Ladanje (35)

Ministrica ne bi trebala dati ostavku zato jer je napravila nešto 'što se događa', ali...


Lada Novak Starčević
10.03.2019.11:00
Ministrica ne bi trebala dati ostavku zato jer je napravila nešto 'što se događa', ali...
CROPIX

sažeto

Ne može se desiti svakome da vodi državu, da upravlja s našim milijunima, da bude uzor. Jer političari, iako u Hrvatskoj to gotovo tragikomično zvuči – moraju biti uzor


Lada Novak Starčević
10.03.2019.11:00

Reći da nikad nisam vozila brže od dozvoljenog bila bi laž. I da, nekoliko puta mi je neoprezni pješak znao istrčati na cestu iako nije bio obilježen pješački prijelaz. Jednom sam u zadnji čas zakočila. Svašta se moglo dogoditi. Svašta se svakodnevno dešava na cestama.

Na valjanost vozačke dozvole i dokumenata jako pazim jer jednom nisam mogla prijeći granicu budući da mi je istekla putovnica, a ja sam zaboravila provjeriti. Radilo se o važnom putovanju i to sigurno nikad neću zaboraviti. Ljudi smo svi, u svojim brigama i svakodnevnom stresu zaboravljamo datume, jurcamo…

Sreća je kad se ne dogode nesreće.

Da, svakome se može dogoditi kao što se desilo ministrici Gabrijeli Žalac u subotu. Djevojčica je izjurila na cestu i bilo je prekasno išta poduzeti.

Nije mogla znati da će se desiti nesreća

Kako je izvijestila policija, neoprezno je prelazila cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza, nakon čega ju je udario automobil koji se kretao kolnikom.

Malena pješakinja je zadobila prijelom desne potkoljenice, odnosno lisne i goljenične kosti.

Policija je alkotestirala vozačicu, pri čemu nije utvrđeno prisutnost alkohola. Još se ne zna je li vozila dozvoljenom brzinom. No, nije imala valjanu vozačku dozvolu.

Ministrica inače ne vozi pa nije pazila na svoju vozačku dozvolu, ali ovaj put je sjela za volan. Vjerojatno nije ni razmišljala o posljedicama. Nije niti mislila da se išta može desiti.

Nije mogla znati da će djevojčica danas biti u bolnici s teškim ozljedama. Nitko od nas ne zna što ga sutra na cesti čeka, niti ako smo pješaci niti ako smo vozači.

I naš premijer kaže 'svakome se moglo dogoditi'. Ali. Uvijek postoji neki 'ali'.

Ona je ministrica, ona je predstavnica svoga naroda. Na izborima biramo one koji će nas voditi, koji će organizirati rad javnih službi, koji će voditi računa o našem novcu... Biramo najbolje među nama.

Biramo najbolje, a dobivamo najgore

Kad smo u osnovnoj školi birali predsjednika, glasali smo za najpametnijeg, najsposobnijeg, najboljeg prijatelja… Svatko je imao svoje kriterije, ali su zajednički bili da su osobine bile pozitivne.

Još niti kao djeca, a posebno ne kad smo stariji, i kad znamo što je sve na kocki, ne biramo one koji su loši.

Ne biramo one koji znaju najbolje krasti, najbolje lagati, najbolje zataškavati svoje greške i imati najčvršći obraz kad naprave nešto pogrešno i loše. Ne biramo najbahatije, najbezdušnije, najnepoštenije… A takve, čini se, dobivamo već desetljećima.

I sad smo svi bijesni na ministricu koja je vozila bez valjane vozačke dozvole. Želimo njezinu glavu na panju. Iako, ona je zapravo još napravila i najmanji propust od brojnih drugih dužnosnika koji su trebali dati ostavke posljednjih mjeseci i godina.

Kad je voda do grla, dovoljna je kap

Bilo je tu i vožnji u pijanom stanju, fizičkog zlostavljanja žena, bolje niti da ne počinjem o silnim financijskim malverzacijama koje kao da nemaju kraja.

Damjan Tadic / CROPIX

Ali, kad voda dođe do grla i kap je dovoljna da prelije čašu.

I ne možemo više slušati premijera koji bezdušno priča o tome da se 'svakome može desiti'. Jer se ne može desiti svakome da vodi državu, ne može se desiti svakome da ima plaću iznad 15.000 kuna, da upravlja s našim milijunima, da bude uzor.

Jer političari, iako u Hrvatskoj to gotovo banalno, naivno i tragikomično zvuči – moraju biti uzor. Oni moraju biti bolji od nas.

Jeste li ikada poštovali šefa koji je lošiji od vas, gospodine Plenkoviću? Sigurna sam da niste. Pa zašto bi mi onda trebali poštovati ikoga tko je od lošiji od nas?

Švedska ministrica Alida Hadžialić u kolovozu 2016. godine je napustila vladu jer je vozila pod utjecajem alkohola - imala je 0,2 promila.

"Ovo je najveća pogreška u mom životu i za nju ću preuzeti odgovornost. Napustit ću ministarsku poziciju", rekla je.

Na Zapadu daju ostavke zbog švercanja u tramvaju, pobogu?!

Dno je kod nas visoko na vrhu

Ministrica bi trebala dati ostavku, ali ne zato jer je napravila nešto što se svakome može dogoditi, nego zato jer je pokazala da nije ništa bolja od nas. Naprotiv.

Mi smo glupi jer šutimo i već godinama puštamo da nas lošiji od nas vode. I nakon što se dokaže da su lošiji, ništa se ne mijenja.

Najveći domet nam je vrijeđanje po društvenim mrežama. Evo, i ja sam jučer ostavila svoj komentar na nekom portalu. Jer mi je više muka od svake nove vijesti koju čujem. Pa se osjećam bolje ako stavim emoticon 'grrr' i napišem da su dno.

Nažalost, dno je kod nas visoko na vrhu. Moralno dno. Prekrilo je sve pore društva. A mi smo to dozvolili.

Gaze nas gdje god stignu. Dok jedan dan ne budemo baš ja ili ti ta žrtva za koju će neki ukočeni birokrat reći 'događa se'.

I tad će biti kasno.

Ladanje

Gabrijela Žalac

pregazila dijete

ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter