50 godina od Woodstocka

Jedni su oduševljeno pričali o idiličnom hipijevskom bratstvu dok su konzervativci publiku nazvali 'bezglavim krdom'


100posto
15.08.2019.18:00
Jedni su oduševljeno pričali o idiličnom hipijevskom bratstvu dok su konzervativci publiku nazvali 'bezglavim krdom'
Profimedia

sažeto

U tri dana nastupile su tadašnje najveće zvijezde: Jimi Hendrix, The Who, Janis Joplin, Joan Baez, Santana, Joe Cocker...


100posto
15.08.2019.18:00

Woodstock, festival mira, ljubavi i glazbe, koji je magazin Time proglasio je 'najvećim mirovnim događajem u povijesti', obilježava 50. godišnjicu.

Procjenjuje se da je u četiri dana, od 15. do 18. kolovoza 1969. na farmu Maxa Yasgura došlo između 400 tisuća i pola milijuna ljudi, a nastupale su buduće ikone poput Janis Joplin, Jimija Hendrixa i Carlosa Santane.

Publika umrljana blatom plesala na kiši, često bez odjeće i pod utjecajem opijata.

Ako se sjećate Woodstocka, zapravo niste bili ondje, kaže izreka.

Organizatori su ulaznicu za festival isprva planirali naplaćivati 18 dolara no zbog masovnosti su se predomislili i odlučili da će ulaz biti besplatan.

U tri dana nastupile su tadašnje najveće zvijezde: Jimi Hendrix, The Who, The Band, Janis Joplin, Johnny Winter, Creedence Clearwater Revival, Jefferson Airplane, Ten Years After, Joan Baez, Santana, Joe Cocker, Crosby, Stills, Nash&Young...

Profimedia

S glazbom je krenula i kiša, ubrzo je nestalo i hrane, a iznad lokacije su letjeli helikopteri.

Danny Goldberg, koji je kao 19-godišnjak pratio festival za Billboard, prisjeća se tog vikenda kao događaja s 'mnogo nasmiješenih ljudi'.

Odmah me obuzela ta atmosfera - idilična misao hipijevskog bratstva i sestrinstva koja se rijetko manifestirala, čak i u to doba.

New York Times je tada pisao kako 'snovi o marihuani i rock glazbi koji su privukli 300 tisuća obožavatelja' imaju smisla kao porivi bilo kojeg bezglavog krda'.

"To je završilo kao noćna mora, u blatu i žabokrečini. Kakva je to kultura koja može proizvesti takav nered?", pitale su se te novine iako su posjetitelji bili oduševljeni.

Jimi Hendrix je zatvorio festival, a počeo je pjevati tek u 8:30 ujutro zbog stalnih odgoda. Kada se popeo na pozornicu u publici je bilo samo 30.000 ljudi. 

Profimedia

Tadašnji izvještaji prenosili su kako je traktor koji je čistio otpad nakon festivala pregazio jednu osobu u vreći za spavanje i da je najmanje jedna osoba preminula zbog predoziranja.

Mnogi su očekivali da će se sljedeće izdanje održati 1970. godine, no vlasnik farme na kojoj se festival održavao je odbio sve zahtjeve.

festival

100posto vremeplov

Woodstock

newsletter

Prijavite se na Newsletter