Brutalna diktatura bez milosti

Dragi vođa ima 'odred za zadovoljstvo' od 2000 žena kojima je zadatak zabavljati partijske funkcionare, otimaju ih još kao djevice u školama


Lada Novak Starčević
29.04.2019.17:00
Dragi vođa ima 'odred za zadovoljstvo' od 2000 žena kojima je zadatak zabavljati partijske funkcionare, otimaju ih još kao djevice u školama
REUTERS/Damir Šagolj

sažeto

Jedan od najgorih svjetskih režima je u Pjongjangu. Tamošnje žene su plijen predstavnika državnih službi koji ih seksualno zlostavljaju gotovo u potpunosti nekažnjeno


Lada Novak Starčević
29.04.2019.17:00

Sjeverna Koreja najizoliranije je mjesto na svijetu, koje ne možete usporediti s bilo čim drugim, napisao je Erick Tseng, novinar Huffington Posta koji je posjetio Pjongjang.

UN državne vlasti optužuje za općenita kršenja ljudskih prava. Sjevernokorejsko društvo je duboko hijerarhijsko i patrijarhalno, tradicionalne vrijednosti štovanja vlasti su ukorijenjene.

Kim Jong-un zabranio je vjenčanja i sprovode, ubio vlastitog brata, tetka i brojne druge članove obitelji koji su mu se suprotstavili, te je uredio državu bez elementarnih ljudskih prava gdje je sve podređeno elitama - odnosno njemu.

"Život u glavnom gradu ove zatvoreničke države djeluje poput onoga u Capitolu u 'Igrama gladi'. Samo je elitama dozvoljen ulaz. Ovdje je propaganda najglasnija, najstrastvenije se ljube Dragi vođe, a život je najbolji što može biti u Sjevernoj Koreji", piše on.

Prva stvar koju ćete primijetiti nakon napuštanja zračne luke je propaganda. Ona je, doslovno, posvuda. Na svakom raskrižju, svakoj zgradi, svakoj stanici i podzemnom vlaku nalaze se portreti Dragog vođe nacije. 

Ulicama se čak voze kombiji koji putem razglasa uzvikuju propagandne poruke, a u pola sedam ujutro probudit će vas propagandna glazba koja odzvanja svim ulicama.

Svatko tko fotografira Dragog vođu mora 'uloviti' njegovu cijelu figuru. Ako građani imaju bilo kakve tiskovine na kojima su prikazani Drage vođe (novine, časopisi), ne smiju ih bacati u smeće, izgužvati ili uništiti na bilo kakav način.

U kojoj mjeri je narod zaslijepljen govori i bizaran podatak da u Kim Jong-ilovoj biografiji, koja je službeno objavljena i predstavljena stanovništvu, piše da Veliki vođa nikad nije obavljao nuždu. Na taj način su ga htjeli dodatno predstaviti kao neku vrstu 'nadbića'. I oni u to vjeruju.

KCNA/REUTERS

Sjeverna je Koreja u mraku još od devedesetih. Satelitske fotografije prikazuju samo jedao osvjetljeno područje u cijeloj zemlji – glavni grad Pjongjang. Vladine zgrade, kao i palača Kim Jong-ila osvjetljeni su cijelo vrijeme, kao i Toranj Juche, 170-metarski spomenik samoodrživoj ideologiji koja ipak ne može osigurati struju svim svojim sljedbenicima.

Unatoč višegodišnjim sankcijama i ponudama pomoći u hrani i energiji ako zauzvrat ukinu svoj nuklearni program, režim je i dalje odlučan.

U pomalo bizarnoj odluci, građanima je zabranjena prodaja i kupovina nekretnina, ali ih zato smiju slobodno razmjenjivati. Internet smiju koristiti samo određeni ljudi i to pod strogom kontrolom vlasti. 

Žene u Sjevernoj Koreji ne smiju nositi hlače, jer to nije ženstveno, a imaju i zabranu vožnje biciklom. Hlače od jeansa našle su se na popisu zabranjenih stvari zato što izgledaju previše strano. Menstrualni ulošci ne postoje, a niti kondomi. No, to im je još najmanji problem.

Tamošnje žene su 'plijen sjevernokorejskih policajaca i ostalih predstavnika državnih službi koji ih seksualno zlostavljaju gotovo u potpunosti nekažnjeno', piše u izvješću o seksualnom zlostavljanju u Sjevernoj Koreji koje je objavila nevladina organizacija HRW. 

U Sjevernoj Koreji navodno postoji tzv. Peta divizija, harem od oko 2000 žena kojima je zadatak da zabavljaju partijske funkcionare i da s njima spavaju nakon toga. Takva praksa postoji još od Kim-Il-Sunga, koji je svoju ulogu 'oca nacije' shvatio vrlo doslovno. Navodno je i sam Kim-Il Sung koristio usluge plesačica-prostitutki i začeo s njima velik broj izvanbračne djece, a nastavio ju je Kim Jong-un. 

Orgije se navodno organiziraju i s djevojčicama djevicama od kojih su neke stare tek 13 godina. Po djevojke u škole dolaze vojnici koji ih odvode i upozoravaju da ništa ne smiju reći obitelji jer će ih smaknuti.

Kad ih odvedu, djevojke vode liječnicima koji utvrđuju jesu li djevice. Ako jesu, tinejdžerice će postati dio tzv. "odreda za zadovoljstvo".

"Kada sam prvi put srela Kim Jong-ila, izgledao je tako normalno, poput nekog susjeda. Imao je puno smeđih mrlja po licu. Zubi su mu bili žućkasti. Moja prijašnja maštarenja o velikom vođi rasplinula su se istog trena", dio je svjedočenja Mi Hyang, bivše članice "odreda za zadovoljstvo" koja je prebjegla u Južnu Koreju.

Život žena u vojsci Sjeverne Koreje toliko je težak da žene ubrzo izgube menstruaciju, dok je silovanje uobičajena pojava, ispričala je za BBC bivša vojnikinja u vojsci Sjeverne Koreje.

Damir Sagolj/REUTERS

U društvu s malo bogatstva, malo hrane i strogim režimom kultura ni mladima nije nimalo lako. Više od 13 milijuna stanovnika ove države pati od pothranjenosti, uključujući i 60 posto djece, kažu podaci UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

Djeca u školi uče kako ubiti Amerikance, i to s pištoljima i bombama igračkama. Ili barem ona koja mogu ići u školu, jer ih puno iskorištavaju za rad na poljima. Na Međunarodni dan djece ulicama Pjongjanga stupaju djeca u uniformama sjevernokorejske vojske, poput dječje vojne parade.

Adam Baidawi

Sjeverna Koreja

Kim Jong-un

diktatura

Dragi vođa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter