UMJETNIČKA KARTA EUROPE

Hrvatska predstavljena 'Djevojkom s lutnjom', djelom slavnog hrvatskog slikara Vjekoslava Karasa


Vid Barić
07.09.2017.21:40
Hrvatska predstavljena 'Djevojkom s lutnjom', djelom slavnog hrvatskog slikara Vjekoslava Karasa
halfabluesky / Reddit

sažeto

Svaka je europska država na ovoj umjetničkoj mapi predstavljena nekim od vrhunaca svoje likovne umjetnosti, a Hrvatsku predstavlja Vjekoslav Karas, karlovački slikar koji ulazi u red naših najvećih slikara


Vid Barić
07.09.2017.21:40

Prikaz svijeta i pojedinih država kroz mapu s karakteristikama koje vezujemo uz određene nacije i dijelove svijeta već dulje vrijeme zauzima internetski prostor. Iako je često slučaj da su takve mape opterećene stereotipima o pojedinim dijelovima svijeta, sve češće se može susresti i one koje prikazuju države kroz njihove stvarne vrijednosti.

Tako je i s mapom Europe napravljenom od velemajstorskih likovnih djela, koja je vrlo brzo postala viralni hit nakon što ju je autor "halfabluesky" postavio na popularnu društvenu mrežu Reddit.

Svaka je europska država na ovoj umjetničkoj mapi predstavljena nekim od vrhunaca svoje likovne umjetnosti, a Hrvatsku predstavlja Vjekoslav Karas, karlovački slikar koji ulazi u red najvećih hrvatskih slikara ikada. Karas je bio posebno cijenjen kao portretist, školovao se u Italiji, a pri povratku u Hrvatsku 1848. godine započinje raditi na likovnoj akademiji u Zagrebu. Negdje u to vrijeme Karas započinje i svoju borbu s depresijom, zbog koje će deset godina kasnije počiniti samoubojstvo, i to skokom u rijeku Koranu u svom rodnom Karlovcu.

Hrvatsku na mapi predstavlja jedno od njegovih najslavnijih djela – "Djevojka s lutnjom", koja na zgodan način simbolizira njegov umjetnički rad. Vjekoslav Karas, osim što je bio vrsni slikar, svirao je i gitaru te flautu, a bavio se i skladateljstvom.

Od ostalih slavnih djela na mapi se mogu, između ostaloga, vidjeti i "Poljubac" Gustava Klimta (Austrija), "Guernica" Pabla Picassa (Španjolska), "Djevojka s bisernom naušnicom" Johannesa Vermeera (Nizozemska), "Krik" Edvarda Muncha (Norveška), "Impresija, izlazak sunca" Claude Moneta (Francuska), "Lutalica iznad mora magle" Caspara Davida Friedricha (Njemačka) ...

halfabluesky / Reddit

Vjekoslav Karas

umjetnička karta europe

halfabluesky

Podijeli članak