolo ili dva. Hajduk nije na nekom visokom nivou. Bit će uspjeh ako prođu koje pretkolo."

A Dinamo?

"Za Dinamo ne možemo reći kako će izgledati jer je prijelazni rok još u tijeku. Isto vrijedi i za druge. Sve te projekcije su vrlo nezahvalne jer još ne znamo tko dolazi, a tko odlazi. Za sve naše klubove uspjeh je ako prođu koje pretkolo, pogotovo ako uđu u neko od europskih natjecanja. Svaki put je kod nas drama kad netko od naših ispadne iz Europe, ali nije to sramota. Ne smijemo misliti da drugi ne igraju nogomet. I drugi su kvalitetni. Svaka dobivena utakmica u Europi je uspjeh."

Trenutno ste pomoćni trener Mariju Tokiću u Lokomotivi.

"Da, radim kao pomoćnik Tokiću, ali nemam ni ambicije biti glavni trener. Ova mi uloga odgovara jer sam stalno u kontaktu s igračima. Uživam. Toka me iznenadio u pozitivnom smislu. Mlad je trener, ali negdje mora početi, a u Lokomotivi radi odličan posao. Tu je i trener Prskalo, ma svi uključeni su odlični. Imamo odličan stručni stožer."

Koliko Lokomotiva može u idućoj sezoni?

"Imamo odličnu mladu ekipu. Nemaju dečki puno iskustva, ali jako smo potentna ekipa. Rekao bih da smo peta ekipa u Hrvatskoj. Možemo iznenaditi svakoga."

Lokomotiva će ove godine igrati i juniorsku Ligu prvaka. Dinamo nije imao sreće proteklih godina, ali nisu se ni osramotili. Koliko može Lokomotiva?

"To je neka nova generacija klinaca pa ne mogu točno reći kakvi su, ali ne trebamo se bojati za budućnost kada se radi o mladim igračima. Ne govorim samo o Lokomotivi, već o cijeloj Hrvatskoj. Naši mladi igrači su do 17-18 godina među najboljima u Europi. Lokomotivine juniore preuzeo je Jerko Leko i mogli bi iznenaditi mnoge velikane."

Ako smo među najboljima u mladim kategorijama, što se dogodi s tim igračima kada prelaze u seniore? Puno je primjera mladih talenata koji se ne ostvare kad uđu u prve ekipe...

"I tu ima puno faktora. Mladi se igrači izgube u toj tranziciji iz juniora u seniore. Prebrzo se prodaju, prerano odu, klubovi im daju previše, postanu zvijezde prerano, ma stvarno je puno faktora. Tu su i nerealni roditelji i menadžeri koji žele na toj djeci brzo zaraditi pa njihov razvoj padne u drugi plan", zaključio je Mujčin.

nogomet

Gdje si legendo

Edin Mujčin

Podijeli članak