Pustite djecu da se uprljaju

Liječnik pokazao kako izgleda dječji dlan nakon igre u dvorištu


Sanja Rapaić
21.02.2018.15:30
Liječnik pokazao kako izgleda dječji dlan nakon igre u dvorištu
Facebook/

sažeto

Svaka obojena mrljica na otisku je jedna kolonija gljivica, bakterija ili kvasaca


Sanja Rapaić
21.02.2018.15:30

Zanimljivom objavom na svom Facebook profilu, potkrijepljenom novijim medicinskim istraživanjima, osječki je pedijatar, dr. Igor Berecki, "deaktivirao" teorije zavjere protivnika cijepljenja, ali i svih onih roditelja koji su se, kao klinci, igrali u prašini, odrastali uz životinje, a danas, u paničnom strahu od zaraza, izbacuju na cestu kućne ljubimce te neprestano dezinficiraju, peru, iskuhavaju i glačaju sve što dolazi u kontakt s njihovim djetetom.

"Tijekom nekoliko pokusa, na hranjivoj podlozi namijenjenoj uzgoju bakterija i gljivica učinjen je otisak dlana osmogodišnjeg djeteta nakon igranja u dvorištu, a potom je podloga nekoliko dana inkubirana u laboratoriju. Svaka obojena mrljica na otisku je jedna kolonija gljivica, bakterija ili kvasaca koji su se našli na djetetovom dlanu.

Ono što je posebno (osim estetske ljepote ove slike) je što niti jedan od tih prirodnih mikroorganizama iz našeg vanjskog okruženja nije patogen, tj. ne izaziva bolest u zdravom pojedincu, a dobar dio njih je dapače koristan ljudskom zdravlju.

Takvim "protektivnim" mikroorganizmima naša su koža i sluznice pokriveni uvijek i svakodnevno. Tek rijetka stanja izrazitog nedostatka prirodnog ili stečenog imuniteta mogu dovesti do obolijevanja od njih.

Poanta priče kaže pedijatar jest - pustite svoju djecu, čim propužu i prohodaju da se uprljaju tijekom igre. Bit će manje bolesni, rjeđe alergični, bit će otporniji, zaštićeniji i čvršći nego ako ih neprestano perete, dezinficirate, iskuhavate, glačate i još ih silom izolirate i čuvate od prašine, blata, trave, zemlje, kukaca, pasa i mačaka. 

Također je dodao: "P.S. To što ćete im na taj način ojačati prirodni imunitet ne znači da ih ne trebate cijepiti protiv propisanih zaraznih bolesti. Otpornost na njih se ne stječe igranjem u prašini“, poručio je pedijatar, dr. Igor Berecki, a njegova je objava, u kratko vrijeme, prikupila 1400 lajkova te je podijeljena gotovo 600 puta.

Facebook/

Osijek

Igor Berecki

pedijatar

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter