Još jedna putna

Kako otjerati gosta koji ne želi otići?


HINA
11.11.2017.08:40
Kako otjerati gosta koji ne želi otići?
Profimedia

sažeto

Biti dobar domaćin i organizator slavlja za prijatelje i obitelj može biti prekrasno, ali može se pretvoriti i u noćnu moru


HINA
11.11.2017.08:40

Svakog gosta tri dana dosta. Biti dobar domaćin i organizator slavlja za prijatelje i obitelj može biti prekrasno, ali kada poneki gosti jednostavno ne žele otići, stvar se može pretvoriti u noćnu moru. Isto vrijedi za posjetitelje koji nenajavljeno 'upadnu na tulum'. Ako ste prepristojni da im samo zatvorite vrata pred nosom, kako ih se riješiti, a da se ne ispadnete bezobrazni?

Agnes Anna Jarosch, direktorica Njemačkog vijeća za bonton, savjetuje da se jasno pokaže da se slavlje približava kraju.  

- Možete ponuditi jedno putno piće, sugerirajući da mu je to svrha - savjetuje Jarosch.

Pomaže i govor u perfektu, primjerice, večeras je bilo zabavno. Prihvatljiv je i suptilni mig poput zar je već toliko sati?.

Jarosch savjetuje i preciznost pri slanju pozivnice.

- Naprimjer: 'Zabava počinje 18 sati, no neće trajati cijelu noć jer se moramo rano probuditi idućeg jutra. To vašim gostima daje nekakav smjer - objašnjava Jarosch.

Stručnjakinja za bonton zna da je ljudima teško postaviti ograničenja. Ali ih poziva ih da u svojoj brizi za goste i posjetitelje, ne zaborave misliti i na sebe.

- Naše tradicionalno shvaćanje pristojnosti stavlja domaćine u drugi plan. Ali time štetimo sami sebi -  objašnjava direktorica Njemačkog vijeća za bonton.

Jarosch doduše savjetuje da se izbjegavaju lažne isprike.

- Sitne laži nam ne pomažu. One samo pogoršavaju stvari. Bolje je biti otvoren - zaključuje.

gost

prijatelj

Podijeli članak