RETROVIZOR: SJEĆATE LI SE GIOVANNIJA?

Bio je legenda zagrebačke špice, perač prozora, ponekad pilot, a Divasice su čak i pjevale o njemu. Otad mu se život potpuno preokrenuo...


Lada Novak Starčević
14.08.2019.10:45
Bio je legenda zagrebačke špice, perač prozora, ponekad pilot, a Divasice su čak i pjevale o njemu. Otad mu se život potpuno preokrenuo...

sažeto

Obišli smo centar Zagreba s Krešimirom Ricijašem, poznatijim kao Giovanni i prisjetili se dobrih starih vremena


Lada Novak Starčević
14.08.2019.10:45

U rubrici Retrovizor svakog tjedna podsjećat ćemo vas na naše najčitanije tekstove, reportaže i intervjue koje je redakcija 100posto napravila u proteklom razdoblju. Jedan od njih je i video intervju koji je napravila novinarka Lada Novak Starčević.

"12:05 već je vani cijeli svijet, Giovanni pere prozore" - opjevale su ga Divasice 1997. godine. Giovanni, pravim imenom Krešimir Ricijaš (54), bio je godinama maskota Zagreba i gotovo da nema čovjeka koji ga se ne sjeća iz '90-ih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zvonimir Boban poklonio mu je originalni dres golmana talijanske reprezentacije pa je u njemu hodao 'špicom' s loptom i tražio ljude da mu zabiju gol. Subotom bi prolazio centrom u bijelom odijelu, bijelim hlačama i cipelama. Na bijeloj košulji je bio logo 'Croatia bus'. Uletavao bi ženama s ružama, bacao bi se pred njih na koljena. 

Na blagdane i za 'svečanije prigode' obukao bi pilotsko odijelo i ponio veliki putnički kofer. Tada bi redovito pričao o svojim letačkim pothvatima na nekom od pet stranih jezika koje zna. 

Na obične dane kad bi mu splasnula inspiracija obukao bi svoju radničku plavu kutu, uzeo štap za pranje prozora i kantu i bacio bi se na posao po izlozima u centru.

Sve što bi u 'fušu' zaradio skupljao je za putovanja po svijetu. Svi su ga poznavali, družio se s uglednim odvjetnicima, poduzetnicima, liječnicima, nogometašima. 

Giovanni, koji je bio radnik Čistoće, završio je u invalidskoj mirovini, došla je kriza, a onda su mu umrli i roditelji. Legenda grada je završila na analgeticima i antidepresivima.

Jedino se ponekad s nostalgijom sjeti 'dobrih starih vremena' kad vikendom ode do centra Zagreba te krene šarmerski pozdravljati 'Dobar dan, kak ste kaj'.

Ako želite pomoći Giovanniju, koji živi na rubu egzistencije, možete mu uplatiti novac na račun:

KREŠIMIR RICIJAŠ
Svrha plaćanja: donacija za Giovannija
Zagrebačka banka
IBAN HR6923600003211007782

Giovanni

Divas

zagrebačka špica

perač prozora

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter