Mame imaju 17 minuta dnevno za sebe, kaže istraživanje

Hrvatice su nam ispričale da je to još i dobro, najčešće je jedino vrijeme kad su same sa svojim mislima u kupaoni ili automobilu


100posto
22.12.2018.17:00
Hrvatice su nam ispričale da je to još i dobro, najčešće je jedino vrijeme kad su same sa svojim mislima u kupaoni ili automobilu
Reuters / Ilustracija

sažeto

'Kućanske poslove sam svela na minimum jer sam osjećala da ću puknuti. Kuhamo samo preko vikenda', kaže nam mama 6-godišnjaka


100posto
22.12.2018.17:00

Prosječna majka dnevno za sebe može odvojiti tek 17 minuta u koje treba uklopiti osnovnu higijenu, uživanje u kavi, hobijima, vježbanje, čitanje ili bilo što drugo, rezultat je to istraživanja portala TVBed.com, koje je obuhvatilo gotovo dvije tisuće britanskih majki. Spavanje se ne broji kao vrijeme za sebe. 

Kada se to vrijeme pretvori u tjedno slobodno vrijeme mami nakon brige oko djece, kućanskih poslova i odlaska na posao i rada ostaje tek sat i pol koje može posvetiti sebi.

Također, istraživanje je pokazalo da čak 51 posto ispitanica tvrdi kako postoje tjedni kada nemaju ni minutu slobodnog vremena. Osim toga, dvije trećine majki istaknulo je da su kućanski poslovi i dalje nepravedno raspoređeni između njih i njihovih partnera. Istraživanje je pokazalo da one obavljaju gotovo 80 posto kućanskih poslova.

Pitali smo Hrvatice za komentar i evo kako jedan njihov radni dan izgleda:

MARIJA, 39

Budim se oko 6.15. Do 6.30 je zapravo jedino vrijeme kad sam sama sa sobom u miru i ne padam s nogu od umora. Možda samo od pospanosti. Tada sam u kupaonici i spremam se za posao. Nakon toga budim djecu, pomažem im u kupaonici i mlađem oko oblačenja, vozimo se do vrtića i škole.

Onda sam još 10-ak minuta sama u autu u koloni do posla. Tad si pustim neku omiljenu glazbu. Pa posao i onda jurnjava nakon 16 sati da stignem po djecu. Najgora je dvojba po koga prvoga i kome će lakše pasti boravak u dežurstvu. Pa jurnjava kući, djeca su gladna, ali i mi veliki. Pa malo priče s djecom i mužem te priprema za krevet tj. uvjeravanje da do 21 trebaju zaspati da se dignu ujutro.

iStock

Onda me čeka pranje suđa, možda treba staviti sušiti veš, biranje odjeće za sutra. Najčešće nemam snage niti za seriju. Zavučem se pod poplun i pola sata gledam Fejs dok ne padnem mrtva. Po ovome ispada da imam sat vremena za sebe, u kupaonici, autu i u krevetu. Vau!

GRETA, 37

Prije majčinstva kada bih slušala prijateljice s djecom kako se žale da nemaju ni desetak minuta za sebe, uvijek sam u sebi mislila da pretjeruju. Sve dok i sama nisam postala samohrana majka dvoje djece i otkrila da je život s mališanima kaotičan i bez trenutka odmora.

I traje uistinu od 0 do 24 sata. Eto, primjerice sin mi je prije par dana ujutro prije polaska u školu rekao da treba u školu donijeti neki sitni dar za tombolu, tako smo prije škole i vrtića jurili u potragu za dućanom koji radi od sedam ujutro kako bismo kupili sitnicu.

Sva sretna kada sam napokon našla što smo tražili i već platili na blagajni, sin mi je tek onda rekao da taj dar treba biti zamotan, a naravno uz sebe nisam imala papir za zamatanje. Nakon toga sam panično tražila gdje mogu zamotati dar i zahvaljujući dragoj teti iz cvjećarne, koja je vjerojatno i sama mama, zamotala dar i još rekla da ništa ne moramo platiti. Ima još dobrih ljudi.

Nakon toga odjurili smo u vrtić i školu, ali mlađi je bio poprilično uzrujan jer je ponio krive rukavice pa je odlazak od automobila do vrtića trajao beskonačno dugo. Nakon toga odjurila sam na posao, koji mi je proletio u sekundi i točno u 16 sati izjurila sam s posla kako bi u pristojno vrijeme pokupila dečke iz vrtića i škole.

Stariji je dobio pozivnicu za rođendan, koju je par dana čuvao u školi, a ročkas je bio sljedeći dan tako da smo bjesomučno jurili u kupovinu dara, dok je mlađi šizio jer je želio i mislio da će se ići odmah doma igrati.

Kad smo se dovukli doma, krenula sam raditi večeru, dok su dečki zaključili kako bi bilo dobro da istovremeno igramo i neku igru. Dok sam završavala večeru, istovremeno, sam stavila prati i veš te provjeravala je li stariji sve napravio u školi te trebali što dovršiti za sutra.

Mlađi je dvaput tijekom večere uspio proliti vodu iz čaše, a starijem je to bilo neizmjerno zabavno, iako je meni već para izlazila na uši. Dok su dečki večerali, nakon što sam promijenila dva stoljnjaka i pobrisala podove pune vode, skinula sam veš sa štrika kako bih objesila novi, a u sekundi je u dnevnom boravku nastao kaos i svađa oko neke igračke.

Dojurila sam kako bih smirila situaciju, te potjerala dečke na tuširanje. Dok su se oni tuširali, ja sam pospremila kuhinju, alli u jednom trenu sam shvatila da je nevjerojatno tiho u kupaonici te shvatila da se nešto zbiva. I bila sam u pravu, dečki su istresli pola šampona za tuširanje, a tuš kabina je bila prepuna sapunice što je njima bila nevjerojatno zabavno.

iStock

S dubokim uzdahom, što smirenije objasnila sam da to nije lijepo i da se to ne radi. Napokon sam dečke obukla u pidžame, smjestila ih u krevet, kada mi je stariji priznao da do sutra ujutro ipak treba naučiti jedanu kiticu iz udžbenika.

Panično tražim udžbenik po torbi, u sebi psujući, i pola sata učimo pjesmicu dok mlađi šizi jer je baš danas zaključio da želi odmah ići spavati i da ga ometamo.

Pjesmica naučena, svjetlo ugašeno, no sad je jedan žedan, a drugom je sila na wc. Napokon svi u krevetu, ali mlađi nikako da zaspi i u jednom trenutkui veli 'mama ja bih spavao, ali moje tijelo odbija spavati'. Ja sam se stropoštala na kauč u dnevnom, a pored mene hrpa neispeglanog veša koji čeka na svoj red, zatim ostatak suđa koji ostao od ručka… Kućanski poslovi tek sad počinju. 

Pitali ste za vrijeme za mene?!

IRIS, 35

Imam jedno dijete od šest godina, stalno sam u nekoj ludnici. Ipak, imam vrijeme za sebe. Posljednjih godinu dana triput tjedno budim se u 5 sati i trčim 45 minuta po kvartu. Onda se još otuširam i kreću obaveze.

Nakon što krenem na posao i dok sin ne ode spavati vremena za mene nema. On ide dvaput tjedno na nogomet do 20 tako da su mi ti dani još gora ludnica. Ali dok ga čekam barem obavim neke sitnice poput dućana, pošte i sl.

Nemamo bake ni djedove, a muž redovito radi do 19 sati. Mislim da to sve govori o tome što je na mojim leđima svakodnevno. 

Čak sam i kućanske poslove svela na minimum jer sam osjećala da ću 'puknuti'. Muž i ja smo dogovorili da ne kuhamo preko tjedna nego oboje jedemo na poslu, a dijete u školi. 

Ponekad znam pogledati neku seriju s njim kad mali zaspi, ali gotovo nikad ne dočekam njen kraj.

djeca

majčinstvo

mama

slobodno vrijeme

newsletter

Prijavite se na Newsletter