Drogom protiv droge

Jedno je istraživanje potvrdilo ono čega se svi bojimo: Trava uništava pamćenje. Dobra je vijest da ipak postoji lijek


Robin Mikulić
13.01.2019.16:00
Jedno je istraživanje potvrdilo ono čega se svi bojimo: Trava uništava pamćenje. Dobra je vijest da ipak postoji lijek
Cropix

sažeto

Znanstvenici su dokazali da postoji rješenje za probleme koje pamćenju stvara marihuana. No, postoji mali problem...


Robin Mikulić
13.01.2019.16:00

Opće je prihvaćena veza marihuane s poremećajima pamćenja – što se više koristi, to više trava ometa memoriju. Ali "memorija" nije jedna konkretna stvar, ni samo jedan proces, piše Vice.

Mnoga istraživanja su se bavila utjecajem marihuane na sposobnost pamćenja riječi i informacija, a nova studija objavljena u "Žurnalu psihofarmakologije" ispituje utjecaj marihuane na neku vrstu budućeg pamćenja poznatog kao epizodni predosjećaj.

Epizodni predosjećaj je sposobnost da se mentalno projektira u budućnost i zamisli događaje koji bi mogli uslijediti, objašnjava autor.

Reuters

Budućnost se proriče iz prošlosti

Možda zvuči čudno govoriti u kontekstu sjećanja kad je riječ o mislima o budućnosti, ali znanstvenici koji istražuju memorijske procese biraju taj kontekst jer su shvatili da svrha sjećanja i nije nostalgično evociranje događaja sa školske ekskurzije ili mature.

Mi se sjećamo kako bismo sagradili bazu podataka za svoja iskustva s kojom uspoređujemo zamišljene buduće događaje. Mozak je u velikoj mjeri prediktivni organ koji se oslanja na prošlost kako bi predvidio budućnost.

Kako bi se iskusio epizodni predosjećaj, ili mentalno "putovanje kroz vrijeme", čovjek prvo mora razviti epizodnu memoriju, odnosno sjećanje na događaje iz prošlosti. U pitanju je osobno sjećanje, sjećanje na jedan konkretan doručak, ili sinoćnji razgovor.

Marihuana ometa epizodno sjećanje

Prethodna su istraživanja pokazala da marihuana ometa epizodnu memoriju. Ako se epizodni predosjećaj kreira na osnovu baze podataka epizodnih sjećanja, bi li onda kanabis mogao djelovati na njega?

Istraživanja su pokazala da se slični dijelovi mozga aktiviraju dok se čovjek pokušava sjetiti epizoda iz svoje prošlosti i dok misli o stvarima koje bi mu se mogle dogoditi u budućnosti. A osobe s amnezijom, koje se prošlosti više ne sjećaju, nisu sposobne niti zamisliti što ih čeka u budućnosti.

Velika studija sa zapanjujućim rezultatima

Studija o kojoj pišemo ispitivala je 57 korisnika kanabisa, od toga 23 rekreativna i 34 redovna; njihove rezultate usporedila je s 57 članova kontrolne grupe. Rekreativni korisnici kažu da marihuanU konzumiraju "ne više od jednom tjedno", a redovni puše tri puta tjedno ili češće.

iStock

Svi su ispitanici trebali opisati događaje iz prošlosti i iz zamišljene budućnosti u odgovoru na ključne riječi kao što su rođendan, ljetovanje, ružan san, taksi, klupa – bilo je pozitivnih, negativnih, i neutralnih ključnih riječi.

Broj detalja koje su uspjeli opisati pokazao je da su redovni korisnici marihuane manje sposobni detaljno opisati kako zamišljaju događaje iz budućnosti. Znanstvenici stoga tvrde da marihuana negativno utječe na formiranje epizodnih sjećanja i epizodnih predosjećaja.

Mijenja li trava strukturu mozga?

Epizodna memorija je kamen temeljac, osnovni element na osnovu kog formiramo vizije budućnosti, u mislima putujemo kroz vreme. Da bismo se kretali naprijed, prvo moramo krenuti unatrag.

Osim toga, ovo istraživanje dodaje težinu tvrdnji da kanabis utječe na centre za pamćenje. Znanstvenici su prethodno uočili da se kod kroničnih uživatelja kanabisa smanjuje siva moždana masa, kao i da se mijenja stanje hipokampusa odnosno amigdale.

Ali zanimljivo je da ovi podaci nisu konzistentni. Neka istraživanja pokazala su fizičke promjene u mozgu vezane za korištenje kanabisa, ali bez ikakvih promjena u funkcioniranju, dok kod drugih nisu zabilježene ni fizičke promjene.

Daljnja ispitivanja na ovom planu mogla bi ukazati na to u kojim se dijelovima mozga obrađuju koji memorijski procesi. Veća gustoća receptora kanabinoida u dijelovima mozga zaduženih za povraćak sjećanja, potencijalno bi mogla uživatelje kanabisa učiniti podložnijim gubitku epizodne memorije.

Može li kokain popraviti što je trava razorila?

Ako nam jedna droga može pokvariti sposobnost predviđanja budućnosti, može li nam druga tu sposobnost poboljšati? U istom izdanju medicinskog žurnala, drugo istraživanje postavilo je ovo pitanje u kontekstu kokaina.

iStock

Znanstvenike je zanimalo koliko se zaista pamćenje može unaprediti na ovaj način. Otkrili su da čak i samo jedna doza kokaina može poboljšti takozvanu prospektnu memoriju, što je još jedan način gledanja u budućnost.

Sitne razlike postoje između epizodnog predosjećaja i prospektne memorije. Ova druga vrsta pamćenja regulira pravovremeno prisjećanje određenih aktivnosti i djela u odgovarajućem budućem trenutku.

Obično se o budućnosti razmišlja u kontekstu nekog vremenski udaljenog događaja. Dok kod prospektne memorije, ako se na sastanku ne uspijem sjetiti što sam htio nešto važno reći kolegi čim ga budem vidio, potencijalne posljedice mogu se osjetiti odmah. 

istraživanje

Marihuana

kokain

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter