VIDEO: OVO JE NEŠTO NAJLJEPŠE ŠTO ĆETE VIDJETI

Dirljiva nježnost mame gorile tik nakon porođaja - ljubi i grli svoga mladunca isto kao ljudi


Lada Novak Starčević
17.04.2018.18:30
Dirljiva nježnost mame gorile tik nakon porođaja - ljubi i grli svoga mladunca isto kao ljudi
Reuters

sažeto

Mladunac je nazvan Moke što znači junior ili maleni


Lada Novak Starčević
17.04.2018.18:30

Nakon što su lani otkrili da čeka bebu koristeći uobičajeni ljudski test za trudnoću, gorila Calaya (15) u ponedjeljak je u zoološkom vrtu u Washingtonu rodila sina. Porođaj je dočekan s golemim oduševljenjem jer je tamo prošli put neka gorila rodila prije devet godina.

Djelatnici ZOO-a snimili su porođaj i nježan prvi susret majke i njenog prvog djeteta. Nakon što ga je sama porodila bez ikakvih komplikacija, Calaya mu je očistila nos i primila ga u naručje, a onda ga je dugo ljubila.

Mladunac je nazvan Moke što znači junior ili maleni. 

Prvi dan mama i beba proveli su u maženju i hranjenju, a ostali gorile koji žive s njima su ih znatiželjno obilazili. Među njima je i otac mladunca, 26-godišnji Baraka. 

Skotnost gorila traje slično kao i kod ljudi, oko 8,5 do 9 mjeseci. Mladunčad se rađa teška oko 2 kilograma, ali se brže razvijaju od ljudskih beba. S tri mjeseca već pužu, a nakon toga više godina 'jašu' na majčinim leđima. U dobi između dvije i četiri godine prestaju sisati, a spolnu zrelost dosežu ženke u osmoj, a mužjaci u desetoj godini. 

'Prema svemu što je do sad pokazala, Calaya će biti odlična majka', poručili su iz vašingtonskog ZOO-a.

zoo

porođaj

gorila

calaya

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter