Ladanje (27)

Kamo ćeš za Novu? Još sam u golemoj dvojbi, na prekrasan Bali ili u dnevnu sobu u ofucanoj trenirci, i to bez šampanjca?!


Lada Novak Starčević
30.12.2018.11:00
Kamo ćeš za Novu? Još sam u golemoj dvojbi, na prekrasan Bali ili u dnevnu sobu u ofucanoj trenirci, i to bez šampanjca?!
iStock

sažeto

"Molim vas da me više ne pitate za Novu jer ja očito nešto radim krivo s dočecima otkad sam 'velika'"


Lada Novak Starčević
30.12.2018.11:00

'Bok! Kamo ćeš za Novu?'

Ove godine napokon imam odgovor kakav i priliči jednoj ŽMK - idem na Bali. Plan je izležavati se po cijele dane na plaži, kupati se u smaragdnom moru, obići koji hram, roniti uzduž koraljnog grebena, pa mali izlet u prašumu.

'A klinci?' Ne smetaju meni moja djeca, idemo svi četiri. Hotel je all inclusive, imaju razne zabave za klince. To je ono što nam svima treba. Napokon svi zajedno, daleko od svih i samo užitak.

Jedino imam jedan problem, moj plan je propao negdje oko Božića. Ne mogu vjerovati kako se opet desilo jer sam i lani imala isti?? Nešto očito radim krivo.

Kaže muž da je 9000 kuna po osobi puno. Puno previše. Pokušala sam ga uvjeriti da je za najmlađeg besplatno i da je to onda super isplativo, ali imam dojam da me baš i nije slušao.

Hm... I što sad?

Na Novoj sam se po prvi put napravila svašta

Nova godina - vrhunac života, vrhunac zabave, vrhunac svega.

Uzbuđenje je krenulo još u osnovnoj školi. U toj ludoj noći prvi put sam smjela ostati budna duže od ponoći. Superman je tad bio hit. A hit osmogodišnjakinje je bio njegovo gledanje sa starijom sestrom uz hrpu finih bakinih kiflica.

Kad sam imala devet mogla sam ostati budna i za onaj film nakon tog ponoćnog. Još se sjećam Carrie i krvave ruke iz groba. To su bile godine!

S 13 mi je došla doma najbolja prijateljica pa smo skupa dočekale često spominjanu 1991. Uz dječji šampanjac i hrpu smijeha.

U srednjoj je skoro svaki dan vrhunac života tako da je Nova trebala biti iznad svega. I mogu vam reći da je bila. Na Novoj sam se prvi put i napila - od griotta. Časna riječ. S četrnaest je sve moguće.

iStock

Kupovala se svečana odjeća u finim zagrebačkim buticima. Pa prvi pravi izlazak bez da mama kaže da moraš doći do 1. Jer realno na Novoj tek tada postaje zabavno. Pa prvi pravi dečko opet za Novu.

Faks nije iznevjerio moja očekivanja. Malo sam bila iznenađena kad je došla ta 2000. o kojoj se toliko pričalo jer sam očekivala da ću do tad biti ozbiljna ženska, a sve je bilo prilično isto.

I muža sam, nećete vjerovati, upoznala za Novu.

Sve je palo u vodu s prvim djetetom

I onda je zapravo sve s tim dočecima palo u vodu kad sam rodila prvo dijete. Najljepši trenutak u životu, vrhunac života, najveća sreća bla bla. Ma je, sve to stoji, ali Nove više nije bilo. Mislim, bilo je, ali bez mene.

Došla sam iz rodilišta 20.12. s malenom štrucom i zaspala u 22. Nisam ostala budna ni da čestitam mužu. Toliko o ljubavi. To je bio poraz svega što sam do tad znala. 

On me uvjeravao da to i nije tako strašno jer da sad imamo najveći dar, ali ne. Svi kažu da se Nova mora proslaviti. Svi! A ja spavam. Strašno.

Iduće smo probali s hrpom jednogodišnjaka i susjeda. Kako je bilo? A što ja znam... Nismo ponovili.

Pa je stiglo drugo dijete... Moja mama, koja nam je ultimativni bejbisiter, uvijek je imala bolji društveni život od mene tako da je bilo besmisleno tražiti ju čuvanje na dan kad većinom ima neki plan.

iStock

I tako ja posljednjih godina dočekam Novu u svojoj dnevnoj sobi. Ne mogu, stvarno ne mogu, odglumiti da je poseban dan, tako da sam u trenirci, ajd možda stavim malo pudera čisto ako se muž bolje zagleda u mene da se ne šokira.

Šampanjca nemamo jer ga ne volimo, a trenirka i šampanjac ionako nisu neka kombinacija. 

I čekam da prođe ponoć. Oboje nam je neugodno gledati novogodišnji program koliko je loš pa malo surfamo, možda uključimo neki film. 

Moj muž je mudriji od mene pa ga iskreno boli briga za datume, ali meni nešto ne da mira iako si pokušavam racionalizirati stvari.

Ako je dobra godina, sve prođe bez svađe

Oko 23 postanem nervozna kao razmažena klinka pa mu krenem prigovarati. Zapravo mi se počne spavati, ali više nemam izgovor za svoju trulost u djetetu koje treba mamu u krevetu ili njenu sisu, što god. Ako je dobra godina, on uspije ne odreagirati i ipak se ne posvađamo.

Ne znam, nismo od tih igrokaza sreće baš tog 31. 12. 

Tako da, molim vas, da me više ne pitate za Novu jer ja očito nešto radim krivo s dočecima otkad sam 'velika'. Neka samo dođe ta 2019. pa da na miru idemo dalje.

Iako, ove godine možda i ne bude tako loše, malci su postali 'veliki' pa će i oni biti budni.

Možda najbolje da im pustim Carrie. Nek' vide da je život pun iznenađenja.

Ladanje

doček nove godine

2019.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter