Ovisna sam o jutarnjim orgazmima

'Čak i kad je dečko kod mene, moram svršiti sama da bih bila funkcionalna. Mislim da imam ozbiljan problem'


100posto
16.01.2019.18:00
'Čak i kad je dečko kod mene, moram svršiti sama da bih bila funkcionalna. Mislim da imam ozbiljan problem'
Profimedia

sažeto

'Obišla sam nekoliko stručnjaka i provjerila zašto sam od malih nogu svaki dan započinjem masturbacijom. Iznenadila sam se odgovorima'


100posto
16.01.2019.18:00

Masturbirati sam počela kad sam imala pet godina. Kao i većina ljudi kojima se kosti još uvijek nisu razvile, nisam shvaćala što točno radim – samo sam znala da je osjećaj dobar, prenosi Vice. Osim toga, znala sam još i da popravlja stvari: predstavljalo je nešto što mogu raditi kad sam umorna, smirivalo me je kad sam se osjećala anksiozno, činilo je da tužne stvari – kao što su preseljenje mog prijatelja ili razvod mojih roditelja – djeluju manje tužno. Počela sam to raditi stalno. Sada, dvadeset i nešto godina kasnije, ne mogu ustati iz kreveta dok ne svršim.

Kad bih morala procijeniti, rekla bih da 360 od 365 dana u godini započnem orgazmom. Ponekad, taj orgazam je od seksa, ali većinu dana ga tiješavam samoj sebi. Čak i ako moj partner spava odmah pored mene, svršit ću jednom prije nego što se on probudi ili dok je pod tušem.

iStock

I nije kao da ne želim njega ili seks – definitivno sam zainteresirana za oba čak i nakon što svršim – radi se o tome da jutarnje masturbiranje igra veoma važnu i posebnu ulogu u mom životu. Razbuđuje me, poboljšava mi raspoloženje, i snižava nivo stresa dovoljno da iskočim iz kreveta i budem funkcionalno ljudsko biće. Bez toga, osjećam se kao zombi. Osjećam se anksiozno, depresivno i izmoreno. Moj mozak ne radi. I tako bude sve dok ne proradi skoro litar kave koju sam popila.

Nisam jedina

Nisam jedina. Rebecca, dvadesetosmogodišnja kuharica koju sam upoznala putem privatne, seks-pozitivne Facebook grupe, i čije je prezime izostavljeno zbog privatnosti, kaže mi da i ona masturbira svakog jutra.

“U pitanju je potreba”, kaže ona. “Daje mi poriv da skočim iz kreveta i započnem dan. Kao da sam se riješila te umorne energije.” Ona podnosi bolje od mene ako nije u mogućnosti baviti se samom sobom, ali kaže da to ostatak njenog dana čini mnogo lakšim.

iStock

Ni moji partneri, a ni ja ovu naviku nikada nismo smatrali problemom – više nekom vrstom odlike – ali sam uvijek imala problem razumjeti zašto to radim. Zašto su kava, vreli tuš, ili vježbanje nekim ljudima tu da zamijene alarm, dok je meni u pitanju tri do pet minuta dugo blaženstvo poteklo iz klitorisa?

Što kažu stručnjaci?

Kako bih to saznala, obratila sam se somatskom psihologu i seksualnom terapeutu. Ona mi je objasnila da, kad govorimo o jutarnjim rutinama, masturbacija nije ništa drugačija od bilo kog drugog režima. Ona ima klijente svih rodova koji prvo što naprave kad ustanu je masturbacija kako bi se osećali razumno, sabrano i funkcionalno, kaže ona. Samo se o tome manje priča nego o trbušnjacima ili kavi.

“Imamo tendenciju zaboraviti da seks i užitak također predstavljaju wellness aktivnosti, što je velika šteta jer su jednako, ako ne i više, zdravi za vas od većine jutarnjih rutina koje služe da nas razbude”, kaže ona. “U pitanju je zdrav ritual, kao i bilo koji drugi, samo što umjesto da se znojite ili da se nalivate kofeinom, činite to uz užitak.”

A postoje i mnogi razlozi zbog kojih bi osoba odabrala orgazam umjesto kave.

Pomaže mi u borbi protiv anksioznosti

“Polovica ovih razloga je kako bih se mogao suzdržati kad sam okružen strejt momcima, a druga polovica je povezana s reguliranjem mog raspoloženja”, rekao mi je muzičar i vizualni umetnik Daniel Crook. “Bilo tko tko me je vidio prije nego što svršim ujutro, može potvrditi da nisam ista osoba nakon toga.”

Charlie, barmen iz Kalifornije, kaže da on to radi zato što se često budi depresivan i anksiozan, a gledanje pornića i masturbiranje ga izvlače iz ovakvog raspoloženja. “Prva stvar koju osjetim kad se probudim je mješavina panike i izmorenosti”, kaže. “Ali me svršavanje smiruje i razbuđuje u isto vrijeme. Mnogo bolje od alarma.”

iStock

Ključni miks hormona

Ovo se događa zbog toga što masturbacija oslobađa koktel hormona i neurotransmitera koji vas ubacuju u neku vrstu energiziranog, pozitivnog i fokusiranog režima rada, koji čine da jutra djeluju podnošljivije. Oksitocin, endorfini i dopamin koji se oslobađaju tijekom orgazma poboljšavaju raspoloženje, smiruju anksioznost, snižavaju sumnju u sebe, poboljšavaju fokus i doprinose osjećaju entuzijazma.

U isto vrijeme, epinefrin (adrenalin) djeluje na vaš živčani sustav kao kratki espreso, čineći vas bolje raspoloženim. Čak i ako ne svršite, igranje sa samim sobom često ima meditativne efekte povezujući vaše tijelo i um, povećavajući vaše samopouzdanje i čineći vas smirenijim u toku tog dana. Također, potpomaže i cirkulaciju.

Isti efekt kao i vježbanje

Zapravo, kako kaže klinički seksolog Shanon Chavez, mala doza kardija potrebna da se zgrčite od zadovoljstva dovoljna je da dovoljno kisika putem krvi stigne do vaših mišića i živaca, što otpušta stres i tenziju na isti način kao što bi to napravilo vježbanje.

“Obrasci disanja, pokreta tijela i tjelesne stimulacije tijekom masturbacije osiguravaju razbuđivanje živčanom sustavu”, kaže ona. “Baš kao i vježbanje, ovo može povećati produktivnost u toku dana čineći da se osjećate bolje, fokusiranije i koncentriranije.”

Zašto se o tome ne razgovara?

Nažalost, uzevši u obzir moje iskustvo, ne postoji dovoljno otvorenih diskusija o potrebi da se masturbira ujutro. Nedostatak razgovora može učiniti da naša navika djeluje pomalo nenormalno, ali kako kaže Richmond, manjak diskusije o ovom tipu masturbacije ne treba izazvati sram ili brigu.

“Zato što je u pitanju seksualnost, masturbaciju je lako patologizirati, posebno ako to djeluje neophodno”, kaže ona. “Ipak, ne bismo demonizirali nekoga tko kaže da trenira, meditira ili pije kavu ujutro kako bi se osjećao funkcionalno. Ne smatram da je smisleno problematizirati ponašanje koje funkcionira gotovo isto kao te stvari. Neke stvari postaju problem samo ako vam život izbacuju iz kolosjeka.”

A to ne može biti dalje od istine, kad se radi o mojoj situaciji, tako da ću svom tijelu nastaviti davati ono što mi govori da mu treba: entuzijastičnu akrobatiku koja oživljava klitoris u cik zore.

vježbanje

orgazam

masturbacija

anksioznost

newsletter

Prijavite se na Newsletter