VIDEO: Ispovijest žene koja je posljednja vidjela Dražena

'Bijesna sam jer je ovo prokleto nepravedno. Oboje smo bili premladi. Sve je moglo biti drukčije...'


Lada Novak Starčević
09.06.2019.12:00
'Bijesna sam jer je ovo prokleto nepravedno. Oboje smo bili premladi. Sve je moglo biti drukčije...'
Screenshot/YouTube

sažeto

Hilal Edebal mjesecima nije znala da je bila u kobnom automobilu s našim košarkašem. Kasnije je upoznala njegovu majku


Lada Novak Starčević
09.06.2019.12:00

Crvenim Golfom koji je tog kobnog 7. lipnja 1993. godine odvezao u smrt Dražena Petrovića, upravljala je Klara Szalantzy, njegova tadašnja djevojka. S njima je u automobilu bila i turska košarkašica i njezina prijateljica Hilal Edebal.

Toga kišnog predvečerja na autocesti kod Ingolstadta golf se zabio u kamion koji je izletio sa suprotne trake. Naš najbolji košarkaš je na mjestu preminuo, a Hilal je teško ozlijeđena. Osam tjedana je bila u komi.

Imala je ozljedu mozga što joj je prouzročilo amneziju. Zbog svega je imala brojne psihičke slomove, a pokušala je i samoubojstvo.

"Zašto je Petrović, čovjek takvog statusa i bogatstva, morao putovati iz Njemačke za Zagreb baš automobilom, ne avionom? Zašto sam ja morala baš tada biti u Njemačkoj umjesto u SAD-u, gdje sam studirala i igrala košarku? Zašto sam morala izgubiti karijeru, a Dražen život, dok je vozačica uskoro mogla nastaviti svoju košarkašku i karijeru modela?

Na koncu, je li Dražen prošao bolje od mene? Odnosno, bi li za mene bilo bolje da nisam preživjela? Jednostavno, to je prenepravedno. Sve je bilo savršeno u mom životu do tog dana i fatalne nesreće", rekla je Hilal za New York Daily News, kad je 2011. godine prvi put progovorila o tragediji.

Prvo vrijeme nije bila ni svjesna da je sudjelovala u nesreći u kojoj je poginuo Dražen.

Hrvatska košarkaška reprezentacija je dan prije nesreće igrala kvalifikacijsku utakmicu protiv Slovenije u Wroclawu i reprezentacija je doputovala avionom za Frankfurt gdje su presjeli na let za Zagreb. No, Dražen je odlučio propustiti let i vidjeti djevojku Klaru.

Ona je s Hilal došla na aerodrom po njega. Dugo ju je nagovarala da ide s njom od Münchena do Frankfurta kako ne bi bila sama.

Bijesna sam jer je ovo što mi se događa prokleto nepravedno... Petrović i ja bili smo puno, previše premladi. Sve je moglo biti drukčije.

Klara je kasnije odbila dati bilo kakvu izjavu o nesreći. Prema policijskom izvješću, ona je u bolnici provela samo tjedan dana i to zbog male ozljede.

"Naravno da nije namjeravala ubiti Petrovića, ali definitivno je vozila prebrzo. I upropastila mi život", kaže Turkinja, koju je Klara posjetila nekoliko puta, ali zbog amnezije se toga sada ne sjeća.

Draženova majka Biserka Petrović poželjela je upoznati Hilal i susret se odvio 2017. u Istanbulu. Dvije žene bile su iznimno dirnute susretom, a Draženova majka je rekla da joj puno znači što je upoznala nju koja je zadnja vidjela njezinog sina.

prometna nesreća

100posto vremeplov

Dražen Petrović

Klara Szalantzy

Hilal Edebal

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter