Šokantno UN-ovo izvješće

Dugogodišnje istraživanje ukazuje na alarmantne klimatske promjene koje više ni Trump neće moći osporiti


100posto
14.03.2019.08:00
Dugogodišnje istraživanje ukazuje na alarmantne klimatske promjene koje više ni Trump neće moći osporiti
Screenshot7YouTube

sažeto

Nakon 16 godina iscrpnih analiza, znanstvenici su konačno potvrdili ono čega se ionako već bojimo


100posto
14.03.2019.08:00

Četvrtina prijevremenih smrtih slučajeva i bolesti širom svijeta vezane su za zagađenje i zagađenje okoliša koje je izazvao čovjek, upozorile su Ujedinjene nacije u izveštaju o stanju planete.

"Emisije štetnih plinova odgovorne za zagađenje zraka, kemijski proizvodi koji zagađuju pijuću vodi i ubrzano uništavanje ekosistema potrebnih za preživljavanje milijardi ljudi izazivaju svojevrsnu svjetsku epidemiju koja koči i privredu", navodi se u tekstu. 

Mi smo krivi što je Africi loše

Izvještaj (Global Environment Outlook, GEO), na kom je radilo 250 stručnjaka iz 70 zemalja tijekom šest godina, također ukazuje na rastući jaz između bogatih i siromašnih zemalja - prekomjerna potrošnja, zagađenje i rasipanje hrane na sjeveru ubrzavaju glad, siromaštvo i bolesti na jugu kugle zemaljske. 

Kako nastavljaju rasti emisije stakleničkih plinova, klimatski poremećaji kao što su suše ili oluje mogu otežati život milijardama ljudi. U toj oblasti Pariški sporazum iz 2015. godine predviđa ograničenje klimatskog zagrijavanja na plus dva stupnja Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru. 

Golemo istraživanje

Izveštaj GEO koristi stotine izvora podataka da izračuna utjecaj okoline na oko sto bolesti. 

"Potrebno je hitno i opsežno djelovanje da bi se ta situacija zaustavila i preokrenula", navodi se u rezimeu izvještaja. Izvještaj ipak ukazuje da situacija nije nepopravljiva i poziva prije svega na smanjenje emisije ugljikovog dioksida i upotrebu pesticida. 

Poziva se i na smanjenje rasipanja hrane, ukazujući da se baca trećina proizvidene hrane, od čega 56 posto u najbogatijim zemljama. 

"Čitav svijet govori da ćemo do 2050. morati hraniti 10 milijardi ljudi, ali to ne znači da treba udvostručiti proizvodnju, nego samo promijeniti životne navike", stoji u izvještaju. 

klimatske promjene

UN

newsletter

Prijavite se na Newsletter