ANKETA: 'Bolje to nego da skaču pod vlakove'

'Doktor Smrt' stvorio kapsulu u kojoj se svatko može sam eutanazirati pritiskom na gumb


Lada Novak Starčević
17.04.2018.12:25
'Doktor Smrt' stvorio kapsulu u kojoj se svatko može sam eutanazirati pritiskom na gumb
Twitter/ Phillip Nitschke

sažeto

Osoba koja želi umrijeti pritisne gumb i kapsula se ispuni dušikom. Prvo će osjetiti laganu vrtoglavicu, no ubrzo će izgubiti svijest i umrijeti. Sve traje oko minutu


Lada Novak Starčević
17.04.2018.12:25

Na velikom sajmu pogrebne opreme u Amsterdamu prošli je tjedan predstavljena kapsula za eutanaziju. Posjetioci su mogli pomoću VR tehnologije iskusiti iskustvo dobrovoljne smrti u stroju nazvanom Sarco, što je skraćeno od sarkofag.

Njezin tvorac planira nacrt kapsule objaviti online kao open source dokument dostupan svima, piše Guardian. No, zainteresirani će prije morati ispuniti psihološki upitnik te će tek nakon toga dobiti šifru za ulazak.

"Svatko tko želi sagraditi svoju kapsulu može preuzeti nacrte i 3D printerom napraviti vlastitu kapsulu", objasnio je tvorac kapsule, Australac Phillip Nitschke AFP-u.

Kapsula je vrlo jednostavna za baratanje. Osoba koja želi umrijeti pritisne gumb i kapsula se ispuni dušikom. Prvo će osjetiti laganu vrtoglavicu, no ubrzo će izgubiti svijest i umrijeti. Sve traje oko minutu. Nitschke je takvu smrt nazvao elegantnom.

"Vjerujem da je pravo izbora kada ćemo umrijeti fundamentalno ljudsko pravo. To nije tek medicinska privilegija za teško bolesne ljude. Ako ste dobili dragocjeni dar života, morali biste moći odlučiti kada ćete se toga dara odreći. A i svakako je bolje da to bude u kontroliranim uvjetima nego da skočite pod vlak", kaže Nitschke.

Profimedia

Eutanazija je legalna u četiri europske države: Švicarskoj, Nizozemskoj, Belgiji i Luksemburgu. Prilikom eutanazije život pacijenta, uz njegov pristanak, prekida netko drugi.

Što vi mislite? Recite nam u anketi.

eutanazija

Phillip Nitschke

Sarco

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter