Bezizlazna situacija

'Izgubili smo već jednog sina, a ne pronađe li se novo srce, izgubit ćemo i drugog. Ima još pet tjedana, treba mu novo srce'


Robin Mikulić
12.01.2019.17:00
'Izgubili smo već jednog sina, a ne pronađe li se novo srce, izgubit ćemo i drugog. Ima još pet tjedana, treba mu novo srce'
istock

sažeto

Očajni roditelji na rubu su živaca. Njihov sin ima svega dva tjedna, a već se bori za život


Robin Mikulić
12.01.2019.17:00

Nakon što su pred pet godina izgubili dijete, Sarah i Chris ponovno su pokušali. No, u okrutnom obratu sudbine, ponovno ih je zadesila tragedija.

Njihov sin star je tek dva tjedna, a doktori su mu već postavili fatalnu dijagnozu. Preostaje mu još najviše pet tjedana života, ukoliko se za njega ne pronađe novo srce.

Njegovom je ocu čak i sama pomisao da pokopa i drugo dijete nepodnošljiva. „Bili smo već jednom u toj situaciji i mislili smo da se ona više nikad neće ponoviti, a evo nas opet slomljenih srca.“

istock

Ova situacija ubija i njega i ženu. „U bolnici smo od 0 do 24, na iglama, očajno čekamo telefonski poziv.“

Prati ih tragedija

Par je, inače, zajedno već 19 godina i oduvijek ih prati nesreća. Dvije godine prije nego što je rodila Sarah je imala spontani pobačaj u 13. tjednu trudnoće.

Zatim, nakon što je prvi put uspješno iznijela trudnoću, njezinom je sinu postavljena grozna dijagnoza. Većinu svog kratkog života proveo je po bolnicama.

„Nakon što smo ga izgubili, trebalo nam je dosta vremena prije no što smo se ponovno osjećali spremnima pokušati“, iskreno će očajni tata.

„Shvatili smo da smo da nam se bliži zadnji čas da imamo dijete, došli smo u te godine, pa smo se odvažili.“

Neočekivani problemi s trudnoćom

Sve je bilo okej do 37. tjedna kad je beba iznenada izgubila na kilaži. Liječnici su je odmah poslali na hitan carski rez. Bilo je Štefanje. Mališan se je rodio sićušan, ali nije bilo drugih vidljivih znakova da bi s njim nešto moglo biti problematično.

„Čekao sam ispred rađaone nakon što epiduralna nije upalila pa je Sarah morala na casrki. Čuo sam kako je sin zaplakao i kad je doktor izašao, rekao mi je da je s njim sve u redu.“

Užas je krenuo par sati nakon poroda

Problemi su počeli nekoliko sati nakon poroda. Dječak je počeo povraćati i ubrzo je prebačen na intenzivnu njegu gdje su doktori ustanovili da ima problem sa srcem.

istock

„Nakon što su ga liječnici spojili na sondu me tek udarilo sve ono što smo prolazili s našim prvim sinom. Kao da se povijest ponavlja. Užasno sam se prestrašio“, iskreno će tata.

Carterovo stanje idući se dan samo dodatno pogoršalo. Liječnici su njegove roditelje pozvali u neki sobičak gdje su im otkrili grozne vijesti. Njihovom je sinu srce triput stalo. Spojen je na stroj koji pomaže pumpati krv kroz njegovo tijelo.

Iznenadna operacija

Idući dan došlo je do novih komplikacija. Završio je na operaciji na kojoj mu je ugrađen pacemaker.

Carter na stroj koji ga održava na životu može ostati priključen još svega pet tjedana prije no što krenu komplikacije kojima doktori neće moći doskočiti. Jedini spas za njega je novo srce, ali s obzirom na to koliko je sićušan, šanse da se ono pravovremeno pronađe su neznatne.

„Šanse da se na listi donora pronađe beba su male. Ali s druge strane, ako se ono pronađe, naš je sin, zbog svoje veličine, jedini na toj listi čekanja“, optimističan je tata.

Znamo da je naša sreća tuđa tragedija

„Nadamo se da će se netko čije se dijete nalazi na listi donora ili netko tko zna da mu dijete nema još dugo odlučiti na najveću od svih žrtvi. Nikad im ne bih mogao dovoljno zahvaliti.“

„To je jedini način da ja svog sina povedem kući i ako se to ne dogodi, morat ćemo pokopati svog drugog sina. Naravno, ako se srce pojavi, neka je druga obitelj ostala bez svog djeteta. Nalazimo se u nezamislivoj situaciji.“

beba

tragedija

donacija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter