Najpoznatija hrvatska roda trenutno jako pati

Malena će tugovati za Klepetanom godinu dana, a onda bi mogla naći novog partnera i opet biti sretna


Lada Novak Starčević
26.04.2019.17:00
Malena će tugovati za Klepetanom godinu dana, a onda bi mogla naći novog partnera i opet biti sretna
Danijel Soldo/CROPIX

sažeto

Rode su nakon uspješnog gniježđenja godinama vjerne svom paru, ali ako jedan od roditelja strada u seobi, što se često dešava, nalaze drugog partnera


Lada Novak Starčević
26.04.2019.17:00

Stjepan Vokić, umirovljeni školski domar koji je u Brodskom Varošu 17 godina svjedočio o prekrasnoj ljubavnoj priči Klepetana i Malene, trenutno s njom prolazi najteže dane. Iako je Klepo, kako ga odmilja zove, ove godine malo uranio i došao 19. ožujka, mjesec dana kasnije otišao je s gnijezda i otad ga nema. 

"On je star i jako bolestan, mislim da je svoje obavio. Bio je već jako umoran i prošle godine kad je trebao ići na jug. Činilo mi se kao da ne želi. Otkad ga nema, Malena gladuje od tuge, jako pati. Ja joj ložim, čistim ju. Ona je meni sve, samo da ona bude dobro", rekao nam je početkom ovog tjedna zabrinuti Vokić, koji je uvjeren da je Klepetan otišao negdje skončati.

Razgovarali smo s dipl. biologom Tiborom Mikuškom, iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, koji nam je pojasnio da nije uobičajeno da rode napuštaju mjesto svog boravka prije smrti. "Rode uginu tamo gdje ih sudbina nađe. Kod ptica ne postoji nešto poput slonovskog groblja gdje oni dočekaju kraj."

Iako je tužno što je lijepa priča najvjerojatnije dobila svoj kraj, sve je to životni ciklus koji moramo prihvatiti.

Danijel Soldo / CROPIX

"Ako je Klepetan uistinu bio ista jedinka sve ove godine, što nažalost ne možemo potvrditi jer nije bio označen, doživio je lijepe godine za rodu koja živi slobodna u prirodi", objašnjava nam Mikuška. 

Prosječna smrtnost je u prirodi puno veća nego fiziološka smrtnost, puno njih pogine prije nego što ostare. U prirodi rode prosječno dožive sedam godina. 

Mikuška nam je još ispričao da je krivi podatak da je Klepetan svake jeseni išao do Afrike. "Najveći broj naših roda ne dođe do tamo nego zimuju u bližoj Tanzaniji ili Izraelu. To znamo po nalazima prstenova. Istina, jedna je roda nađena prije neka dva mjeseca 30 kilometara od oceana u Južnoj Africi, dalje od toga zapravo nije ni mogla ići. No, to je rijetkost".

Seoba ptica, objašnjava nam, jako je komplicirana jer se radi o dugom putovanju s jako puno prirodnih i umjetnih prepreka koje je čovjek napravio.

"U Libanonu pucaju po svim selicama koliko stignu iz zadovoljstva, patološke zabave da tako kažem. I u Egiptu na vrhu Sinejskog poluotoka su izgradili hotele na močvarnim područjima, sad tamo rode dolaze i često zapnu jer  tih močvara više nema. One se tamo razbolijevaju i stradavaju".

Rode mogu na milijun načina stradati jer su opasne i kolizije s električnim vodovima, oluje...

Zato je Klepetan uistinu poseban ako je punih 17 godina uspio izbjeći sve prepreke da bi se vratio svojoj voljenoj koja ne leti jer joj je ozlijeđeno krilo.

Biolog kaže da je vjernost među rodama uobičajena pojava. "Kada se uspostavi par i ako gniježđenje dobro prođe onda oni ostaju više godina zajedno. Vjerni su jedan drugom i svome gnijezdu. Ako jedan od roditelja strada u seobi, što se često dešava, naravno da nađu drugog partnera".

Danijel Soldo / CROPIX

Malena je toliko dugovječna zato što ne ide nikud i što ju domar hrani. Ona tako može živjeti i 30 godina. Uvjeti su joj slični onima u zoološkim vrtovima, kaže biolog.

Stručnjaci pretpostavljaju da će naša najpoznatija roda uskoro početi normalno jesti te nakon razdoblja tugovanja koje kod roda traje godinu dana, naći novog partnera i opet biti sretna.

ljubavna priča

Klepetan

rode

Malena

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter