'Mjesto gdje svi gledaju kako se krkan iživljava i ne poduzimaju ništa'

Građanima prekipjelo pa poručili: Ostavite recenziju za ozloglašeni zadarski kafić u kojoj je Daruvarac djevojci razbio glavu o lavabo


Lada Novak Starčević
18.12.2018.16:55
Građanima prekipjelo pa poručili: Ostavite recenziju za ozloglašeni zadarski kafić u kojoj je Daruvarac djevojci razbio glavu o lavabo
Cropix/arhiva

sažeto

"Svi su gledali, nitko se nije udostojio dignuti i maknuti ga od nje", ispričala je prijateljica napadnute 18-godišnjakinje


Lada Novak Starčević
18.12.2018.16:55

"Država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku i u kojoj ne postoje zaštitni mehanizmi da se spriječi manipuliranje proceduralnim pravilima, ima ozbiljan problem. I ne, ovo nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke", poručila je u ponedjeljak Kolinda Grabar Kitarović, aludirajući na slučaj Darka Kovačevića (31), zvanog Daruvarac, koji je pretukao i teško ozlijedio 18-godišnju Zadranku, a na slobodu je pušten zbog isteka maksimalnog pritvorskog roka od šest mjeseci.

Javnost se također digla na noge, a na društvenim mrežama su Kovačevića dočekali 'na nož'. No, svi su zgroženi i potpunim izostankom reakcije svjedoka divljanja.

Podsjetimo, premlaćivanje zadarske tinejdžerice odigralo se prije šest mjeseci, 13. lipnja oko 22 sata, pred nekoliko gostiju i osoblja kafića Chill out na zadarskoj Meladi. Divljačko mlaćenje 18-godišnjakinje Daruvarac je započeo među stolovima, a nastavio u toaletu. U WC je tada ušao jedan od njegovih prijatelja i rekao mu 'Nemoj je tako jako tući, ubit ćeš je!', na što je Daruvarac odvratio 'To i želim!' 

Premlaćivanje se odvilo pred nekoliko gostiju i osoblja kafića

Tukao ju je šakama i nogama, najviše po glavi i licu, gazio ju je po cijelom tijelu.

Prije toga je zajedno s prijateljima šmrkao kokain na šanku, a k tome su pili alkohol. On je kasnije ispričao kako je tu večer popio dvije litre vina i deset chivas kola.

Sve je ostalo zabilježeno na videosnimci s nadzorne kamere iz kafića. Na kraju ju je udario nogom u glavu, kad je već bila pala na pod. 

"Kasnije su umjesto glazbe u kafiću puštali snimku kako on tuče moju kćer", ispričala je Ana Gurlica, majka djevojke kojoj je divljak slomio kosti lica, nos i zube. Očevici su tvrdili i da su Daruvarcu po izlasku iz pritvora u istom kafiću priredili doček.

I šokantno svjedočanstvo prijateljice pretučene potvrđuje da su uistinu svi očevici pustili neviđeno divljanje bez da su reagirali.

"Sve je bilo u redu neko vrijeme dok ona nije ušla u wc i dok on nije ušao za njom u WC. Šef, šefica i konobarica kafića sjedili su u vanjskom dijelu kafića. Odmah čim sam vidjela da je i on ušao ljutito za njom počela sam šakama tući po prozoru šefici i konobarici da dođu. M.B. je došla do mene i pitala me u čemu je problem, a ja sam rekla da odmah uđe neko u WC provjeriti di je NN jer ju je već gurnuo i kad je ulazio nije izgledao kao da ulazi jer mora ići na WC.

M.B. mi je rekla da se ništa ne brinem, da joj neće ništa napraviti i da se smirim. Muzika se ugasila i čulo se deranje iz WC-a. A.K. je ušao u WC i kada je izašao rekao je da oni mirno pričaju da se nemamo što brinuti i otišao je i pojačao muziku. Nisam sama sebe čula koliko je bilo pojačano.

Nitko se nije obazirao na to što su njih dvoje sami u WC-u, nikog nije bilo briga. U jednom trenutku su se čula tri jako glasna udarca kao da joj je uzeo glavu i glavom tri puta udario svom snagom od vrata ili zid.

Sjedila sam za stolom koji točno gleda prema vratima od WC-a kada je A.K. otvorio vrata od WC-a. NN je polumrtva i nepomična ležala na podu u tom trenu samo mi je kroz glavu prošlo da je mrtva.

Digla sam se i pala na koljena vrišteći i plačući. Svi su gledali, nitko se nije udostojio dignuti i maknuti ga od nje. Ja sam bila kao sleđena, nisam se mogla smiriti i jedino sto sam imala u glavi je to da ju je ubio. Molila sam M.B. da mi da mobitel da nazovem hitnu i policiju pošto je moj mobitel bio ugašen jer mi je baterija bila prazna a ona mi je samo rekla "ne treba zvati nikoga, ovo se sve može riješiti bez hitne i bez policije", izjavila je u ponedjeljak Zadranka, koja je željela ostati anonimna, za portal 057info.hr.

Ocjene su većinom jedinice, a komentari ogorčeni

Zbog svega je u utorak pokrenuta inicijativa koja se brzo proširila po Facebooku.

'Ostavite recenziju za ozloglašeni zadarski kafić u kojoj je Daruvarac djevojci razbio glavu o lavabo', pozivaju ogorčeni građani, a OVDJE do sad ima već 400 recenzija. 

Screenshot/Facebook

Ocjene su većinom jedinice, a komentari ogorčeni.

"Da ima nula, stavija bi vam nulu, ali nema... Ma vi niste nula, nula je za vas super... Vi ste dno dna...

"Mjesto gdje gosti i gazde lokala gledaju kako se krkan iživljava na djevojci i ne poduzimaju ništa. Ne ulaziti!!!", samo su neki od njih.

Screenshot/Facebook

Zadar

Daruvarac

inicijativa

Chill out

pretučena djevojka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter