Kratki vodič za preživljavanje

Ako planirate na izlet, ove stvari mogu vam spasiti život u slučaju da se izgubite u prirodi


100posto
20.09.2018.21:00
Ako planirate na izlet, ove stvari mogu vam spasiti život u slučaju da se izgubite u prirodi
iStock

sažeto

U šumu uvijek sa sobom nosite ceradu, upaljač i džepni nožić 


100posto
20.09.2018.21:00

Vrijeme je branja gljiva, a uskoro i kestenja pa ljudi masovno odlaze u šumu. Budući da je popustila sparina odlično je vrijeme i za planinarenje. No, kad amateri odlaze u prirodu uvijek su moguće nepredviđene situacije, a ako niste dovoljno koncentrirani možete i zalutati.

Nažalost, život vam se u sekundi može naći u krizi jer nesreće se događaju, a ove stvari tada vam mogu spasiti život.

Stručnjak za preživljavanje Creek Stewart preporuča da nikada iz kuće ne bi trebali izlaziti bez nečega čime ćete zapaliti vatru i zaštititi se od vremenskih nepogoda, prenosi Reader's digest. Za zaštitu je korisna cerada (ili šatorsko krilo) koja se lako spremi i ne zauzima puno prostora. Ponesite i džepni nožić kojime možete posjeći grane za potpalu ili improvizirano sklonište.

Ako ste primorani u divljini provesti noć, imajte na umu da direktan dodir tijela i tla može dovesti do gubitka od čak 80 posto tjelesne temperature.

Zbog toga je važno napraviti podlogu za spavanje. Prvo na zemlju položite deblje granje, zatim manje pa na kraju lišće i travu. Preko toga stavite što imate kod sebe – šatorsko krilo, jaknu...

Za paljenje vatre ponesite upaljač. Šibice nisu dobra ideja jer se namoče vodom pa od njih neće biti koristi.

iStock

Ponesite i dvije čokoladice, koje ne zauzimaju puno prostora, a dati će vam snagu ako će trebati.

Također, važno je ne udaljavati se previše od mjesta nesreće jer će spasioci tako lakše odrediti vašu lokaciju.

Potrudite se naći izvor pitke vode. Šume u planinama obično su pune potočića, a i rosa s listova može poslužiti. U ekstremnim situacijama moguće je piti vlastiti urin i tako si spasiti život.

Vrlo je važno ne srljati, štedite energiju i ne izlažite se riskantnim potezima jer će vam biti još teže ako se ozlijedite. Netko vas sigurno traži i samo je pitanje vremena kad će vas naći.

iStock

Stručnjaci za preživljavanje navode i glavnu stvar - nemojte se predati bez borbe, nemojte paničariti i imajte pozitivan stav.

priroda

planinarenje

preživljavanje

gljivarenje

newsletter

Prijavite se na Newsletter