Foto: Lovci na oluje iz Senja

Dok ostatak zemlje cvokoće na 'sibirskoj' hladnoći, ovi Senjani po cijele dane mjere snagu vjetra i fotkaju


Valerija Bebek
27.02.2018.19:00
Dok ostatak zemlje cvokoće na 'sibirskoj' hladnoći, ovi Senjani po cijele dane mjere snagu vjetra i fotkaju
Facebook / Storm Chasing Team Senj

sažeto

U njihovoj skupini ima sedam članova, svi su ravnopravni i rade kao tim, snaga bure koju su više puta izmjerili je jača od 200 kilometara na sat


Valerija Bebek
27.02.2018.19:00

Polarna hladnoća, zvijer s istoka, led je okovao Europu, zabijelio Jadran, spominju se najhladnije zime iz prošlog stoljeća, a nekolicina Senjana jedva dočekala vremenske ekstremne uvjete i krenula van.

Posljednjih dana objavili su pregršt fotografija ledom i snijegom okovanog Senja, senjske rive 'Đige'. Dok ljudi ujutro nešto iza sedam piju kavu i boje se izaći van, oni objavljuju fotografije mjerenja vjetra uz pozdrav 'Dobro jutro'. Storm Chasing Team Senj osim lova na oluje i mjerenja snage vjetra u zadaću si je dao stvaranje neobičnih fotografija.

"Mi smo skupina zaljubljenika u fotografiju, meteorologiju te vremenske prilike i neprilike. Glavne osobe u timu nema, svi smo ravnopravni i radimo kao tim", rekli su u razgovoru za 100posto.

U njihovoj skupini ima sedam članova, svi su mahom iz Senja, a imenom i prezimenom to su: Marko Fero, Karlo Uković, Dinko Brozičević, Toni Popović, Lucijan Španić, Mario Devčić i Nino Salkić.

Senj je grad najpoznatiji po buri, kada je nigdje nema, u tom gradu podno Velebita nešto ipak puše. Ovih dana Storm Chaseri izmjerili su brzinu u prosjeku 100 - 130 kilometara na sat.

"No najsnažniji udar bure izmjerili smo na tvrđavi "Nehaj" u subotu 17. veljače 2018. bio je nevjerojatnih 201 kilometara na sat. Uzmemo li u obzir temperaturu koja je duboko zagazila u minus (-7,5°C) i prosjek vjetra od 110 km/h osjet hladnoće bio je "sibirskih" -22°C", kažu nam Senjani.

Za sebe kažu da ih je spojila ljubav prema fotografiji i meteorologiji i to im je najveći poriv da često izađu i u gluho doba noći ne bi li zabilježili nadolazeću ciklonu. To im je ujedno i najdraži motiv, zbog pregršta munja.

"Bura i hladnoća nam ne predstavljaju veliki problem u Senju jer je bura normalna stvar i na nju smo svi navikli, no nama kao timu je zanimljiva jer želimo zabilježiti njene brzine na pojedinim lokacijama u gradu te pokušati izmjeriti njen najsnažniji udar koji u Senju nerijetko prelazi 200 kilometara na sat", kazali su.

Aparat kojim mjere brzinu vjetra "Kaindl Windmaster 2" sami su financirali. No, trebao bi im snažniji i bolji uređaj kako bi preciznije vršili mjerenja. A nadaju se možda nekim donacijama bilo da dobiju bolji uređaj ili novac za isti.

"Naš uređaj je igračka naspram profesionalnih anemometara, suočeni smo s činjenicom da s našim uređajem nikad nećemo moći izmjeriti najsnažniji udar bure jer je njegov mjerni maksimum 199 kilometara na sat. Dok je u metrima po sekundi ta brojka nešto veća no ni to nije dovoljno za nas i mjerenje brzine bure u Senju", objasnili su.

Njihova stranica privukla je i strane kao i domaće novinare. Trenutno je s njima na terenu ekipa iz Austrije koja snima dokumentarac o buri, a oni kao ekipa Storm Chasing Team sudjeluju u filmu.

"Bez dileme najjači udar bure u Senju je na tvrđavi Nehaj, onaj kojeg smo mi zabilježili bio je 208,8 kilometara na sat. No na još nekoliko lokacija u samom gradu udari znaju premašiti i 100 km/h", kazali su.

Na pitanje bura ili snijeg, odabrali su vjetar. "Za nas uvijek najprije bura, uz nju smo odrasli i s njom živimo. Ona nam je neiscrpni motiv! Bura je također jedan od razloga zašto smo se udružili kao tim. Naš je cilj zabilježiti njene brzine, a najveća želja nam je zabilježiti njen najsnažniji udar. Pravog snijega u Senju i nema, uglavnom je to snijeg nošen burom iz našeg zaleđa -prijevoja "Vratnik", objasnili su Senjani.

Adrenalin je taj koji ih tjera van i drži na životu u ovakvim sibirskim uvjetima. Želja za mjerenjem i dokumentacijom najsnažnijeg udara bure jača je od svih nepogoda. Najviše ih se dojmila ciklona 26. srpnja 2015. koja im je u rano jutro donijela pregršt munja i kažu, doživljaj koji nikad neće zaboraviti.

Storm Chasing Team Senj postoji nešto više od tri godine, odmah su otvorili i Facebook stranicu kako bi što lakše dijelili fotografije i podatke koje prikupe na terenu.

Ideja o Facebook stranici je došla uz samo okupljanje tima, ona nam je omogućila objavljivanje fotografija, podataka o temperaturi i brzini vjetra koje zabilježimo na terenu.

vrijeme

bura

Senj

Storm Chasing Team Senj

lovci na oluje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter