VIDEO: Popularniji od nogometaša i trenera

Zbog neobičnog izgleda svi su se plašili legendarnog suca, najboljeg svih vremena: 'Slali su mi metke u kuverti i prijetili su mi smrću!'


Vjekoslav Paun
13.02.2019.18:00
Zbog neobičnog izgleda svi su se plašili legendarnog suca, najboljeg svih vremena: 'Slali su mi metke u kuverti i prijetili su mi smrću!'
Getty Images

sažeto

Pierluigi Collina danas slavi 58. rođendan, a smatra se najboljim nogometnim sucem svih vremena...


Vjekoslav Paun
13.02.2019.18:00

"Svašta sam prošao u životu. Imao sam i policijsku pratnju, prijetili su mi, slali metke u kuvertama. Svaki moj korak bio je pod strogim policijskim nadzorom. A opet, volio sam taj posao. Uvijek ću biti zahvalan ljudima koji su me gurnuli u ovaj posao kad sam bio tinejdžer", reći će jedinstveni Pierluigi Collina, a koji upravo danas slavi svoj 58. rođendan.

Taj bivši sudac, koji je čak šest godina u nizu ponosno nosio lentu najboljeg na svijetu, krenuo je s pozicije centralnog braniča, ali te 1977. godine dobio je jedan sasvim - drugačiji savjet. Savjet, bez kojeg ne bi bilo više ništa isto, kako za njega, tako i za brojne fanove diljem svijeta...

"Smatrali su da imam nevjerojatnu sposobnost donositi odluke u djeliću sekunde i opravdati ih starijim igračima.", otkrit će Talijan u jednom od intervjueva.

I uistinu, napredak je bio - fantastičan. Iz utakmice u utakmicu, svi su ga hvalili, momčadi, treneri, gledatelji. Nakon tri sezone u trećoj i drugoj ligi, završio je na listi za Serie A gdje je 1995. godine odsudio čak - 43 utakmice.

Getty Images

Naravno, FIFA je to registrirala i ubrzo mu dala šansu na Olimpijskim igrama 1996. godine u Atlanti, a priliku je i više nego iskoristio - sudio je finale. I tako je postao jedna od zvijezda Igara, svijet je počeo govoriti o sjajnom, strogom sucu, ali i o njegovom, neobičnom izgledu (bolovao je od alopecije, pa je izgubio sve dlake na licu), s očima koje "prodiru", a koji izaziva strah kod zločestih nogometaša...

"Nitko nije želio imati posla s Kojakom!", šalili su se nogometaši.

Kojak je bio njegov nadimak, lik iz televizijske serije a kojeg je utjelovio Yul Brynner, više nije bilo povratka.

Getty Images

Krajem devedesetih dobiva šansu u Ligi prvaka, a 1999. godine sudio je legendarno finale između Manchester Uniteda i Bayerna kad je momčad s Otoka u samo tri minute sudačke nadoknade (tad je glavni sudac autoritativno produljivao utakmicu za onoliko minuta koliko je sam smatrao da je potrebno) totalno preokrenula utakmicu, popularno iz "dva u jedan".

"Sudio sam to finale Lige prvaka kad sam imao 39 godina i dobro sam to odradio, ali greška u tom finalu je mogla ugroziti moju budućnost kao suca. Dakle, odgovornost na toj utakmici je i za mene osobno bila vrlo velika, jer na moju budućnost bi utjecala velika pogreška počinjena u toj utakmici.", rekao je Collina.

Isto tako sudio je finale Svjetskog prvenstva 2002. godine, sudar Njemačke i Brazila, bio je jedan od glavnih sudaca na Euru 2004. godine, a godinu kasnije sve je bilo spremno za njegovo umirovljenje.

No Talijan je toliko bio popularan da je FIFA čak razmatrala opciju kako bi ga zadržala, govorilo se o novom pravilniku, novim dobnim granicama, ali na kraju se Talijan ipak - oprostio.

Bio je apsolutna zvijezda u svoje vrijeme, u rangu s nogometašima i trenerima, uostalom i reklamirao je brojne tvrtke. Najveći svjetski izdavači ponosili su se ako je Talijan upravo njima dao intervju, njegovo lice krasilo je računalne igrice, ali i bankovne kartice.

Otkrio je da je teško podnosio vlastite - pogreške.

“Preteško. Jako mi je teško priznati pogrešku. Ako igrač promaši jedanaesterac, suigrači ga tješe. Ako deseci tisuća ljudi viču na suca, on se nema kome okrenuti. Istina je da sudac mora imati debelu kožu. To je jedan od preduvjeta ako uopće želite postati sudac. Definitivno se morate znati nositi sa stresom.".

Savjet za današnje suce, uvijek isti...

"Ako dobro odradite domaću zadaću, ništa vas ne može iznenaditi. Dobar sudac je uvijek korak ispred igre. On mora biti sposoban predvidjeti što će se dogoditi.", rekao je legendarni sudac.

Getty Images

nogomet

Pierluigi Collina

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter