Nakon godinu borbe Deen (1) diše samostalno

'Kad su mu nakon operacije maknuli kanilu napokon sam mu čula glas. Već sam zaboravila kako zvuči. On je naše čudo'


Lada Novak Starčević
07.01.2018.11:05
'Kad su mu nakon operacije maknuli kanilu napokon sam mu čula glas. Već sam zaboravila kako zvuči. On je naše čudo'
Privatni album

sažeto

Roditelji dječaka zahvalni su svim dobrim ljudima koji su im olakšali boravak u austrijskog bolnici, gdje je Deen našao svoj spas


Lada Novak Starčević
07.01.2018.11:05

Za svaki novi udah, godinu se dana borio Deen Lukčević Holovka, koji je već prvog dana svog života završilo na operacijskom stolu KBC-a Zagreb.

Dječaku se, naime, nije spojio jednjak sa želucem i imao je dvije rupice (fistule) između jednjaka i dušnika pa je morao na operaciju. No, stanje mu se  nakon svega pogoršalo. Ustanovljena mu je traheomalacija zbog čega je u njegov maleni organizam morala biti ugrađena kanila za disanje. Nije mogao ni samostalno jesti, hranili su ga preko sonde. Imao je čak i zatajenje srca, no liječnici su ga uspjeli reanimirati. 

U studenom je bio u austrijskoj bolnici na operaciji koja je trebala riješiti njegove problem. Išao je na lasersko skidanje granulacija budući da u Hrvatskoj nije moguće napraviti taj zahvat.

I desilo se čudo. Liječnici su napravili i ono što na Rebru nisu mislili da mogu. Našli su razlog zašto ne može disati. Našli su staru fistulu koja je bila na rođenju operirana otvorenu pa su je zatvorili, objasnila nam je majka.

Facebook/Svi za jednog- Deen za sve

Operacija je bila 16. studenog, dan poslije njegovog prvog rođendana. Trajala je šest sati.

HZZO je mami i djetetu platio smještaj i putne troškove. 21. dan od operacije muž im se pridružio. Prije odlaska bračni par je zamolio pomoć dobrih ljudi jer sami nisu imali novac za očev boravak u Austriji. Roditelji su skromnih primanja. Otac 14 godina radi u policiji, a majka je nezaposlena.

Liječnici su im rekli da će oporavak dječaku biti lakši uz oba roditelja uz koje je jako vezan. Naši građani su tada pokazali humanost i pomogli, na čemu im roditelji i ovim putem žele zahvaliti.

No, operacija nije bila kraj borbe. Nakon svega Deen je trebao naučiti disati sam. Mališan nije disao sam od svog drugog mjeseca.

Trebalo mu je skoro 7 dana da sam prodiše. Mi smo bili non stop uz njega i, jednostavno, počeo je malo pomalo. Kad je počeo disati samostalno, morao je naučiti iskašljati sekret jer i to nije znao. Ja sam mu pokazivala, na početku mu je bilo smiješno, pa me oponašao na kraju. Uspio je sve u 20 dana. Sad je super. Deen diše samostalno.

Mislili su da će trebati dilatacija jednjaka još jer mu se poslije operacije suzio, ali proširio se sam. Zbog toga su na Rebru bili još tri tjedna.

“Za Staru godinu su nas pustili doma na probu do utorka. A sad smo dobili i otpusnicu, hvala bogu”.

'Bili smo spremni na sve'

Majka kaže da je zahvalna svim ljudima koji su im bili podrška, i na stranici od bebe, kako tepa svom jednogodišnjaku, i osobno što su im u Beču pomogli, najviše hrvatskoj veleposlanici Vesni Cvetković i njenoj ekipi bez kojih bi bili ‘izgubljeni u prijevodu’.

“Stvarno su nam puno pomogli jer jezik ni ja ni muž ne znamo, a u bolnici svi slabo govore engleski”, kaže mama.

Sad bi trebali samo na kontrole od ponedjeljka i najvjerojatnije s Deenom na Goljak i u Suvag jer on još ne sjedi nakon dugog ležanja po bolničkim krevetima.

Dječak je jedan od rijetkih pacijenata koji je imao atreziju jednjaka s 2 fistule.

“On je fenomen i mogu reći božićno čudo. I doktori i sestre su nam govorili da budemo spremni kad se dijete vrati iz Beča da će ići doma s kanilom. Bili smo spremni na sve, ali na ovo ne. Presretni smo.

Kad su mu nakon operacije maknuli kanilu čula sam mu glas... Napokon... Već sam zaboravila kako zvuči jer iz Petrove su mi ga ujutro pokazali i odnijeli na operaciju. Od tad ga nisam nikad čula. Do tog dana kad je ostao bez kanile. Sad je naučio i na flašicu i na žlicu jesti.

Imamo ožiljak kao podsjetnik na najdužu godinu u našem životu... Ali i to će s vremenom proći”, ispričala nam je ganuta majka.

operacija

Deen Lukčević Holovka

Podijeli članak