VIDEO: BIBLIOBUS I ZAGREB VOLE SE JAVNO

Najbolja je knjižnica na kotačima: Mi odgajamo generacije, s nekim korisnicima čujemo se svaki dan


Ružica Matić
05.11.2017.10:30
Najbolja je knjižnica na kotačima: Mi odgajamo generacije, s nekim korisnicima čujemo se svaki dan

sažeto

Posjetili smo legendarnu zagrebačku knjižnicu - u autobusu


Ružica Matić
05.11.2017.10:30

U Hrvatskoj danas nije tako lako naći čovjeka koji će s iskrenim osmijehom reći kako stvarno voli svoj posao, a upravo takav slučaj je ekipa iz bibliobusa, mobilne službe Knjižnica grada Zagreba koja već više od 40 godina obilazi rubne zagrebačke kvartove, one u kojima nema 'fiksnih' knjižnica.

"Na neki način mi odgajamo generacije. Naši korisnici su vjerni – roditelji koji su članovi dovode djecu koja postaju novi članovi, bake dovode svoje unuke – a poznajemo ih bolje nego u 'običnim' knjižnicama. Mi stajališta obilazimo svaka dva tjedna i dolazimo zbog točno određenih ljudi, donosimo knjige koje su oni tražili. Čujemo se s njima telefonom, nekad i na dnevnoj bazi", kaže prof. Nika Čabrić, voditeljica Bibliobusne službe.

Za Bibliobus ne treba posebna iskaznica, knjige mogu posuđivati svi članovi Knjižnica grada Zagreba.

Bibliobusna služba ima dva autobusa, a u svaki stane od pet do sedam tisuća knjiga. Fond stalno prilagođavaju prema lokacijama koje tog dana obilaze. Takav autobus treba biti posebno prilagođen toj namjeni, što nije jeftino. Dobro bi im došlo novo vozilo, s čime se sasvim sigurno slažu njihovi brojni korisnici.

"Ja dolazim od svoje osnovne škole, član je i moj sin, a sad i moja unučica. Izuzetno nam je važno da i dalje imamo bibliobus", kaže Predobra Mavrović iz Botinca, zadovoljna korisnica Bibliobusa punih 30 godina.

Bibliobus

Knjižnice grada Zagreba

Podijeli članak