U raljama ovisnosti

Za vikend je znao spiskati 175.000 kuna, a ukupno je 'spalio' 60 milijuna! 'Izgubio sam sve, život mi se raspada, dosta mi je svega...'


Dejan Šmehil
17.03.2019.19:00
Za vikend je znao spiskati 175.000 kuna, a ukupno je 'spalio' 60 milijuna! 'Izgubio sam sve, život mi se raspada, dosta mi je svega...'
Getty

sažeto

Paul Merson već se godinama bori s ovisnošću o kocki, alkoholu i drogi. Bivši Arsenalov napadač upropastio je brak, život, sve...


Dejan Šmehil
17.03.2019.19:00

"Potrošio sam hrpu novca na cugu, cure i brze aute. Ostatak sam jednostavno spiskao." Autora ove antologijske izjave pretpostavljamo da znate. George Best bio je utjelovljenje nogometnog playboya, ali taj ga je život naposljetku stajao života. Nažalost, nije jedini kojega je blještavilo novca, lagodnog života i svega što ide uz to odvuklo na tamnu stranu.

Arsenalova legenda Paul Merson (327 nastupa, 78 pogodaka za topnike) slomio se pred kamerama jedne engleske TV kuće priznavši da mu se život raspao.

"Moj život je trebao biti – dvoje divne djece, divna žena i odličan život...", počinje svoju ispovijest nekadašnji napadač, a u kasnijoj fazi karijere ofenzivni vezni i playmaker.

"Ali sve je otišlo kvragu zbog – kocke. Jednostavno sam u potpunosti izgubio kontrolu. Ponovo. Kopam rupu i ne mogu izaći iz nje. To je najgora moguća ovisnost na svijetu", sa suzama u očima priča Merson.

Getty

On svoju ovisnost o kocki naziva nemilosrdnom.

"To toliko umara da je to nevjerojatno. Mentalno isisava život iz vas. Samo sjediš tamo na kauču i razmišljaš: "Gdje ću nabaviti još novca za kocku?" To je... Doslovno kao da ste ovisnik o cracku. Da, baš tako! Kao ovisnik o cracku", kao da Merson sam sebe uvjerava u točnost toga što je rekao.

A onda se sjetio još nečega pa brzo dodaje:

"Ali, da ste ovisnik o cracku, nema šanse nikakve da možete potrošiti toliko novca na crack. To je nemoguće! Nemoguće..."

O kolikom je iznosu riječ? Navodno je na alkohol, drogu i kocku potrošio nevjerojatnih sedam milijuna funta samo u 90-im godinama prošlog stoljeća! U nama bližoj valuti, 8.2 milijuna eura. U još bližoj – 60 milijuna kuna! A iako nema više ni približno toliko za trošiti, kladionice mu daju da uplaćuje na dug. Iako znaju za njegove probleme s ovisnošću.

Getty

"Iskreno? Opet sam upao u taj začarani krug kocke. I teško mi je, teško se nosim s tim. Praktički sam se vratio tamo gdje sam bio prije puno godina. Cijelo vrijeme se samo kladim i ne volim se zbog toga. Pomalo zastrašujuće je sve to", ističe bivša Arsenalova zvijezda koja je nakon karijere radila kao televizijski komentator.

"Došlo je do te faze da mi je dosta svega. Nešto mora da nije u redu sa mnom..."

Jedna stvar Mersona ipak brine najviše.

"Bio sam na liječenju. Nekoliko puta. Bio sam u Arizoni, nevjerojatno je kako su me uspjeli srediti. I upravo me to plaši, što sam se nakon svega svejedno vratio kockanju."

Kako nesreća nikad ne dolazi sama, 50-godišnji Merson se opet prijavio i u Anonimne alkoholičare jer i taj porok ga proganja cijeli život.

"Idem devet tjedana i bolje mi je", otkriva posrnuli as koji je priznao da je upropastio i brak zbog svoje ovisnosti i to nakon što je 1996. za jedan vikend proćerdao 20.000 funta (oko 175.000 kuna).

"Teško je biti ovisnik, to je nešto što te prati cijeli život...", zaključuje Merson.

droga

alkohol

Arsenal

ovisnost

kocka

Paul Merson

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter