Foto: 'pokrpani' Saloon

Maro Srezović: Zbog jednog papira još ne možemo otvoriti klub, a mogli bi biti prava turistička atrakcija


Valerija Bebek
17.04.2018.21:00
Maro Srezović: Zbog jednog papira još ne možemo otvoriti klub, a mogli bi biti prava turistička atrakcija
Marko Todorov / CROPIX

sažeto

Glavno pitanje na predstavljanju monografije o legendarnoj diskoteci bilo je - kad će Saloon opet početi s radom?


Valerija Bebek
17.04.2018.21:00

Nakon tri godine prikupljanja građe objavljena je monografija Discotheque Saloon 'Od otvorenja do uništenja', predstavljanje je bilo u prostorijama kultnog zagrebačkog kluba na Tuškancu gdje se skupilo više stotina gostiju. Svi su došli zbog knjige te pogledati kako izgleda prostor. Glavno pitanje je bilo - kad će Saloon opet početi s radom?

Klub je morao proći temeljito čišćenje i obnovu. Maro Srezović, sin osnivača kluba Vlahe Srezovića ispričao je za 100posto. Kako su klub doveli u visoku roh bau fazu i sada iščekuju završno uređivanje.

Ines Novaković

Ines Novaković

"Izgled novog Saloona smo zamislili u nešto modernijem ruhu nego što je bio stari klub, ali sačuvat ćemo i njegov prepoznatljiv štih. Kao što želimo postići i svjetske standarde u programu, dovesti strane DJ-e na gostovanja, puštati stranu glazbu, kako bi Saloon postao i ostao urbani klub koji bi bio dobar sadržaj ponudi grada Zagreba", objasnio je Maro.

Najavio je i ponovno pokretanje legendarnog rockerskog programa Ruby Tueseday koji je trajao 20 godina.

Ono što ih koči u nastavku uređenja i otvaranja komercijalnom radu kluba je jedna dozvola, odnosno papir. "Saloon je obnovljen, investirano je u nove instalacije: struja, voda, plin, povučena je nova žbuka, krov je pokrpan, sve ono što je uništeno je popravljeno. Saloon čeka završnu fazu da ga se uredi. Međutim ne želimo investirati u klub dok nije nemamo papire. Zapelo je na Minimalnim tehničkim uvjetima koje izdaje Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo koji nam osporava pravo korištenja prostora. To je totalno besmisleno jer prema zakonu i prema dokumentaciji koju posjedujemo mi imamo apsolutno pravo korištenja tog prostora", kazao je mlađi Srezović. Zahtjev su predali prije mjesec dana.

Marko Todorov / CROPIX

Marko Todorov / CROPIX

"Za izdavanje MTU-a čeka se tri do sedam dana inače", kaže Maro. Ono što su od njih tražili je papir o vlasništvu. "Mi smo objekt legalizirali, a čak se i za nelegalne objekte može izdati privremena dozvola za minimalne tehničke uvjete, dakle mi smo korak iznad toga. Osim toga imamo presudu Županijskog suda, ovršni postupak ulaska, uporabna dozvola...

Ako neki papir i nedostaje možemo stvarno i mi dobiti privremene papire dok se neki sudski sporovi ne okončaju", tvrdi Srezović. Jedan proces vode s gradom Zagrebom vodi se od 2004. za rješenje imovinsko pravnog statusa, drugi se vodi na Trgovačkom sudu za nadoknadu štete nastalu provalom u klub.

"U postupku protiv Grada Zagreba provedenim građevinskim vještačenjem je nedvosmisleno utvrđeno da je Saloon, gotovo iz temelja, na mjestu ranijih trošnih drvenih svlačionica, vlastitim sredstvima i radom sagradio gosp. Vlaho Srezović te da je za tu gradnju imao dozvolu i odobrenje tadašnjeg korisnika a kasnije i vlasnika zemljišta društva Kinematografa od kojih je Grad Zagreb tek 2003. g. kupio samo zemljište bez zgrade Saloona", kaže odvjetnik Hrvoje Čipčić-Bragadin koji zastupa Srezovića.

Navedeni postupak se privodi kraju te je u istom potrebno provesti još dopunska vještačenja nakon čega se očekuje donošenje presude tijekom sljedeće godine, naveli su. Postupak na Trgovačkom sudu je pokrenut odmah nakon smetanja posjeda 2013. ali je de facto nastavljen tek nakon pravomoćnosti rješenja o smetanju posjeda kako to navodi odvjetnik Čipčić-Bragadin. Njime Srezović traži cjelokupnu štetu koja je mu je načinjena.

Privatna arhiva

Iako klub ne radi otvorene partyje, već neko vrijeme u njemu se mogu održavati proslave zatvorenog tipa poput rođendana, djevojačkih i momačkih večeri, poslovnih zabava.

Prikupljajući građu za monografiju autor i urednik Damir Jirasek pregledao je preko 50.000 fotografija, a objavljeno je oko 2500, što znači da Saloon raspolaže s mnogo, mnogo više materijala od onoga što je stalo na 326 stranica. Srezovići bi htjeli sve te silne uspomene približiti građanima Zagreba i njihovim gostima i mimo papirnatog izdanja. Jednoga dana htjeli bi u okolici popularne špice otvoriti Saloon muzej cafe. Mjesto za popiti kavu, fotografirati se uz sliku neke od filmskih, sportskih ili glazbenih zvijezda. Maro vjeruje kako bi ta njihova želja bila i odlična turistička atrakcija.

Privatna arhiva

Privatna arhiva

"Na primjer Mirko Filipović je u Japanu bog, i ako imate prostor gdje će iznad separea na kojem je sjedio na zidu biti njegova slika iz Saloona, to bi azijskim turistima kojih je u gradu sve više sigurno bilo zanimljivo. Da ne spominjem kako imamo fotografije gotovo svih legendi od Janice Kostelić, Rade Šerbedžije, Olivera Dragojevića ili Slobodana Praljka", pojašnjava ideju Srezović. Trenutno su u potrazi za adekvatnim prostorom u centru grada, čak je i pozvao sve zainteresirane koji imaju prazan prostor, a ne znaju što bi s njim da im se jave.

"Osim kavice na špici u Saloonu, u gradu kao što je Zagreb sigurno ima mjesta za jedan urbani klub svjetske klase. Nikome ne bi trebalo biti u interesu da je Saloon u centru zatvoren, ni Zagrepčanima ni turistima, pa ni nama. Mi bismo zaposlili sigurno 40 ljudi, plaćali bismo porez i ono najbitnije dali bismo sadržaj građanima i turistima", tvrdi Maro.

Privatna arhiva

Privatna arhiva

Za sad su reakcije na knjigu i više nego dobre, kako kaže autor, u njoj se nalaze imena 2700 najčešćih posjetitelja. Svi su oni oduševljeni, iako je postojala bojazan da će biti razočaranih. Osim pregledavanja članaka po novinama, portalima i drugim izvorima Jirasek je obavio preko stotinu razgovora.

"Neki od njih su sada, na žalost, pokojni. Imao sam razgovor sa Sinišom Svilanom, a on je dva dana nakon toga preminuo u Beogradu, slično se dogodilo i s glazbenim urednikom Milanom Mitrovićem s HTV-a", kazao je Damir Jirasek. Knjiga košta 199 kuna, može se kupiti u centru Zagreba, a za sada su zadovoljni prodajom. Imaju upite i iz drugih dijelova svijeta od Beograda do Kanade i Argentine.

saloon

Maro Srezović

Damir Jirasek

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter