Iskustvo Jasne iz Zagreba

'Čitav život sam bila debela, isprobala sam bezbroj dijeta i vraćala izgubljeno, bila sam beznadan slučaj, a onda sam smršavila 45 kilograma jedući masno'


Lada Novak Starčević
24.09.2018.21:00
'Čitav život sam bila debela, isprobala sam bezbroj dijeta i vraćala izgubljeno, bila sam beznadan slučaj, a onda sam smršavila 45 kilograma jedući masno'
Privatni album

sažeto

Zdrava navika koje se drži posljednjih šest godina je ta da svaki dan popije barem šalicu temeljca, kojeg radi od kostiju


Lada Novak Starčević
24.09.2018.21:00

Jasna Karavanić (53) u deset mjeseci izgubila je čak 34 kilograma. Počela je s dijetom prije šest godina kada je skinula većinu kilograma, a onda je preklani skinula još 10. Tako od početne kilaže koja je bila vrtoglavih 110 kilograma, danas ima oko 65. 

Prije mršavljenja imala je srčane aritmije zbog kojih je pila lijekove, kronični gastritis i migrene. Znala je da nešto mora pod hitno promijeniti.

"Neću reći da sam bila na dijeti nego na LCHF-u (Low Carb High Fat) koji je način prehrane. Doslovno sam se topila", ispričala nam je Zagrepčanka.

Privatni album

Bila je na tzv. Zelenoj kuri. Ta prehranu bazira se uglavnom na čistim cjelovitim namirnicama: zelenom povrću, proteinima i masnoći. Proteini su iz mesa, ribe i jaja, a od masnoće se koriste prirodne masti kao što su svinjska mast, maslac, maslinovo i kokosovo ulje. Od povrća se jede uglavnom zeleno lisnato, ali je dozvoljeno i sve ostalo povrće. Dozvoljena je umjerena količina orašastih plodova i sjemenki, kao i kokosovo brašno za izradu kruha ili peciva, te kefir iz domaće radinosti. Ostali mliječni proizvodi, kao ni voće, nisu dozvoljeni. 

'Nisam više željela biti živčana i gladna'

Trećinu obroka čini meso, trećinu salata, a trećinu pečeno ili kuhano povrće. Sve bi uvijek dobro zamastila što ju je činilo sitom. Iako LCHF ima pregršt recepata za slastice i kruhove ona ih u prvoj fazi mršavljenja nije pekla.

Kaže da ju je novi način prehrane preporodio i izliječio. Čak su joj i glavobolje 90 posto manje. 

Sretna sam što sam nakon cijelog života punog kompleksa sada kao ponovno rođena. Stvarno sam mislila da sam beznadan slučaj.

Zanimljivo je da Jasna u šest godina otkako je na ovom načinu prehrane nije nijednom 'zgriješila'. Kaže da se desilo ono što je godinama mislila da je nemoguće - oguglala je na raznu hranu koja se nalazi na stolovima gdje dođe. Kaže da hranu koja nije po LCHF-u naprosto ne vidi. 

Privatni album

"Nisam pojela niti malo glutena, krumpira, riže niti šećera. Znate, ja sam cijeli život bila debela. Sve dijete su mi se činile glupe ili bih se izgladnjivala i vraćala kile. Nisam više željela biti živčana i gladna. Kad sam čula nutricionisticu Anitu Šupe, koja je na televiziji pričala o LCHF-u, to mi se prvi put činilo potpuno logično. Zato sam i krenula i ne želim više nikada pokleknuti", objašnjava zgodna 51-godišnjakinja kojoj nitko ne bi dao te godine. 

Imala je srčane aritmije, gastritis i migrene

Zdrava navika koje se drži posljednjih šest godina je ta da svaki dan popije barem šalicu temeljca, kojeg radi od kostiju koje kuha do 12 sati na laganoj vatri.

Nakon prve uspješne godine LCHF-a počela je stagnirati u kilaži iako je zadržala isti ritam obroka, no prije dvije godine je odlučila da mora smršavjeti još desetak kilograma.

Facebook

"Reducirala sam još neke stvari, primjerice mliječne fermentirane proizvode koje nisam ni računala kao obrok. Trebao mi je taj klik da dođem do kraja". Od konfekcijskog broja 54 pala je na 38. 

Kaže da često ne večera, a ako osjeti potrebu pojede i šaku orašastih plodova koji joj utaže glad. Nekad pojede kocku crne čokolade, a nekad i cijeli red.

"Kad osjetim da tijelo traži pojedem i kanticu vrhnja da zadovoljim potrebu", objašnjava Jasna.

Izmislila i vlastiti začin bez aditiva

Suprug joj se nakon pola godine pridružio u novom načinu prehrane iako on nije imao višak kilograma, a i djeca joj se hrane slično tako da ima veliku podršku obitelji.

Privatni album

LCHF je Jasni osim potpune fizičke preobrazbe donio i posao.

"Kao bivša ovisnica o Vegeti, prelaskom na LCHF sam ju izbacila i silno mi je falila. Budući da sam znatiželjna, uporna i kreativna nakon skoro dvije godine pokušaja i pogrešaka uspjela sam sama sebi napraviti zamjenu - Jaggety", priča nam i objašnjava da je to potpuno prirodna mješavina sušenog povrća i začinskog bilja bez dodanih aditiva, a ona ju sama radi. Prvo su ju probale njene prijateljice, a onda se odvažila i otvorila firmu.

dijeta

mršavljenje

LCHF

Jasna Karavanić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter