Ladanje (39)

I ja sam iščekujući dijete radila velike planove o savršenoj ženi, majci, kraljici i laskala si da 'nisam kao druge', a onda me zadesio popriličan šok


Lada Novak Starčević
14.04.2019.11:00
I ja sam iščekujući dijete radila velike planove o savršenoj ženi, majci, kraljici i laskala si da 'nisam kao druge', a onda me zadesio popriličan šok
iStock

sažeto

Poznanica je u trudnoći imala odličan plan - nakon porođaja neće odustati od izlazaka, a muž će ravnopravno pomagati. I onda ju je zadesila stvarnost


Lada Novak Starčević
14.04.2019.11:00

Poznanica je nedavno rodila prvo dijete. Čule smo se jučer, potpuno je izvan sebe. Nije joj jasno kako je u samo mjesec dana u njezinoj maloj obitelji nastao potpuni kaos i zašto je nitko nije pripremio na sve što je čeka.

U trudnoći je imala odličan plan. Neće biti kao druge mame paničarke – biti će kul. Budući da je rodila u kasnim tridesetima nagledala se svega i 'ne želi biti kao druge živčane mame koje kao da su izgubile kompas s dolaskom djeteta'.

Muž će pomagati potpuno ravnopravno, a ona se neće zatvoriti u kuću. Petkom će i dalje otići van s prijateljicama, neće se odreći subotnje kave u omiljenom kafiću nakon obavljene kupnje na tržnici... I, naravno, svom pilatesu se vraća već za mjesec-dva.

Sve mi je s trbuhom do zuba mirno obrazlagala uz uobičajenu tezu ‘nisam ja kao druge’. Došlo mi je da prasnem u smijeh, ali sam odlučila pustiti je u blaženom neznanju. A ionako me ne bi razumjela.

Strah od djetetovog plača

I tako je došao porod. Šav je bio prebolan, dojenje je bilo sve samo ne potpuno prirodna stvar, baš nitko je nije razumio... Iako se mjesecima svim srcem pripremala na bebu bila je potpuno nepripremljena ne sve što ju je dočekalo.

Boji se djetetovog plača jer misli da će umrijeti ako je uplakano duže od dvije minute, boji se dojenja jer ne zna da li je dijete gladno, boji se sebe jer se ne prepoznaje...

Nije pripremljena na toliku povezanost, na toliku obavezu koja, svjesna je tek sad, nikad neće proći. Nema više nestajanja iz svog života, nema više mirnih jutara i ludih noći nakon kojih treba dan oporavka. Barem ne neko vrijeme. Godinu, dvije, tri... ako ćemo optimistično.

iStock

A ako nećemo, onda će taman kad krene na bolje doći nove brige. Primjerice, s četiri godine većina mališana krene mirno spavati cijele noći pa počnu sanjati čudovišta. I vidjeti ih iza zastora i oko ormara. Pa taman čudovišta malo odu i eto školskih briga.

Okrutni vršnjaci, pa izlasci, pa ta nesretna prva jedinica, strogi profesor koji nema razumijevanja... Neću ni govoriti o onom dalje kad krenu izlasci i pubertet. Neću, jer su mi djeca mala pa se ne želim ni prisjećati sebe u toj dobi. Nekad je bolje živjeti u slatkom neznanju.

Lako je maštati o tom mirisnom čudu, a puno teže kad je 24 sata dnevno to isto krhko djetešce uz vas, žudi za vama i treba vas. I naravno baš u trenutku kad odete u drugu sobu ono neutješno zaplače i daje do znanja da ste mu nezamjenjivi.

Tako bi se na miru otuširali, a jednostavno nemate snage, a još manje živaca, ostaviti ga.

Muž ne razumije u čemu je problem

Pa se pitate zašto je vama tako teško, a mužu i dalje sve tako jednostavno. Treba odraditi prekovremene jer nema tko drugi - naravno da može. Prijatelji ga pozovu na piće i on veselo odlazi.

Zgoditak je ako vas sućutno pita da li je to u redu: 'Hoćeš li se moći snaći?' I tako on mirno odlazi. Nevjerojatno s kakvom lakoćom. A doma je bojno polje.

Vaš život se promijenio za 180 stupnjeva, a njegov se promijenio utoliko što ne razumije u čemu je nastao toliki problem. Jer on uživa u svakom trenutku sa svojom bebom.

Njegova draga žena, koju su istina, malo tresli hormoni u trudnoći, sad je postala raščupana, 24 sata dnevno zabrinuta mama. Ponekad čak ta, donedavno ljupka žena, i zaurla. Najčešće predvečer, kad je umorna i sama više ne zna što bi.

Razmišlja o spavanju, a boji se otići u krevet jer zna da će ju dijete probuditi prebrzo. Prebrzo da se odmori. Pa se čak uhvati da se ljuti i na taj smotuljak, svoje najmilije biće.

Plan o savršenoj ženi, majci, kraljici, drukčijoj od svih drugih živčanih mama, rasprsnuo se u tisuću komadića.

Pa se pita što je krenulo krivo? Gdje je greška?

Profimedia

Sve će to proći, kao što mudro kažu stariji. I zaboravit ćete. Evo ja se više skoro niti ne sjećam onih pet noćnih buđenja u prosjeku prve dvije godine života moga sina i grčeva u 5 ujutro. I zvuka upaljenog fena. Satima. Jer dijete smiruje 'bijela buka'.

Nemojte reći da ne znate što je 'bijela buka'? Ako i ne znate saznat ćete ako imate bebu. Kao i dosta toga što ne piše u idiličnim tekstovima o majčinstvu. U onima gdje majka sjedi u fotelji u bebinoj sobi (ha, tamo beba ima i svoju sobu?!) i s ljubavlju gleda svoju slatku bebicu koja guguće. Posisala je netom prije.

U časopisima je uvijek sve idilično

Ta mama nema ragade, ništa ju ne boli, nema ni brige ima li dosta mlijeka. Beba nije morala ni podrignuti, niti je bljucnula i zaprljala i sebe i mamu i taj divan bijeli čupavi tepih.

Mislite da nešto s vama nije u redu. Zašto je drugima tako lako?

Imajte na umu da je svima isto, samo neki pričaju, a nekima je lakše prešutjeti i biti sam u svojoj brizi. I praviti se da je sve ok. U nadi da će stvarno sve biti ok.

Okružite se onima koje to ne skrivaju jer je teško biti sam. I vjerujte, doći će dan kad će vaše dijete još u 8 ujutro mirno spavati u svom krevetu, a vi ćete surfati po internetu. I prošetati ćete gradom bez osjećaja grižnje savjesti s mišlju da se morate brzo vratiti kući djetetu.

I pomalo ćete se čuditi onim mamama s početka priče. Izgubljenima, koje tek upoznaju majčinstvo u praksi. A onda ćete, budući da niste više navikli na mir, početi maštati o drugoj bebici. Ah, te žene...

trudnoća

dijete

majčinstvo

Ladanje

porođaj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter