Novi korak za čovječanstvo

Kinezi prvi u povijesti šalju letjelicu na tamnu stranu Mjeseca, a uskoro će i astronauti raditi na njegovoj površini


Robin Mikulić
08.12.2018.08:30
Kinezi prvi u povijesti šalju letjelicu na tamnu stranu Mjeseca, a uskoro će i astronauti raditi na njegovoj površini
Reuters

sažeto

Cilj ekspedicije je istražiti najdublji poznati krater u čitavom solarnom sustavu


Robin Mikulić
08.12.2018.08:30

Kinezi spremaju povijesnu ekspediciju u svemir. Lansirali su letjelicu koja bi prvi put u povijesti trebala sletjeti na tamnu stranu Mjesecu, onu polovicu Zemljinog satelita koju nikad ne vidimo.

Cilj ekspedicije je istražiti najdublji poznati krater u čitavom solarnom sustavu. Letjelica Chang'e 4 nazvana je prema istoimenoj kineskoj božici mjeseca, a svoj je put započela jučer u ranojutarnjim satima kad je za svoje odredište poletjela iz jugozapadne Kine. Krater koji će se tijekom ove misije istraživati širok je više od 24.000 kilometara te dubok osam milja.

Slijetanje na Mjesec već u siječnju

„Misija na tamnu stranu mjeseca velika je tehnološka perjanica za Kinu“, rekla je za Guardian britanska astronomkinja. „Kineski svemirski program izrazito je ambiciozan. Provode misiju na dijelu Mjeseca koji je nama znanstvenicima prilično poseban. Krater koji će istraživati izdubio je golemu rupu u mjesečevu površinu, a vjerojatno i u njegov omotač. Možda će pronaći kamenje koje inače nikad ne bismo našli na površini mjeseca“, oduševljeno će znastvenica.

Prođe li sve prema planovima, letjelica bi na površinu mjeseca trebala stići u prvom tjednu siječnja. Jednom kad se prašina slegne, iz letjelice će se spustiti rover koji će istraživati površinu kratera.

Instrumenti s kojima je letjelica poletjela za mjesec znanstvenicima bi trebali omogućiti proučavanje lokalne lunarne geologije, Mjesečeve unutrašnjosti te analizu solarnih vjetrova. Najzanimljiviji će možda ipak biti eksperiment kojim će se testirati kako uspijeva razvoj biljaka u slaboj lunarnoj gravitaciji.

Revolucionarna misija

Kinezi su zasad prilično šutljivi kad je riječ o detaljima misije. Zna se tek da bi glavninu misije trebalo činiti istraživanje Von Karmanovog kratera smještenog unutar golemog bazena koji je izbrazdao površinu Mjeseca nakon sudara s drugim nebeskim tijelom.

Budući da Kinezi svoju letjelicu šalju na stranu Mjeseca koja je uvijek okrenuta od Zemlje, teško će direktno komunicirati s njom. U tome će im pomoći satelit koji su ranije poslali u Mjesečevu orbitu koji će preusmjeravati poruke sa Zemlje i na Zemlju.

Ambiciozna misija

Chang'e 4 posljednji je u nizu vrlo ambicioznih kineskih projekata koji se tiču istraživanja svemira. Prve dvije misije iz Chang'e serije odrađene su 2007., odnosno 2010. godine, a njihov je cilj bio u orbitu Mjeseca poslati sonde.

Chang'e 3 predstavljao je prvo spuštanje sonde na površinu iz ove serije. Kinezi su tad istraživali Mjesec sa strane koja je okrenuta Zemlji.

U idućoj fazi misije Kinezi bi na Mjesec trebali poslati još dvije letjelice čiji će cilj bit skupiti materijal s površine Mjeseca te isti vratiti na Zemlju. Chang'e 5 trebao bi na svoj cilj poletjeti već u prosincu iduće godine.

Veliki planovi za Mjesec

Mjesec je Zemlji, inače, uvijek okrenut s iste strane jer je dovoljno blizu planeti da bude zarobljen u istoj poziciji njenim gravitacijskim poljem. A jednim od njegovih većih misterija smatra se njegov zagonetni kemijski sastav koji je različit na strani okrenutoj Zemlji od njegove tamne strane. Ova će misija možda znanstvenicima konačno dati odgovor na pitanje zašto je tome tako.

Ova kineska misija tek je posljednja u nizu sličnih međunarodnih misija budući da Mjesec znanstvenicima diljem svijeta postaje sve zanimljiviji. Amerikanci, Europljani, Rusi, Kinezi i Kanađani planiraju, tako, zajedničkim naporima izgraditi svemirsku postaju koja bi trebala postati međupostaja za astronaute koji će raditi na Mjesecu.

Oni ondje neće istraživati samo površinu Mjeseca, nego će s njega promatrati Zemlju, ali i Sunce te osluškivati svemir budući da s tamne strane Mjeseca gotovo da i nema šumova sa Zemlje. Znanstvenici, naime, već dugo sanjaju o tome da na tamnoj strani izgrade radio teleskop kojim bi prvi put mogli nesmetano istraživati najstarije objekte u svemiru. Chang'e 4 tek je prvi korak prema tom cilju.

istraživanje

svemir

Mjesec

krater

tamna strana

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter