FOTO: Sjaj i bijeda Sjeverne Koreje

Iznimno rijedak uvid u svakodnevni život siromašnih građana pod papučom Kim Jong Una


Valerija Bebek
09.10.2017.11:50
Iznimno rijedak uvid u svakodnevni život siromašnih građana pod papučom Kim Jong Una
Instagram pierredepont

sažeto

U svom 7. putovanju u Sjevernu Koreju, fotograf Pierre Depont otputovao je u ruralne dijelove, gdje je većina stanovništva iznimno siromašna


Valerija Bebek
09.10.2017.11:50

Britansko-francuski fotograf Pierre Depont poznat je po svojim učestalim putovanjima u Sjevernu Koreju. Svojim još uvijek aktualnim projektom želi dokumentirati 'obične' ljude iz te nazatvorenije zemlje na svijetu. Depont se nedavno vratio sa svog sedmog putovanja iz države kojom vlada Kim Jong Un.

"Prvi put sam otišao iz čiste znatiželje, da odem negdje gdje nije uobičajeno. Zatim sam se vratio kako bih istražio i ostatak zemlje, a ne samo glavni grad Pjongjang", kazao je fotograf, piše Vice. Depont je proputovao ruralnim predjelima Sjeverne Koreje u rujnu ove godine, a ključna je stvar što se na granici prijavio kao turist.

Jer, novinari koji posjete ovu zemlju budu pod još većom prismotrom državnih njuškala koji redovito ograničavaju ono što novinari mogu vidjeti i gdje mogu ići.

Depont tvrdi kako je u ulozi turista imao relativan stupanj slobode za istraživanje, što znači da je otputovao iz Pjongjanga prema gradu Wonsanu koji se nalazi na obali i industrijskom centru Hamhungnu na sjeveru zemlje.

U glavnom gradu žive bogate elite, koje su se još više obogatile za vrijeme ekonomskog rasta u vladavini Kim Jong Una. No, veći dio ostatka zemlje i dalje je sablasno siromašan. Depont je kazao kako su mu smjerice na ovom putovanju bile snimiti što više scena koje će pokazati siromaštvo. I tijekom prijašnjih putovanja zanimale su ga životne scene i detalji, no domaći su se tudili usmjeriti mu pozornost na druge stvari.

"Ono što mnogim zapadnjacima, uključujući i mene, izgleda cool, retro, rustikalno i odlično za kameru je totalno zbunjivalo Sjeverne Korejce, oni su uvijek radije htjeli da slikam novi kip nekog od njihovih vođa, novi stambeni blok i slično", kazao je fotograf nakon što se vratio sa svog četvrtog putovanja u tu zemlju. Veliki je izazov snimati video uz stalni nadzor i stroga pravila, za to je koristio jednostavan digitalni fotoaparat s jednom lećom - kako bi privlačio što manje pažnje. No fotografiranje na selu, tvrdi Depont, unatoč tome je zahtjevno.

"Vrlo je teško dobiti fotografiju autentičnog ruralnog sela. Ne možete samo klikati iz autobusa", zaključio je. Najnovije fotografije na njegovom Instagram profilu uz dosad viđeni Pjongjang pokazuje i komadić života iz ostatka zemlje.

Podijeli članak