Nećeš razbojniče!

Kako prokužiti da imate posla s narcisom dok nije kasno, još u ranoj fazi veze


Valerija Bebek
12.12.2017.12:45
Kako prokužiti da imate posla s narcisom dok nije kasno, još u ranoj fazi veze
Profimedia

sažeto

Kada se narcisi osjećaju tužno, preplašeno ili usamljeno nađu način da to ne priznaju, prepoznaju ili da otvoreno pričaju o tome


Valerija Bebek
12.12.2017.12:45

Prepoznati karikaturu od narcisa kao što je Zoolander u stvarnom životu i nije osobito teška misija. Ali narcisi iz našeg svakodnevnog života, rijetko kada emitiraju toliku količinu tako očitih znakova, da su zaljubljeni sami u sebe. U stvarnosti to ne mora biti povezano sa snimanjem selfija, to može biti netko tko uopće nema profile na društvenim mrežama, osim toga, narcisoidnost postoji kao osobina i puno prije interneta i digitalnog doba, zar ne? Pogotovo na početku veze narcis neće odmah izvući svu artiljeriju svog toksičnog ponašanja, ali prema profesoru psihologije s Harvarda gotovo ni jedan od njih ne može prikriti ove suptilne znakove. 

"Ako jako dobro obratite pažnju svi rani pokazatelji da je vaša simpatija narcisoidna osoba svode se na jednu činjenicu: svi narcisi mrze ovisiti o drugima u međusobnoj brizi i razmjeni emocija", tvrdi dr. Craig Mlkin, klinički psiholog i profesor na Harvard Medical School.

Emocionalni vrući krumpir

Kada se narcisi osjećaju tužno, preplašeno ili usamljeno, odnosno kad god osjećaju nešto od čega su ranjivi, nađu način da to ne priznaju, prepoznaju ili budu otvoreni oko istoga. Upravo te predvidljive strategije mogu pomoći svakome da prepozna kako je prohodao s narcisom, još u ranoj fazi.

"Najčešću taktiku zovem 'emocionalni vrući krumpir'. Kad je netko ekstremno narcisoidan, umjesto da kaže -osjećam se nesigurno!- Reći će i učiniti stvari da bi se vi osjećali tako", kazao je dr. Mlkin. autor knjige "Rethinking Narcissism" piše Business Insider.

Kao klasičan primjer takvog zatrovanog odnosa naveo je jednu klijenticu koja se prijavljivala na postdiplomski studij, istovremeno imala je dečka koji nije imao blagu ideju što želi od svog života. Umjesto da s djevojkom razgovara o tome, on bi joj stajao iza leđa i virio u ekran računala. "Jesi li sigurna da se želiš tamo prijaviti? Nije li to malo prevelik zalogaj za tebe?", svako malo bi svojoj djevojci spustio da ona za nešto nije dovoljno dobra. Osnaživao je sebe i ono što zna o svijetu tako da potkopava njezin osjećaj sigurnosti u ono što radi. To je po profesoru s Harvarda klasičan primjer 'emocionalnog vrućeg krumpira'.

Tajna kontrola

"Drugi primjer, koji je također uobičajen i tako očit, nazivam 'tajnom kontrolom'. Ovo se može činiti vrlo zabavno i može biti vrlo lukavo. Upoznate nekog, recimo dečka. Krenete izlaziti s njim. Stalno se iznenada pojavljuje s kartama za koncert, vodi vas negdje da vas obori s nogu, na primjer u restoran u kojem nikad niste bili. I sve je to divno i krasno", navodi dr. Mlkin. No svaki put kada vi pokušate otići s njim na neko novo mjesto, kada vi napravite planove, on otkaže u zadnji tren ili smisli neki od drugih izgovora: predaleko je, umoran je.

"I prije nego sami to shvatite, sve što radite, koliko god zabavno bilo, u biti je samo što on želi. To je tajna kontrola", kazao je psiholog. To su sve suptilni primjeri, ali stručnjak ih navodi da ih se može prepoznati u samim počecima odnosa, još prije nego se ekstremni narcis razmaše kasnije i zaspe vas mnogo ozbiljnijim problemima.

psihologija

veze

narcisoidnost

narcisoidna osoba

Podijeli članak