Jedna stvar je pomogla da ne padnem u depresiju

Kad sam zatrudnjela osjećala sam se izdanom od svog tijela, odmah sam znala da želim abortirati


Robin Mikulić
25.02.2019.17:00
Kad sam zatrudnjela osjećala sam se izdanom od svog tijela, odmah sam znala da želim abortirati
Darko Tomas / CROPIX

sažeto

U svijetu gdje je pro-life pokret sve jači, važno je čuti glas žena koje govore o važnosti prava na izbor i sustava koji to pravo podržava


Robin Mikulić
25.02.2019.17:00

Moj abortus bio je najpozitivnije iskustvo koje sam ikad imala u susretu s bolničkim sustavom. Ne kažem to samo zato da bih time nekoga šokirala, iako shvaćam da je moja izjava šokantna, prenosi Vice.

Nismo odgajani da očekujemo da abortus može biti bilo što osim traume. Odgajani smo da očekujemo sram, bol i društvenu osudu. Očekujemo dugotrajnu borbu, barijere, osudu, paniku i bespomoćnost.

Oduvijek znam tko sam

Otkako sam svjesna posljedica seksualnih odnosa, znala sam da ću, ako zatrudnim, pod svaku cijenu na abortus. Odrasla sam u malom gradu i išla u katoličku školu. Nitko nije bio pro choice osim mene. Ne sjećam se kako sam došla do toga. Znam da sam bila nesklona autoritetu, osobito kad je u pitanju bila religija, tako da ti argumenti u mom svijetu nikad nisu igrali neku osobitu ulogu.

iStock (ilustracija)

Jednom kad sam se riješila toga, činilo mi se neupitnim da imam pravo donijeti odluku koja se, hipotetski, tiče samo mene. Kako sam odrastala i učila sam više o tom problemu, postajala sam još odlučnija u svom stavu. Nikad oko toga nisam dvojila niti je u mojoj glavi postojala neka „ako“ situacija zbog koje bih svoju odluku dovela u pitanje. Djeca nisu za mene. Ne postoji ako.

Ništa nije 100 posto sigurno

Kad sam u svojim srednjim 30-ima saznala da sam trudna moj jedini način kontracepcije, budući da sam spavala samo s jednom osobom, bilo je mjerenje bazalne temperature. Tu sam odluku donijela zbog nekoliko razloga.

Kao spisateljica, bila sam zdravstveno osigurana točno 18 mjeseci unutar posljednjih 15 godina. Preskupe kontracepcijske pilule zato nikad nisu dolazile u obzir. Osim toga, i dalje je riječ o hormonskoj terapiji ma koliko njihove doze u pilulama bile male. Da se razumijemo, jedno sam vrijeme trošila pilule, ali sam zbog njih patila od nuspojava kao što su promjene raspoloženja, depresija i kronični umor. 

Zato mjerenje bazalne temperature. Moja je metoda, kao i svaka druga kontracepcijska metoda, funkcionirala dok nije. Neželjene trudnoće zabilježene su, inače, čak i nakon vazektomija.

Jednostavno sam znala

Zaključila sam da sam trudna zbog grčeva, a ne kašnjenja menstruacije. Uvijek sam imala bezbolne cikluse. Sjedila sam na pivi kad sam osjetila te iznenadne nalete boli. Znam da je čudno, ali bila sam sigurna da sam trudna. Sve drugo, osim toga, bilo je normalno, samo što nije.

Čitav sam se život toliko bojala trudnoće da sam svaki drugi mjesec bila sigurna da sam trudna čak i kad sam znala da je to nemoguće. Tako sam se i sad uvjerila da sam zabrijala prije nego sam otišla u ljekarnu po test. 

iStock (ilustracija)

Na štapić sam se popišala u javnom zahodu. Tri sam minute naizmjence zurila u štapić, zid i na svoj digitalni sat. Bacila sam ga u smeće kad je pokazao da sam trudna. Zatim sam sjela u auto, odvezla se do hitne. Bila sam uspaničena, a istovremeno nevjerojatno mirna. Bila sam uvjerena da je došlo do neke pogreške.

Mislila sam da sam mirna

Ostati trudan kad to ne želiš može te baciti u neko disocijativno stanje. Osjećala sam se izdanom od strane svog tijela. Kao da smo vodili dugu diskusiju o tome da trudnoća nije za nas, dogovorili se, a onda je moje tijelo jednostavno iza mojih leđa promijenilo svoje mišljenje.

Abortus je u Kanadi pokriven proračunom. Dostupan je u svakom većem gradu. U pokrajini u kojoj ja živim vrši se svaka dva tjedna. Znam da je ovdje dostupna i pilula za abortus, ali je preskupa za moje pojmove, a mora se pokriti iz vlastitog džepa.

Dok sam čekala na red vježbala sam što ću reći ljudima, od doktora do apotekara. Ili sam guglala recepte za pripravke za abortus iz kućne radinosti i provjeravala cijene karata za Vancouver u slučaju da je ondje abortus brži i dostupniji.

Najvažnija stvar ikad

Na kraju me primio neki doktor koji je izgledao kao da mu je mjesto u nekoj seriji o bolnicama i romansama. Nosio je kutu i ljubazan osmijeh. Duboko sam udahnula i pripremila se na smirenost, ali sam umjesto toga potonula u potpuno drugačije stanje. Ako u njemu nisam bila još i ranije.

„Zašto mislite da ste trudni?“

„Napravila sam test i bio je pozitivan.“

Rekao je da je i on, nakon pretraga, došao do istog zaključka.

„Jeste li razmišljali o tome što ćete napraviti?“

„Mislim da bih pilulu za abortus. Ne znam kako vi to stručno zovete.“

Kimnuo je i rekao mi da je i to opcija, ali da prije toga moram na ultrazvuk da vide u kojem sam tjednu. Deveti tjedan je zadnji u kojem se ta pilula može djelotvorno uzeti. 

„Koliko dugo će sve to skupa trajati?“

„Mislim da bismo sve trebali riješiti do utorka“, rekao je. Bio je petak. Samo tri dana.

„Stvarno?“

Opet je kimnuo.

„Imate li kakvih pitanja?“ Prekrižio je noge – bio je opušten, nije se žurio. Dovoljno sam često bila na toj hitnoj, još uvijek nemam liječnika opće prakse pa na hitnu odlazim svaki put kad sam bolesna, da znam da se to ne događa. Taj je doktor namjerno ostao smiren i profesionalan i to je onda primirilo i mene. 

Nisu sve žene privilegirane poput mene

Abortus je bio jedini put da sam bila kod doktora i osjećala se kao da me slušaju i uključuju u proces. Bilo je to dosta ohrabrujuće. To je jedina riječ koja mi pada na pamet kad govorim o tome kako se čovjek osjeća kad mu se u ruke da alat da donese ispravnu odluku za sebe. Brzina kojom se sve to odvilo i ukazano mi poštovanje su bile jedine dvije stvari zbog kojih nisam završila u depresiji.

No, to što je abortus za mene bio pozitivno iskustvo i dalje ne znači da je bio i ugodno iskustvo. Nisam u tome uživala. Ne bih to ponavljala u životu. Samo je zbog svega ta grozna situacija bila podnošljivija.

Jasno mi je da su moji uvjeti bili jedinstveni. Nema svaka žena koja traži abortus 30 plus godina, nije svaka financijski stabilna, skućena niti dovoljno hrabra da se izbori za svoje pravo. Niti svaka žena ima privilegiju da je nitko ne tjera na ono što ne želi.

pobačaj

abortus

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter