Kad slobodna ljubav postane fatalna

Dok se njihovi partneri bore za život, one ih varaju s drugima pa im sad zbog toga prijeti izumiranje


Robin Mikulić
06.12.2018.08:00
Dok se njihovi partneri bore za život, one ih varaju s drugima pa im sad zbog toga prijeti izumiranje
istock

sažeto

Životinjsko carstvo počelo se urušavati kad je otkriven koncept slobodne ljubavi


Robin Mikulić
06.12.2018.08:00

Svijet više nije što je nekad bio. Uvjeren sam da među cijenjenim čitateljstvom postoje ljudi uvjereni da je seksualna revolucija uništila budućnost čovječanstva. Pošast se proširila i na životinjsko carstvo.

Kritički ugroženoj vrsti papiga prijeti izumiranje i to zbog činjenice da su ptičice od dosadnjikavih monogamista prešle na mračnu stranu. Počele su mijenjati partnere kao lude.

Nekad su to bile najdosadnije ptice

No, priča nije bezazlena koliko se možda na prvu čini. Šarenim papigicama prijeti izumiranje zbog kroničnog manjka ženki. Za vrijeme gniježđenja one su laka meta drugim predatorima koji ne ubijaju samo njih, nego neposredno i njihov pomladak time što ptiće nesposobne za život ostavljaju bez majke.

Sve je to napaljene mužjake natjeralo na akciju. Papige koje se nekad opisivalo kao najdosadnije ptice na svijetu, bračne parove bez strasti ili želje za strašću, brižne i privržene partnere koji se, jednom kad  se pronađu više se nikad ne razilaze, postale su odjednom nasrtljivi alfa mužjaci kojima bi, da su ljudi, mjesto bilo u iza rešetaka.

Omjer mužjaka i ženki nekad je bio proporcionalan. Kroz godine ta se brojka dramatično promijenila. Danas na jednu ženku dolaze tri mužjaka. Ovi novopečeni seksualni predatori zavlače se u gnijezda vjenčanih ženki dok one same sjede na jajima. Jednom kad se uhvate priliku, ne predaju. Nasrću na ženke neviđenom silinom sve dok one ne pristanu na seks s njima.

Uvaljuju tuđu djecu

Ove izvanbračne seksualne aktivnosti ipak nisu uvijek istovjetne silovanju. Neke se ženke svojim ljubavnicima daju svojevoljno, ali samo iza muževih leđa. Kako je i red kad govorimo o uobičajenim aferama. Koriste prilike kad se njihovi partneri bore s drugim mužjacima kako bi obranili svoju obitelj.

U takvim se prilikama sve češće događa da se u istom gnijezdu nađu ptići s različitim genskim materijalom. Ptičje mame, dakle, svoju kopilad redovito podvaljuju svojim stalnim partnerima koji su prezauzeti ratovanjem da bi to primijetili. Kao što vidite, životinjski svijet ipak nije toliko različit od ljudskog.

seks

izumiranje

Tasmanija

papige

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter