Znanost protiv Zabluda

Jedina poteškoća koju djeca LGBT roditelja imaju je homofobna sredina, nemojte biti njihov problem


Valerija Bebek
19.02.2018.16:15
Jedina poteškoća koju djeca LGBT roditelja imaju je homofobna sredina, nemojte biti njihov problem
Reuters / Ilustracija

sažeto

U Tjednu psihologije Zagebačko psihološko društvo pokrenulo je akciju 'Zamijenimo zablude znanošću', svakog dana činjenicama će pobiti po jednu iskrivljenu istinu


Valerija Bebek
19.02.2018.16:15

Obrazovanje šire javnosti i otvaranje oči o zabludama kojima se barata u tjednu psihologije započelo je temom LGBT roditeljstva. Tako je krivo mišljenje da će djeca koja odrastaju uz dvije mame ili dva tate imati emocionalne i teškoće u prilagodbi. Znanstveno je dokazano da je za dobrobit djece ključna kvaliteta odnosa unutar obitelji, istaknuto je na stranicama Zagrebačkog psihološkog društva.

Od ponedjeljka do petka na svojim Facebook i službenim stranicama predstaviti po jednu zabludu suprotstavljenu od stvarnu znanstvenu spoznaju o toj tematici.

Prva zabluda koju znanstveno rasvjetljavaju je LGBT roditeljima, uz napomenu da ih je moguće empirijski provjeriti, jer se još krajem sedamdesetih javljaju prva istraživanja ove teme, a krajem devedesetih prerastaju u zamjetan istraživački opus, jer kako su rasla prava ljudi koji imaju drugačiju seksualnu orijentaciju od heteroseksualne, raste i broj istraživanja.

Rezultati tih znanstvenih istraživanja su jasni i potpuno suprotni od zablude da je štetno za dijete ako ima dva roditelja istog spola. Tako je dokazana visoka razina sličnosti u različitim aspektima mentalnog zdravlja između djece koju su odgajale majke lezbijke, gej očevi, biseksualni i heteroseksualni roditelji.

"Povećan rizik od negativnih učinaka homofobne stigmatizacije kod djece LGBT roditelja, ipak za dobrobit te djece, kao i djece heteroseksualnih roditelja, najvažniji su bliski, pozitivni, responzivni i podržavajući odnosi s roditeljima", napisali su iz Zagrebačkog psihološkog društva. Ono što ove obitelji čini drugačijima je okolina i njeni stavovi, a ne obiteljska dinamika.

"Djeca LGBT roditelja seksualnu orijentaciju svojih roditelja vide kao jednu od karakteristika svoje obitelji, ali ne i kao nešto što ih jako zabrinjava", zaključak je čak nekoliko istraživanja. Osim toga zagrebački psiholozi istaknuli su i pojedina istraživanja čiji su zaključci bili drugačiji, na primjer Paula Camerona iz 1998. koji je isključen iz Američke psihološke organizacije i Američke sociološke organizacije zbog namjernog iskrivljavanja i pristranog izvještavanja o rezultatima istraživanja o LGBT identitetu.

Akcija Zagrebačkog psihološkog društva traje do petka. "Cilj akcije je povratak znanosti i činjenica u ključne i aktualne teme, informiranje te odvajanje mitova, zabluda i ideologije od znanstvenih spoznaja", kažu iz Zagrebačkog psihološkog društva. Najavili su se da će se baviti temama koje su zaokupile javnost, a u čijoj je raspravi nedostajalo stručnosti i znanstvenog utemeljenog objašnjenja. Svakoga dana potražite što znanost kaže o izbjegličkoj krizi, odgoj i obrazovanje djece s obzirom na vrijednosti roditelja, LGBT roditeljstvo, uvođenja školskih uniformi te opasnosti i podrška djeci u suvremenom odrastanju.

psihologija

roditeljstvo

LGBT

Tjedan psihologije

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter