Apsurd bez granica

20-godišnja žena mogla bi u zatvor na 20 godina nakon što je rodila dijete svog silovatelja. Silovao ju je očuh


100posto
12.11.2018.17:00
20-godišnja žena mogla bi u zatvor na 20 godina nakon što je rodila dijete svog silovatelja. Silovao ju je očuh
Profimedia

sažeto

U zatvoru je završila kad ju je majka odvela u bolnicu nakon komplikacija pri ilegalnom abortusu


100posto
12.11.2018.17:00

Žrtva silovanja suočena je s mogućnošću zatvorske kazne u trajanju od 20 godina nakon što je optužena za pokušaj ubojstva. I ne, nije napala svog silovatelja, već je iza rešetaka završila nakon što je rodila dijete svog napadača kojeg se prethodno, iz razumljivih razloga, pokušala riješiti na neuspjelom abortusu.

Slučaj je to koji ovih dana puni naslovnice diljem svijeta bacajući svjetlo na nevjerojatno rigidni zakonski sustav u El Salvadoru. 20-godišnja Imelda Cortez završila je, naime, u zatvoru još u travnju prošle godine i to odmah nakon poroda, rodila je djevojčicu. Da strahota bude veća, otac njezinog djeteta je ujedno njezin očuh.

Cortez je uhvaćena na djelu nakon što je njezina majka primijetila da joj je kćer u jakim bolovima te da obilno krvari. Odvela ju je u bolnicu gdje je dežurni liječnik posumnjao na abortus zbog čega je odmah alarmirao policiju. Nakon kratke istrage pronađena je živa i zdrava djevojčica. O tome koliko je djevojčica bila stara kad se rodila te kako je preživjela zasad nema daljnjih informacija.

Mlada majka, koju je njezin 70-godišnji očuh silovao od njezine 12. godine, tvrdi kako nije ni znala da je bila trudna. Nakon što je otkriveno da je dijete ostalo živo, optužena je za pokušaj ubojstva te je tjedan dana nakon oporavka u bolnici prebačena u zatvor.

Policija joj nije vjerovala

Tijekom Imeldinog boravka u bolnici posjetio ju je njezin očuh koji joj je prijetio da će ju ubiti prijavi li ga zbog zlostavljanja. Sve je to, srećom, čula jedna medicinska sestra koja je pozvala policiju. Istražitelji, doduše, isprava nisu vjerovali da je djevojku stvarno godinama zlostavljao njezin očuh – mislili su da je sve izmislila kako bi se izvukla, ali je test očinstva potvrdio njezinu priču.

Njezin se očuh nalazi još uvijek na slobodi, čeka da ga optuže, iako ona, žrtva, već godinu i pol truli iza rešetaka.

Suđenje Imeldi Cortez službeno započinje danas, sudit će joj tročlana komisija, a presuda se očekuje unutar tjedan dana.

Psihološko vještačenje pokazalo je da su njezini kognitivni i emocionalni deficiti u skladu s traumom zlostavljanja, ali djevojci se tome unatoč već godinu i pol uskraćuje potrebna pomoć.

Vlast nesmiljeno progoni žene

„Ovo je najekstremniji, najskandalozniji slučaj nepravde prema jednoj ženi za koji sam ikad čula“, tvrdi njezina odvjetnica. „Država je opetovano narušavala Imeldina prava kao žrtve. Djevojka je duboko potresena čitavom situacijom, ali joj se uporno uskraćuje psihološka pomoć“, upozorava.

U El Salvadoru inače vlada totalna zabrana abortusa zbog čega su žene agresivno kazneno gonjene. Većina ih je, baš poput Cortez, siromašna, dolaze iz ruralnih krajeva, a u zatvoru su završile nakon što su hospitalizirane zbog komplikacija priliko ilegalnih pobačaja.

abortus

ilegalni abortus

newsletter

Prijavite se na Newsletter