Djevojka od nula dolara

'Nakon života u dvorani i operacije, spremam se za novi uspon na vrh'


Toni Horvat
26.04.2017.21:25
'Nakon života u dvorani i operacije, spremam se za novi uspon na vrh'

sažeto

"Savjet za djevojke koje se žele baviti boksom? Moraju biti dovoljno glupe da budu hrabre i dovoljno hrabre da budu mudre", rekla je Ivana Habazin o čijoj je karijeri snimljen i film


Toni Horvat
26.04.2017.21:25

Ivana Habazin nije uspjela ostvariti svoje snove o tome da postane apsolutna prvakinja svijeta. O njoj je nedavno snimljen i film "Djevojka od nula dolara", no srećom ovaj nema tragičan kraj. Razgovarali smo s njom i upoznali heroinu hrvatskog sporta...

Ivana je bila svjetska prvakinja u boksu, a dobila je čak 15 od 18 profesionalnih mečeva.
"Boksom sam se počela baviti kada sam imala 19 i pol godina. Prvo rekreativno i to nakon što sam pogledala film Rocky."

Parafrazirani naziv filma referira se na loše uvjete u ženskom boksu u Hrvatskoj s kojima se Ivana suočavala u borbi prema vrhu.
"Čak sam živjela u dvorani, što mi je na početku bilo katastrofa, jer mi je sve smetalo, bilo je klaustrofobično, ljudi treniraju po cijeli dan, nije bilo nikad mira dok se to nije stabiliziralo."

Velika je prijateljica sa Željkom Mavrovićem s kojim često trenira. On ju je ohrabrio kad se nakon prvog poraza željela ostaviti boksa.

"Znam da je došao do mene i zagrlio me. Ja sam počela plakati kao kišna godina usred dvorane jer jednostavno nisam znala što ću. Rekao mi je tada da je to sastavni dio života i sporta, "možeš pasti, ali ti moraš odlučiti hoćeš li ustati, a ja mislim da hoćeš". Te riječi su mi se jako urezale, mislim da on nije bio tu i to rekao, tko zna kako bi to završilo.".

I nakon trećeg poraza željela je odustati.
"Pet mjeseci zaista nisam trenirala, uopće nisam ušla u dvoranu na bilo kakav trening i onda sam shvatila da to nije gotovo".

Ispostavilo se da ju je u usponu na svjetski vrh zaustavila štitnjača. Shvatila je o čemu se radi kad je pročitala što je Ante Kostelić govorio o Janičinim problemima.

"Kad sam se vratila trenirati jednostavno sam dala maksimum. Dok mi se nije ponovila ista stvar koja mi se dogodila tijekom zadnjih priprema prošle godine kad sam bila stalno u rupi, isti simptomi, sve... I sad kad sam obavila pretrage shvatila sam da je to problem sa štitnjačom koji traje već neko vrijeme, čak i par godina."

Prošlog mjeseca bila je na operaciji nakon koje kreće u novi pohod na vrh. Nakon mečeva najviše se voli oporavljati kod bake.

"Uvijek kad sam znala napraviti glupost kad sam bila mala prvo bih otišla kod bake i djeda i tu čekala da dođe mama. To je valjda normalno jer sam osjećala neku sigurnost. Čim završi meč pogotovo ako izgubim ona mi pripremi ono što najviše volim jesti, pa mi je odmah lakše."

Diplomirala je na Katoličko-bogoslovnom fakultetu, studira i diplomaciju međunarodnih odnosa.
"Svi me pitaju zašto toliko studiram, shvatila sam da je to rasterećenje za mene  kao što je nekima problem. Uživam shvaćati nove stvari jer je bilo masu situacija u kojima se uhvatim i skužim da ne znam neke stvari."

Savjet djevojkama koje se žele baviti boksom.
"Moraju biti dovoljno glupe da budu hrabre i dovoljno hrabre da budu mudre".

boks

Ivana Habazin

Podijeli članak