Ima certifikat za svemirska putovanja

Alyssa (17) već trenira s NASA-om: 'Želim biti prva osoba koja će korčiti na Mars'


100posto
10.07.2018.10:00
Alyssa (17) već trenira s NASA-om: 'Želim biti prva osoba koja će korčiti na Mars'
Facebook

sažeto

Mora pričekati 18. rođendan da se aplicira za mjesto astronauta


100posto
10.07.2018.10:00

Dok mnogi od nas samo maštaju o putovanju u svemir, pogotovo nakon Muskovog lansiranja Space X rakete, jedna djevojčica već godinama marljivo radi kako bi ta maštanja pretvorila u stvarnost.

Alyssa Carson je 17-godišnjakinja iz Baton Rougea u Louisiani, a već sada predano radi s NASA-om gdje trenira za astronauta. Njezin je san da bude prva osoba na Marsu, a cilja na prvu ljudsku misiju 2033. Ta misija bit će dio plana da se kolonizira crveni planet, koji bi jednog dana mogao postati nov dom naše vrste.

Prije deset godina otac Bert Carson upisao je Alyssu u svemirski kamp United States Space Camp. Ubrzo je postala prva osoba koja je posjetila sve tri NASA-ina svemirska kampa.

U samo pet godina Alyssa je postala prva osoba koja je završila NASA-in Passport Program tako što je posjetila svih 14 centara za posjetitelje svemirske agencije.

No, nije tu stala, Alyssa je postala najmlađa osoba koja je primljena na Advanced Possum Academy, a akademiju je i završila čime je službeno dobila certifikat za put u svemir i postala astronaut vježbenik.

Uz svoje treninge za astronauta Alyssa ide u školu, ali tako da sve svoje predmete sluša na četiri (brojkom: 4) jezika - engleskom, kineskom, francuskom i španjolskom.

"Najveći (izazov) je vrijeme i postizanje svega u tako mladoj dobi, dok paralelno još uvijek idem u srednju školu. Nastavak treninga također će mi donijeti neke teškoće, ali za sada mi ide odlično", kazala je Alyssa za Bored Pandu.

Uz sve nabrojane obveze, Alyssa je i motivacijska govornica, a želi skrenuti pozornost na istraživanje svemira, kao i potaknuti sve da ostvare svoje snove. "Uvijek slijedite svoj san i nemojte dopustiti nikome da vam ga oduzme", kazala je.

Kao osobnu inspiraciju navela je sve astronaute "pogotovo žene koje su napravile put po kojem ide". Do svoje 18. godine ne može se aplicirati za mjesto astronauta, a Carson je najmlađa prijavljena ua International Space University.

Uz sve to pokrenula je “Blueberry Foundation”, fond koji je nazvala po svom pozivnom znaku Blueberry. Novcem iz zaklade želi potaknuti djecu da slijede svoje snove i da im šansu koju drugačije ne bi dobili.

NASA

astronaut

Marshmello

Alyssa Carson

newsletter

Prijavite se na Newsletter