Selfijem možete spasiti život

'Moja draga ima mnogo madeža, pa sam ozbiljno shvatio kad me zamolila da joj pomognem. I napravio sam aplikaciju'


Valerija Bebek
31.01.2018.16:25
'Moja draga ima mnogo madeža, pa sam ozbiljno shvatio kad me zamolila da joj pomognem. I napravio sam aplikaciju'
Facebook

sažeto

Aplikacija Miiskin je besplatna, pomoću nje fotografirate madeže i kožu te pratite promjene na njima


Valerija Bebek
31.01.2018.16:25

U zaštiti od karcinoma kože, je li moguće napraviti više od rutinskog mazanja kremom sa zaštitnim faktorom 50 i redovitih pregleda kože? S napretkom tehnologije u industrijama zdravlja i ljepote, sada je moguće uz pomoć objektiva, selfie sticka i mobitela pratiti zdravlje kože i uočiti potencijalne probleme na koži.

Najmoderniji način za nadziranje promjena na koži može biti downloadanje aplikacije Miiskin, putem koje zatim fotografirate svoje madeže, a aplikacija ih tada provjerava.

Aplikacija je besplatna za skidanje, a stvorena je kako bi ljudima pomogla da prate kako im izgledaju madeži i koža. U godinu dana skinuta je 100.000 puta diljem svijeta.

"Moja supruga Rikke i ja našli smo se na Facebooku, dvadeset godina nakon što smo hodali u srednjoj školi. Bila je to prava pravcata moderna bajka. Na žalost, Rikke ima mnogo madeža na tijelu i treba pozorno pratiti njihove promjene. Kada me zamolila da joj pomognem u tome i tražim znakove melanoma, tu odgovornost nisam olako shvatio. Pošto planiramo ostati zajedno jako dugo", napisao je Jon Friis, osnivač i direktor Miiskina, na službenim stranicama aplikacije.

miiskin.com

Želja i misija tvoraca ov aplikacije je pomoći korisnicima kako bi bili proaktivniji u osobnom zdravlju i uočavanju promjena na koži. "Svjesni smo da je sve važnije nadgledati kožu", kazao je Jon.

U prošla četiri desetljeća melanom je u bjelačkoj populaciji postao tumor s najbrže rastućom incidencijom od svih zloćudnih tumora. "Najveću učestalost melanoma imaju Australija i Novi Zeland, gdje je broj novooboljelih na 100.000 stanovnika godišnje iznosi 50-60, u Sjevernoj Americi je 10-25, a u srednjoj Europi 10-15. U skandinavskim i zapadnoeuropskim zemljama je incidencija melanoma stabilizirana, dok na jugu i istoku Europe i dalje raste", kazala je dr. med. Vesna Magdić-Jelavić u razgovoru za 100posto.

Vlasnici aplikacije za pregled kože, napominju da tehnologija nikad ne bi smjela zamijeniti medicinske profesionalce, ali može im pomoći u zapažanju promjena na vlastitoj koži. Rano otkrivanje ključno je za uspješno liječenje. Na vrijeme otkriveni i kirurški uklonjen melanom ima odličnu prognozu, rani melanom ograničen na površinski sloj kože njegovo odstranjivanje znači 100 postotno izlječenje.

Facebook

zdravlje

aplikacija

karcinom

melanom

dermatologija

Miiskin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter