Glamur bez šminke

Ispovijest fotografa: 'Sve je to začarani polusvijet koji nudi reklamu za bolju prodaju tijela ljeti na jahtama. Što je veća novčanica kojom vuku bijelu crtu, veći je i osjećaj lažne važnosti'


Mia Mitrović
07.01.2019.21:00
Ispovijest fotografa: 'Sve je to začarani polusvijet koji nudi reklamu za bolju prodaju tijela ljeti na jahtama. Što je veća novčanica kojom vuku bijelu crtu, veći je i osjećaj lažne važnosti'
iStock (ilustracija)

sažeto

Kroz posao Filip je iz prve ruke i bez uljepšavanja upoznao brojne hrvatske 'zvijezde i zvjezdice'. Nakon tog 'nezaboravnog' iskustva zbrisao je u Irsku i ne planira se vraćati


Mia Mitrović
07.01.2019.21:00

"Značenje riječi glamur je 'blještavilo i elegancija'. Na žalost, u nas je to sve osim elegancije", započinje svoju priču Filip (26) koji se zbog svoje ljubavi prema fotografiji i modi odlučio za karijeru freelance modnog fotografa. Pred njegovim fotoobjektivom stajali su mnogi modeli, a bio je i čest gost backstageova brojnih evenata, revija i razuzdanih zabava. 

"Da se razumijemo, postoje i veliki profesionalci. Međutim, ovih drugih je neusporedivo više. Osobno, njih sam podijelio na egotripere (ti su najgori), narkomane, alkoholičare, luđake i ne baš tako elitne prostitutke. Nekada se u jednoj osobi nađe svih ovih pet kategorija. Tad znam da imam problem", iskren je Filip kojemu je identitet promijenjen, a podaci poznati redakciji. Zbog svega što mu se događalo na sceni, promijenio je profesiju i pobjegao u Irsku. U Hrvatsku se, kaže, nema namjeru vraćati.

Foto: iStock

"Ono što mi nikada nije bilo jasno s njihove strane je apsolutno nepoštovanje prema profesiji fotografa i mojem vremenu. Čitava ta aura glamura zapravo je paravan da perverzni ljudi svake subote na Savi skupim šampanjcima zalijevaju ćevape s lukom (da, vidio sam i to)", ljuti se Filip te nam objašnjava da se apsolutno nepoštovanje prema poslu koji obavlja događa u nekoliko etapa:

1. 'Predpristupni pregovori'

"Zvijezde i zvjezdice imaju sličan algoritam kojim ti pokazuju koliko su oni bitni, a ti nebitan. Prvi korak su pregovori o snimanju. Većina njih su prevelike face da ti daju svoj broj telefona već lete nosom po nebu pa sve dogovaramo preko Facebooka, ili nekih njegovih/njenih jeba*a koji glume velike 'menadžere'. Nakon takve komunikacije, ako imam sreće, snimanje dogovorimo kroz pet, šest mjeseci."

2. 'Umro mi je hrčak'

"Kada konačno dođe datum kada smo dogovorili snimanje i veliku zvijezdu spreman čekam u studiju, u svakom trećem slučaju, model me zove samo nekoliko minuta prije početka shootinga i otkazuje. Naslušao sam se stvarno svakakvih razloga, od nepostojećih smrtnih slučajeva, prerano preminulih hrčaka i vjeverica do opisivanja probavnih tegoba (u detalje)."

iStock (ilustracija)

3. Klapa druga

"Kada konačno dođe, onda mlada dama dolazi kasneći barem osam akademskih četvrti, ako ne i više. Tim šminkera, frizera i ostalih asistenata do tada je čekajući popušio dvije, tri kutije cigareta. Dok madamme ne bude kompletno zadovoljna šminkom i izgledom, katkad prođe čitav dan."

4. 'Ti ništa ne znaš, ja sam profesionalac'

"Konačno je sve spremno; šminka, odjeća, frizura, svijetlo, pozadina, kompletna kompozicija i sada slijedi poziranje. Govorim modelu kako da se namjesti da izgleda mršavije i mlađe, no ona svaku moju sugestiju odbija govoreći da je ona 'profesionalni model'. Kao argument svoje 'profesionalnosti' vadi najnoviji mobitel i pokazuje mi svoje fotografije s Instagrama i 'genijalne' filtere sa zečjim ušima i pačjim ustima na kojima izgleda 'prezgodno'."

5. 'Možemo li se nekako dogovoriti?'

"Fotografije su gotove i u photoshopu obrađene do savršenstva. Sada samo slijedi onaj dio gdje ja dobijem plaću za svoj rad, bilo od medija, kataloga ili drugog naručitelja, bilo od same zvijezde koja je poželjela fotografije. Kada dođe 'pay day', najednom se više nitko ne javlja na mobitel, a do tada su me svaki dan zvali, požurivali, maltretirali svojim sugestijama... Kada se konačno jave, slijedi nezaboravno pitanje 'možemo li se nekako dogovoriti'?

Što se imamo dogovarati!? Tko uđe u kafić naruči kavu, a zna da nema para za nju ili veli konobaru 'e, čuj se možemo nekak' dogovoriti'? Tko upotrebljava bilo kakvu uslužnu djelatnost ako zna da si ju ne može to priuštiti? Modna fotografija u Hrvatskoj je, izgleda, iznimka. Općenarodno dobro za koje nije potrebno platiti fotografa (ili ga platiti duplo manje od dogovorene cijene)."

6. Svi se jako volimo

"Kada sljedeći puta na nekom fensi eventu vidim nekoga tko me tako 'spalio' za novac, naravno da ne mogu doći do njega/nje i glasno pitati kad će to učiniti. Jok, moram joj/mu teatralno priči, izgrliti se, izljubiti da svi vide kako smo si dobri pa da i oni požele imati takav poseban i divan odnos sa mnom.

7. Photoshop naš svagdašnji

"Kada smo već kod tih partyja, uvijek kada je neki domjenak, na njega prvo navale moji 'modeli'. Zbog toga ja kasnije moram izgubiti sate peglajući u Photoshopu njihove celulitne noge i skidajući nekoliko slojeva škembe, mitesere i druge posljedice loše prehrane da bi na naslovnici ličila na ono čemu bi se svi trebao diviti i što bi trebalo izgledati kao prikaz savršenog izgleda. Nakon višesatnog peglanja, ona izgleda kao Barbie koja se ne usudi oprati zube pastom da ne dobije tri kalorije viška. Realnost je da joj na domjenku majoneza curi s kanapea po štiklama koje joj se svijaju u luk od težine."

iStock

8. Kolege se međusobno mrze

"Najveći oblik stresa i konflikta dolazi od strane kolega fotografa, najviše onih koji su svoje 'školovanje' završili putem YouTube tutoriala. Ti su najpametniji, znaju sve bolje od mene i od svih drugih. Ako treba, izmislit će priče o meni samo da oni imaju čast fotografirati tu 'zvjezdanu veličinu' (koju sam opisao pod 7), a ne ja. Nadaju se usput i da će zahvaljujući svom umijeću nabost nešto na svoj... stalak za objektiv... ali im baš i ne ide jer većinu vremena provode za svojim računalima, nadr*ani na sve pišući ružne komentare o drugim kolegama po portalima i vodeći međusobne ratove."

9. 'Sve je laž'

"Kada govorimo o mladim, poluanonimnim djevojkama koje bi dale sve za pet minuta slave, onda je to začarani polusvijet koji nudi javnu reklamu za bolju prodaju svog tijela ljeti na jahtama. Tko se češće pojavljuje na naslovnicama i u editorijalima raznih magazinima, tom je ljeti cijena na jahtama manje povoljna. Zarađenim novcem plaćaju pokoju bijelu liniju karticom zdrobljenih mrvica. Što je novčanica veća, to se bolje osjećaju dok u nos uvlače taj pravac gluposti i vlastite lažne važnosti. S obzirom na to da se pravac proteže u beskonačnost, tako će nažalost i taj ''glamur'' ostati takav i nepromjenjiv.

"Neki to shvate odmah, a neki nikad."

iStock

prostitucija

modna fotografija

životna ispovijest

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter