Foto: 30 interaktivnih eksponata

Kako miriše splitska peškarija? Kako grad zvuči noću? Možete otkriti u Muzeju osjeta prvom u Hrvatskoj


100posto
13.10.2018.09:00
Kako miriše splitska peškarija? Kako grad zvuči noću? Možete otkriti u Muzeju osjeta prvom u Hrvatskoj
Muzej osjeta

sažeto

U Splitu je otvoren prvi muzej čiji eksponati pobuđuju svih pet osjetila


100posto
13.10.2018.09:00

Koliko je lako zavarati vaša osjetila? Posjetitelji će to moći saznati u upravo otvorenom Muzeju osjeta u Splitu, prvom takvom Muzeju u Hrvatskoj! Tridesetak interaktivnih eksponata raspoređeno je na 400 metara kvadratnih. Podijeljeni su u pet zona: vida, sluha, dodira, mirisa i balansa.

Kako miriše splitska peškarija? Možete li prepoznati lokalne mirise? Kako grad zvuči noću? Kako stvari izgledaju iz druge perspektive i kako to utječe na vašu ravnotežu? Ovaj zabavan muzej ima sve odgovore.

Museum of Senses spoj je igre, edukacije, znanosti i kulture, a po svom je konceptu prvi zabavni interpretacijski centar u Hrvatskoj. U njegovu su fokusu osnovni osjeti pomoću kojih se upoznaje i doživljava svijet, a upravo je na te zone podijeljen cjelokupan muzej.

Muzej osjeta

Zonama su dodijeljene određene boje, a posjetitelj prije nego ulazi u novu zonu prolazi kroz tamni portal u kojem će se 'pročistiti' od podražaja prethodne zone. Tako su stvorene jasne cjeline koje prate temu pojedinih osjeta.

Kombinacija zanimljive arhitekture, dizajna prostora i rasvjete, grafike i svih ostalih elementa stvorile se okruženje koje potiče posjetitelja da istražuje i otkriva kroz igru.

Prostor je ispunjen mnogim interaktivnim predmetima, glazbenim, svjetlosnim i mirisnim instalacijama. U Muzeju osjeta pronaći ćete i veliki akvarij, tobogan koji će vas odvesti do mora, pokoju splitsku uličicu te mnoštvo drugih predmeta.

Muzej osjeta

Tako je, na primjer, jedna soba posvećenu košarkašu Dinu Rađi, s kojim posjetitelji mogu zaigrati košarku i postati veći od njega. Plesati se može u Galaksi sobi uz taktove ‘Ništa kontra Splita’ Dine Dvornika, spustiti toboganom u more i zaigrati picigin, doživjeti niz iluzija ili mirisati vjetrove Jadrana.

Na realizaciji projekta ostvarena je suradnja s brojnim domaćim umjetnicima i dizajnerima čime su nastala odlična rješenja koja kombinacijom zanimljivog dizajna prostora, rasvjete i ostalih elemenata stvaraju okruženje koje potiče na istraživanje kroz igru i zabavu.

Muzej osjeta povest će vas na putovanje Splitom kakvo još niste iskusili. Vaši osjeti vodit će vas u neke sasvim nove dimenzije, a upravo zato postat će odlično mjesto za izlet i zabavu s obitelji i prijateljima.

Muzej osjeta

Muzej osjeta

Split

Muzej osjeta

Museum of Senses

newsletter

Prijavite se na Newsletter