video: situacija je zabrinjavajuća

Jeste li čuli za morski kokain? Da, on postoji i skuplji je od zlata


100posto
01.12.2019.18:00
Jeste li čuli za morski kokain? Da, on postoji i skuplji je od zlata
Profimedia

sažeto

Totoabu, veliku ribu koja živi u Kalifornijskom zaljevu, nazivaju morskim kokainom zbog ogromne cijene koju su za njezin mjehur KInezi spremni platiti na crnom tržištu


100posto
01.12.2019.18:00

Riblji specijalitet, skuplji je od zlata, a posebno je na cijeni u kineskoj medicini i smatra se da može izliječiti artritis. Mračna strana izlova totoabe jeste nestajanje druge vrste, s kojom dijeli stanište.

Zbog totoabe, naime, nastradala je i vaquita, kalifornijska morska svinja, najmanja na svijetu. Ribari hvataju totoabu služeći se ilegalnim mrežama, a kako su morske svinje i totoabe otprilike iste veličine, i one nastradaju prilikom toga lova.

Prijeti potpuno izumiranje

Prije nekoliko godina Svjetski fond za prirodu upozorio je meksičku vladu da zabrani ribolov unutar staništa morskih svinja u Kalifornijskom zaljevu, ali to se nije dogodilo. Danas ih je preostalo manje od deset, a u narednih godinu dana mogle bi potpuno nestati.

Morska svinja preslatko je stvorenje, a zbog specifičnih očiju koje podsjećaju na kravlje, često ih nazivaju  i “kravice”. Aktivisti upozoravaju da je korijen problema u pohlepnim kartelima, siromašnim ribarima i korumpiranoj vlasti zbog kojih simpatične kravice nemaju nikakve šanse za preživljavanje.

riba

izlov

ribllji specijalitet

totaba

newsletter

Prijavite se na Newsletter