Tomislav Karlo

'Zbog obiteljskih problema napustio sam predsjedničku stolicu nogometnog kluba, ali nisam nikad zapravo otišao, pa i sin mi je tamo igrao! Liga je baš prava poslastica!'


Vjekoslav Paun
28.07.2019.08:00
'Zbog obiteljskih problema napustio sam predsjedničku stolicu nogometnog kluba, ali nisam nikad zapravo otišao, pa i sin mi je tamo igrao! Liga je baš prava poslastica!'
Cropix

sažeto

Gost naše tradicionalne nedjeljne rubrike "Gdje si legendo" je proslavljeni hrvatski plivač, bivši europski rekorder...


Vjekoslav Paun
28.07.2019.08:00

Europski rekorder, osvajač brojnih svjetskih medalja, sudionik Olimpijskih igara. No nakon što je "napustio borilište", sjajno se, izvrsno, snalazio i u uredskim uvjetima. Jer bio je glavni tajnik saveza, direktor reprezentacije, ali i predsjednik nogometnog kluba...

Tomislav Karlo, taj bivši hrvatski reprezentativac i rekorder u leđnom plivanju, živi mirnim životom daleko od mikrofona, kamera, javnog života. Doduše, u jednoj kratkoj epizodi bio je i predsjednik NK Trnje, no točno prije godinu dana podnio je ostavku...

"Imao sam obiteljskih problema, supruga je bila bolesna i nisam se mogao posvetiti funkciji predsjednika kluba onako kako bih ja to želio. Pa sam naravno morao rješavati bitnije stvari u životu", kaže Tomislav.

Cropix

Živi na Trnju, sin mu je igrao Trnju, to je bio i jedan od razloga zašto je prihvatio izazov...

"Ma ja sam tu domaći, nikad nisam niti otišao. Odem na utakmice, pratim treću ligu Zapad i sretan sam kako se moj klub snalazio u svim tim izazovima prošle sezone. Svi moji prijatelji ostali su unutra, tako da sam jako blizak klubu.", kaže bivši olimpijac.

Da ostanemo još kratko na toj temi, kako vidi idući sezonu, dosta je zanimljiva ta liga, iako je sad ponešto "ušminkana"?

"Zadnjih pet-šest godina pratio sam naravno ovu ligu dosta intenzivno i mogu reći iz svog osobnog iskustva da je liga stvarno bila zanimljiva. Iz godine u godinu je rasla kvalitetom i organizacijom, tako da očekujem samo nastavak tog niza. Ovdje je sad i Lučko, vratilo se Vrapče, žao mi je što više nema istarskih klubova, kao što su Jadran Poreč, Krk, Opatija, to su bile odlične ekipe, ali mislim da zagrebački klubovi neće spustiti kvalitetu natjecanja. Tako da će sigurno biti jako zanimljiva liga."

Cropix

Plivanje je ipak njegov domaći teren, to ga je na kraju i proslavilo. Prije 23 godine sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Atlanti, osvojio je četiri medalje na europskim prvenstvima, a na Svjetskom kupu postavio je i europski rekord u disciplini 50 metara leđno.

"Plivanje generalno je u strašnoj ekspanziji. Rezultati su otišli jako naprijed, eto pojavio se i novac u tom sportu, no nažalost mi nismo uhvatili tempo, održali korak za svjetskim trendovima. Morat ćemo učiniti dodatne napore ne bi li dohvatili priključak", kaže rođeni Splićanin.

Zašto Hrvati danas zaostaju, financije, nedostatak infrastrukture?

"Problem je složen i nije to lako rješivo. Dosta toga se mora uraditi da bi se mogli natjecati sa svjetskim vrhom. Ali nije to problem samo plivanja, već i nekih drugih sportova. Puno toga treba napraviti da bi se pokrenuli po tom pitanju", kaže Karlo.

Cropix

Njemu je prijelaz iz bazena u "kancelariju" legao sasvim prirodno, bez ikakvih stresova, no to nije slučaj kod svih sportaša...

"Treba imati široke poglede, biti svjestan koja je tvoja uloga u tom sustavu kad si sportski funkcioner. Kad si sportaš, u jednom trenutku karijere, nakon marljivog rada si postizao sjajne rezultate, no kad se ostaviš sporta, u toj nekoj drugoj karijeri, ideš od početka, početnik si. I sukladno tome se tako moraš ponašati.

Dosta je bilo onih koji se možda nisu snašli, Karlo osobno ne poznaje takve slučajeve, ali zna za brojne primjere...

Cropix

"Svi koji su bili u sportu ili su ostali u sportu nakon karijere su privilegirani, jer ostaješ raditi s mladima i nastavljaš se baviti onim što voliš. To bi svima zapravo trebao biti prirodan nastavak karijere".

Sljedeće godine su i Olimpijske igre, osvajanje medalje, plivačke medalje, bila bi apsolutna senzacija?

"Dovoljno je reći Đurđica Bjedov 1968. godine i Duje Draganja 2004. godine. Duge su bile te pauze, to je nešto što je izvanredan, vanserijski rezultat. Mladi plivači poput Marina Mogića, Franka Grgića i drugih ukazuju da imaju potencijala, ali trebat će puno rada i sreće da ponove takve uspjehe. Imamo već dva plivača koji su se kvalificirali i to je jako dobra stvar za hrvatsko plivanje", zaključio je Karlo.

nogomet

Gdje si legendo

plivanje

Tomislav Karlo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter