Ako ste sumnjali

Mnogo zagrljaja bebama mijenja DNK, na bolje, dokazali znanstvenici


Valerija Bebek
02.12.2017.21:50
Mnogo zagrljaja bebama mijenja DNK, na bolje, dokazali znanstvenici
Profimedia

sažeto

Maženje djece u ranom dobu može promijeniti najmanje pet dijelova njihova DNK, uključujući i one koje su zaslužne za imunitet i metabolizam


Valerija Bebek
02.12.2017.21:50

Svaki zagrljaj vašem tijelu daje malu dozu oksitocina, koji se veže s ljubavlju, povezanošću i ostalim pozitivnim stvarima. Za svaki slučaj ako vam je trebao još jedan izgovor da se priljubite uz nekoga, nova studija je pokazala kako grljenje djece tijekom njihovih ranih godina, može pozitivno utjecati na njihov organizam kasnije u životu.

Maženje djece u ranom dobu može promijeniti najmanje pet dijelova njihova DNK, uključujući i one koje su zaslužne za imunitet i metabolizam, pokazalo je najnovije istraživanje Sveučilišta British Columbia. Novorođenčad koja je doživjela manje fizičkog kontakta u svojim prvim tjednima života, imala su molekularni profil stanica nerazvijen za njihovu dob.

"Smatramo da kod djece sporije epigenetsko starenje može odražavati manje povoljan razvojni napredak", kazao je Michael Kobor profesor medicinske genetike sa Sveučilišta British Columbia, piše IFLScience.

Istraživanje je pratilo 94 obitelji, roditelji su vodili dnevnik ponašanja svog novorođenčeta, u njega su upisivali i navike maženja i dodirivanja svoje bebe. To su radili prvih pet tjedana djetetovih života.

Nakon četiri do pet godina uzeli su uzorke DNK iste te djece. Saznali su da postoje značajne razlike u pet specifičnih dijelova DNK između djece koju su više mazili i one koje nisu.

"Planiramo nastaviti pratiti nosi li biološka nezrelost koju smo vidjeli kod djece šire implikacije za njihovo zdravlje, pogotovo za psihologiki razvoj. ako daljnja istraživanja potvrde ove teze, to će podcrtati važnost pružanja fizičkog kontakta, pogotovo za tužnu djecu", kazala je postdoktorandica Sarah Moore. Slobodno grlite svoje najmlađe, iako vam vjerojatno ne treba dodatan razlog, to je dobro za njihovo zdravlje.

istraživanje

bebe

DNK

zagrljaji

Podijeli članak