VIDEO: VISOKE KAZNE ZA DOSADNE PETARDE

Ako vaši maloljetni susjedi bacaju pirotehniku slobodno zovite policiju, a imamo i rješenje kako opustiti psa koji se boji pucnjave


Lada Novak Starčević
23.12.2018.09:00
Ako vaši maloljetni susjedi bacaju pirotehniku slobodno zovite policiju, a imamo i rješenje kako opustiti psa koji se boji pucnjave
Srdjan Vrancic / CROPIX

sažeto

U našem videu pogledajte kako jednostavno smiriti ljubimca sa šalom ili maramom


Lada Novak Starčević
23.12.2018.09:00

Jeste li znali da u Hrvatskoj možete opravdano pozvati policiju ako, primjerice, vaši susjedi mlađi od 18 godina za blagdane bacaju petarde i uznemiravaju vas? Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od lani propisuje novčane kazne do 15 tisuća kuna za prekršitelje.

Tako u članku 90. zakona stoji da će se novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kazniti za prekršaj fizička osoba ako je mlađa od 18 godina, a upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3. Uporaba pirotehničkih sredstava ove kategorije, uz neke iznimke, dozvoljena je građanima starijim od 18 godina isključivo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Prodaja dopuštena samo od 15. prosinca do 1. siječnja

Što spada u kategorije F2 i F3? Sredstva koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari: bengalske šibice, male petarde, konfete - bombice, žabice, naboje za dječje pištolje, šibice sa zlatnom kišom i slično. Prodaju se isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje. Njihova je prodaja dopuštena od 15. prosinca do 1. siječnja. 

No, psima je svejedno koliko godina ima onaj tko petarde baca i mnogima su ovi blagdanski dani iznimno stresni zbog silnog pucanja. 

Istraživanja donose šokantne brojke - svake godine u Europi u vrijeme blagdana ugine više od 5000 kućnih ljubimaca, najčešće od srca uslijed straha.

Postoji način da ljubimce smirite omotajući ih šalom ili maramom, a više pogledajte u našem videu:

psi

ljubimci

blagdani

pirotehnika

petarde

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter