Ladanje (38)

'Kad se mnogo malih složi, tad se snaga stoput množi', podsjetila nas je na to djevojčica Mila i nemojmo to više olako zaboravljati


Lada Novak Starčević
31.03.2019.11:00
'Kad se mnogo malih složi, tad se snaga stoput množi', podsjetila nas je na to djevojčica Mila i nemojmo to više olako zaboravljati
Facebook

sažeto

Teško je i zamisliti, netko ima život tvog djeteta u rukama i kaže da on stoji 2.800.000,000 i niti centa manje. Uzmi ili ostavi...


Lada Novak Starčević
31.03.2019.11:00

Nedavno su u jednoj novozagrebačkoj školi u nižim razredima zaredale krađe. Sitne, dječje… Pa svađe oko igračaka. Sve uobičajeno za tu dob, ali učiteljica je odlučila na primjeru pokazati koliko je važna sloga i koliko je važno ne biti pohlepan.

Napravit će humanitarnu akciju za nekog tko nema ni najnužnije. Nazvala je jednog tatu čija se supruga teško razboljela u trudnoći. Čitala je o njemu u novinama. Imaju dva prekrasna malena sina, a njegov posao nije dostatan za normalan život s troškovima liječenja koji prelaze i nekoliko tisuća kuna mjesečno.

Kada mu se javila, skromno je rekao da on stalno nešto dobiva otkad je njegova priča bila u medijima. Iako i dalje jedva krpa kraj s krajem, radije bi da se pomogne nekome kome je trenutno teže.

Čitao je o ženi koja ima tri mališana, ispričao joj je. Bolest najmlađeg ih je isto bacila na dno. Majka više nije mogla raditi, troškovi su se gomilali. I od prosječne obitelji koja živi 'od prvog do prvog', pretače iz šupljeg u prazno i ponekad mađioničarski osmisli kune da razveseli djecu sa sladoledom, pretvorili su se u socijalni slučaj.

Ovaj tata s početka priče čitao je o njima i srce mu se ponovno slomilo. Jer zna točno kako se osjećaju. Pa im je od novca koje su za njega skupili dobri ljudi kupio sušilicu za veš da se malo spase od vlage u njihovoj podstanarskoj kući.

Kad se male ruke slože, sve se može...

Učiteljica je djeci rekla neka svatko donese nešto što bi im i samima bilo korisno. Neka se odreknu svoga u korist nekog drugog - jedne od desetak igračaka koje su im u početku pričinjavale veselje, a sad skupljaju prašinu, onog para traperica viška koje uvijek nekako ostanu na dnu hrpe u ormaru. Roditelji su poslali šećer, brašno, kavu, čokoladu... Jedna mama je od rodbine iz Metkovića dobila gomilu mandarina pa je odvojila dio koji bi se njima na kraju ionako povlačio po kući.

Mališani su baš u to vrijeme za lektiru čitali 'Vlak u snijegu' i veselo su komentirali da su oni kao pravi zadrugari. Dok su ponosno pakirali pakete za obitelj u nevolji napokon su shvatili riječi pjesme 'Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može…'

Na kraju su skupili toliko stvari da su s njima napunili dva automobila. Obitelj je bila dirnuta pažnjom nepoznatih ljudi.

Drugi dan učiteljici su javili da su se još te večeri i oni odlučili nekome pomoći. Pa su skupili svu robicu koju su djeca prerasla i odnijeli drugima kojima je potrebnije. I nisu stali na tome. 'Tako malo treba za humanost', rekli su kasnije učiteljici.

I pet kuna može pomoći

I onda se neki dan desila Mila. Sa svih strana su nas gledale prekrasne smeđe oči malene djevojčice koja je svu nepravdu života osjetila puno prerano. I to na najgori mogući način.

Tim divnim očima, njenim uplakanim roditeljima i zabrinutom djedu nema tko nije poželio vratiti osmijeh na lice. Jer smo unatoč četnicima, ustašama, suludim političkim pričama, muljanjima moćnih na svakome koraku... silnim nebitnim glupostima od kojih gubimo fokus s onog bitnog, većina nas ipak duboko u sebi samo - dobri ljudi. Koji bi da mogu dali dio svog zdravlja za nepoznatu djevojčicu tužnih očiju.

Penzić koji inače kupuje 'kosti za psa' za pet kuna za svoj skromni nedjeljni ručak, majka koja prošli tjedan nije imala za platiti izlet svojoj školarki pa je posudila od susjede, otac koji ovaj mjesec nema šanse da uspije platiti kredit i strahuje od ovrhe, svatko od njih može pomoći sa svojih posljednjih pet kuna. Svi su oni shvatili da i njihova kap može spasiti djevojčicu od strašne sudbine koja ne smije sustići nijedno dijete. 

Kad život ima cijenu

Jer njezin život trenutno košta 2.800.000,00 dolara. Njezin otac je ispričao da se onesvijestio kad je čuo iznos.

Teško je i zamisliti, netko ima život tvog djeteta u rukama i kaže da on stoji 2.800.000,000 i niti centa manje. Uzmi ili ostavi. 

Koliko je tuge u njegovoj tuzi, koliko brige, nemoći, patnje...

Svatko od nas je barem jednom osjetio nemoć koja razdire, a nemoć obitelji Rončević toliko je opipljiva nama 'malim ljudima'. Jer smo mnogi nemoć osjetili i na svojoj koži. I svi smo dobili nadu da možemo učiniti razliku. Da možemo pomoći, u konačnici joj dati život.

Zato, draga Mila, mi smo svi uz tebe, nismo te nikada susreli, ali te volimo kao nekog svog. Jer to je snaga ljudskosti i ljubavi.

"Kad se mnogo malih složi, 
tad se snaga stoput množi,
A to znači da smo jači,
kad se skupimo u zbor", Mila nas je na to podsjetila još jednom, molim vas ne zaboravimo to više nikada.

Malenoj Mili možete pomoći uplatom na žiro račun humanitarne akcije u Privrednoj banci Zagreb HR2423400091511004008, SWIFT kod za uplate iz inozemstva PBZGHR2X ili na račun u Banki Kovanica Varaždin HR3641330063110002644 na ime Marin Rončević, (adresa: Hreljin 33B, 51226 Hreljin), opis plaćanja obavezno – 'darovanje za zdravstvene potrebe – liječenje Mile Rončević' te model plaćanja 99. Za plaćanja iz inozemstva, BIC/SWIFT je SKOVHR22.

OVDJE možete pratiti koliko je novca do sad prikupljeno.

Ladanje

Nora Šitum

leukemija

eksperimentalno liječenje

Mila Rončević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter