Ladanje (29)

Dječak završio u bolnici nakon napada vršnjaka u zagrebačkoj osnovnoj školi, može li itko uopće maloljetnim nasilnicima stati na kraj?!


Lada Novak Starčević
27.01.2019.11:00
Dječak završio u bolnici nakon napada vršnjaka u zagrebačkoj osnovnoj školi, može li itko uopće maloljetnim nasilnicima stati na kraj?!
iStock/Ilustracija

sažeto

Roditelji se slažu da bi bilo najbolje da nasilnik čim prije bude prebačen u drugu školu. Brigo moja pređi na drugoga. Drukčije je ionako nemoguće u sustavu koji sve češće funkcionira u korist loših


Lada Novak Starčević
27.01.2019.11:00

Osmogodišnjak Filip se probudio oko pol 7, malo se prepirao s mamom jer nije želio doručkovati. Taj dan je imao ispit iz prirode, ali nije bio zabrinut jer je sve naučio.

U školi je bilo sve uobičajeno, pod velikim odmorom je igrao s dečkima nogomet, to mu je uvijek najbolje vrijeme u danu.

Dječak iz njegovog razreda redovito je radio gluposti. No, nisu to bile sitne dječje 'gluposti' – krao je tuđe igračke, tukao se i izazivao, psovao učiteljicu.

Lani je prebačen iz druge škole jer je tamo sustavno maltretirao nekoliko dječaka i nitko mu nije mogao stati na kraj. Jednom su ga uhvatili kako muči ozlijeđenu mačku koja se sakrila u školskom dvorištu.

Dječak je usred učionice pao na pod bez svijesti

Filipa je do sad nekako izbjegavao. Posljednjih tjedana mu je na meti bio drugi dječak iz prve klupe, za glavu manji od svih. Na hodniku bi mu dobacivao ružne riječi, gurao bi ga laktom pod rebra kad nitko nije gledao u redu za ručak…

Dječak iz prve klupe nije nikome rekao što mu se događa. Ujutro je osjećao mučninu kad je išao u školu, a navečer je tiho plakao pod poplunom dok su roditelji mislili da spava.

Ničim izazvan nasilni dječak je taj dan u boravku krenuo na Filipa. Prvo mu je govorio da je glup i nesposoban, a onda ga je gurnuo u zid dok je učiteljica otišla uzeti nešto iz drugog kabineta. Filip mu se suprotstavio. Drugi dječaci su se okupili oko njih, ali nitko se nije usudio ništa poduzeti. I onda ga je ovaj udario šakom u trbuh. Pao je usred učionice bez svijesti.

Učiteljica je taj tren ušla u učionicu i pokušala ga je dići, no on nije davao nikakve znakove života. U šoku je zvala kolegicu iz razreda do, dotrčala je i još jedna. Nastao je kaos. Mislile su da je mrtav.

Osmogodišnjak je i dalje ležao, a minute su prolazile kao vječnost. Djeca su stajala ukipljena, prestrašena.

Pozvali su mu roditelje koji su brzo dojurili. Hitna je dječaka odvezla u bolnicu. Došao je k sebi, ali se još ne zna hoće li biti posljedica.

'Ovo je bila čista loša sreća', tvrdi majka

U drugoj školi osvjedočeno nasilni devetogodišnjak prvo je maltretirao, a onda i fizički napao kolegu iz razreda. Dječak je u padu udario glavom u klupu i dobio lakši potres mozga.

'Takvi su dječaci, tuku se. Ovo je bila čista loša sreća', rekla je majka zlostavljača. Većinom tako nekako i završe sve te nasilne školske epizode.

No, studije kažu da nije sve tako bezazleno: 'Agresivno ponašanje se nauči rano i teško se mijenja ako je još uvijek postojano u dobi od osam godina. Takve osobe agresivne su i u starijoj dobi. 

Pokazalo se da su žrtve nasilničkog ponašanja u školi kao dvadesetogodišnjaci depresivniji od osoba koje nisu bile žrtve takvog ponašanja.'

Ovo nisu izmišljene priče, vrlo slično desilo se prošli tjedan u dvije naše škole. I to koliko ja znam.

Promijenjeni su samo detalji zbog zaštite svih sudionika. Horor scenariji kojih se boji gotovo svaki roditelj osnovnoškolca.

Maloljetni nasilnik s početka priče je nakon 'incidenta' u kojem je skoro umrlo dijete 'u protokolu'. To znači da su u priču uključene stručne službe i cijeli slučaj je na višoj razini. Pojednostavljeno, on može biti opet prebačen u drugu školu ili, u težim slučajevima, u dom za odgoj. Ili može sve proći 'lišo'. Do drugog puta.

Koji god ishod bio, to sve traje. Nasilno dijete drugi dan opet normalno dolazi u školu. Postoji li itko tko vjeruje da će on iz svega išta naučiti?!

Drugi nasilnik, zbog kojeg je mališan dobio potres mozga, trenutno je prebacio svoj fokus na prvašića kojeg sreće u hodniku.

Učiteljice su svjesne problema, i one su svakodnevno u strahu, brinu za sigurnost djece, ali jednostavno ne mogu svake sekunde paziti na svih dvadeset i nešto djece. 

Priča se proširila među roditeljima. Svi su zabrinuti. Boje se da jedan dan ne strada njihovo dijete. Pitaju se što poduzeti. Neke mame u parku pričale su da dječak živi u groznim uvjetima, tata je ostavio mamu s troje djece, a ona prečesto pije. Kažu da svaku večer susjedi svjedoče urlicima i lupanju iz njihovog stana do kasno u noć.

Najbolje bi bilo da nasilnika prebace u drugu školu

'I malome treba pomoći, nije ni mogao ispasti bolje. Kad bi mu samo netko pružio više ljubavi i pažnje…' složile su se zabrinute majke. No, sve je ostalo na priči. One ne mogu ništa, ne usude stvar prijaviti Centru za socijalnu skrb jer ne žele da se dozna pa njihova djeca na kraju 'nagrabuse'.

Svi se slažu da bi bilo najbolje da nasilnik čim prije bude prebačen u drugu školu. Brigo moja pređi na drugoga. Drukčije je ionako nemoguće u sustavu koji sve češće funkcionira u korist loših.

Prvašić kojeg nasilnik maltretira u hodniku ispričao je roditeljima svoju muku. Zagrlili su ga i rekli da će to riješiti i neka ništa ne brine. Njegov tata je očajnoj supruzi, kad im je sin zaspao, mirno rekao da nasilnika planira dočekati u parku i 'objasniti mu stvari'.

Rekao joj je da nema vremena da 'protokol' odradi svoje. Žena se zgrozila, ali obećao je da će to napraviti diskretno i da ni njihov sin neće saznati pa se složila.

Roditelji dječaka s potresom mozga dogovorili su se da će ga prebaciti u drugu školu. Nemaju strpljenja čekati da 'institucije naprave svoj posao'.

Slika je to Hrvatske u kojoj nasilnici prolaze gotovo nekažnjeno, a dobri trpe. U svim segmentima života. I tako od djetinjstva. Dokle?

Ladanje

bullying

nasilje u školama

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter