Kad šoping postane način nošenja sa stresom

Ako često peglate kartice možda se ne radi o hiru nego o mentalnom poremećaju


100posto
09.08.2018.14:00
Ako često peglate kartice možda se ne radi o hiru nego o mentalnom poremećaju
iStock

sažeto

Stručni naziv poremećaja je oniomania, a još se koriste i definicije 'ovisnost o šopingu' i 'kompulzivni poremećaj kupovine'


100posto
09.08.2018.14:00

Oni koji često odlaze u kupnju, a redovito se vraćaju s hrpom vrećica od kojih im pola stvari uopće ne treba nemaju samo manjak samokontrole, nego se može raditi i o mentalnom poremećaju, kaže novo istraživanje.

Stručni naziv poremećaja je oniomania, a još se koriste i definicije 'ovisnost o šopingu' i 'kompulzivni poremećaj kupovine'.

via GIPHY

"Vrijeme je da ovisnost o kupovini prepoznamo kao mentalni poremećaj kako bi na vrijeme mogli razviti bolje tretmane liječenja i detaljnije razvijanje dijagnoze", rekao je klinički psiholog Astrid Mueller, piše Independent.

Ovaj poremećaj postoji u brojnim zemljama, a u SAD-u i Velikoj Britaniji je u porastu posljednjih godina. Osobe koje su ovisne o šopingu često imaju veliku potrebu kupiti nešto te im se stvara osjećaj tjeskobe koji rješavaju isključivo kupovinom. Također, ako se nalaze u teškim životnim situacijama, koriste šoping kao način nošenja sa stresom.

via GIPHY

kupovanje

šoping

rasprodaje

oniomania

newsletter

Prijavite se na Newsletter