HENDIKEP GA NIJE ZAUSTAVIO

Maleni Ismail rođen je bez obje ruke, a osvaja medalje u plivanju, skija i upravo je krenuo u školu


Tomislav Kukec
12.09.2017.15:50
Maleni Ismail rođen je bez obje ruke, a osvaja medalje u plivanju, skija i upravo je krenuo u školu
Priče s dušom

sažeto

Ismail je osvojio zlatnu medalju na regionalnom prvenstvu u Hrvatskoj kada je preplivao 50 metara dug olimpijski bazen leđnim stilom


Tomislav Kukec
12.09.2017.15:50

Iako ima samo sedam godina, maleni Ismail Zulfić iz Zenice u BiH svakog dana pokazuje nevjerojatnu snagu i hrabrost.

Mališan je rođen s rijetkim poremećajem, bez ijedne ruke. No, unatoč teškom hendikepu koji bi mnoge obeshrabrio, dječak se već sada može podičiti brojnim sportskim uspjesima, a njegov život najbolji je primjer optimizma, hrabrosti i vjere, piše portal Priče s dušom. Sve što njegovi vršnjaci rade rukama, Ismail može nogama, a toliko je napredovao u različitim vještinama da mu nedostatak ruku ne predstavlja gotovo nikakav problem.

Ismail je prije nekoliko dana krenuo u prvi razred osnovne škole, što je samo još jedna u nizu njegovih pobjeda. No, krenimo redom. Trudnoća njegove majke bila je, pričaju roditelji, posve noirmalna i ni po čemu se u početku nije moglo znati da boluje od genetskog poremećaja zbog kojeg nema obje ruke. U početku su roditelji imali problem pronaći mu jaslice i vrtić, jer ga državne i privatne institucije zbog hendikepa nisu primile. No, onda su pronašli jedan vrtić u kojem je proveo tri godine. Svakog dana svojim je roditeljima dokazivao da je poseban, a kada je ove godine došao u Hrvatsku na deveto Regionalno prvenstvo u plivanju za osobe s invaliditetom, iznenadio je i suce. 

Uručili mu nagradu Heroj godine

Amel Kapo, trener Plivačkog kluba Spid iz Sarajeva, za Priče s dušom rekao je kako suci nisu vjerovali kad su vidjeli da je Ismail sam uskočio u olimpijski bazen. Svih pedeset metara bazena Ismail je preplivao leđnim stilom i pobijedio, osvojivši zlatnu medalju. Nedavno je otputovao i u Srbiju gdje su organizatori Festivala viteštva "Despot Stefan Lazarević Just out" vječno nasmijanom klincu uručili nagradu za Heroja godine.

"Vidite, prije svega, supruga i ja smo po prirodi optimisti i da nismo takvi, ništa od ovoga ne bi bilo. Da smo ga kojim slučajem zatvarali i sklanjali od javnosti on sada ne bi bio ovo što jest. Gurali smo ga naprijed od malih nogu i podržavali. On je veliki fajter. Naučio je i skijati, pa sada sa svojim trenerom vježba svake zime na Bjelašnici, rekli su Ismailovi roditelji za portal.

Ismailov trener Kapo jedini se u Bopsni i Hercegovini bavi treniranjem osoba sa invaliditetom u ovom sportu. 

"Počeo sam prije godinu i osam mjeseci i priznajem da sam u početku imao tremu jer nisam imao od koga učiit. Na edukaciji za trenere, u sklopu kampa za osobe sa invaliditetom u Istanbulu, sreo sam se profesorom Markom Aleksandrovićem koji mi je dao brojne smernice. Kad sam se vratio u Sarajevo, pokrenuo sam klub Spid – sjeća se Amel.

djeca

BiH

uspjeh

plivanje

hendikep

invaliditet

Ismail Zulfić

100posto pozitivno

Podijeli članak