Pogledajte slavonski 'grad duhova' snimljen dronom

Na mjestu omiljenog odmarališta su tek ruševine, a u hotelskim dvoranama raste drveće


Sanja Rapaić
28.06.2017.16:30
Na mjestu omiljenog odmarališta su tek ruševine, a u hotelskim dvoranama raste drveće
Privatni album

sažeto

Nekadašnje hotelske dvorane, sobe i hodnici odmarališta Rade Končara, Zvečevo, posljednju 21 godinu poput Titanika tonu u gusto grmlje i mahovinu


Sanja Rapaić
28.06.2017.16:30

I dok se na jadranskoj obali novim turističkim projektima pomiču granice, u Slavoniji čak i ono davno izgrađeno prepušteno je oštrom zubu vremena koji nemilosrdno uništava. Na mjestu nekada omiljenog odmarališta Rade Končara, Zvečevo, u koje su sve do 1991. na odmor dolazili radnici, izletnici, ekskurzije, skijaši i strani turisti, danas iz zelenog mora izranjaju još samo sumorne zidine bivšeg hotela. Nekadašnja oaza za odmor i rekreaciju, smještena u netaknutoj prirodi Zlatne doline, doima se avetinjski, a devastirani objekti liče na grad duhova. Čitav taj tužni prizor ostavio je snažan utisak na Požežana koji se prije nekoliko godina, iz inozemstva, vratio u Hrvatsku.

Privatni album

Zgrožen time što su i dva desetljeća nakon rata na mjestu nekadašnjeg odmarališta još uvijek samo ruševine, sve je odlučio snimiti dronom, a njegov video pokazuje svu tragediju nekada bogatog djela Hrvatske, prema kome se država ne ponaša kao majka, nego kao zla maćeha. 

Čitav kompleks odmarališta, u sklopu kojeg su bili hotel, restoran na jezeru, škola u prirodi, ribogojilište i skijalište potpuno je uništen u Domovinskom ratu, no ni danas nakon dva desetljeća mira još uvijek nije obnovljen.

Pregovori oko 'oživljavanja' odmarališta vođeni su godinama. S vlasnikom, tvrtkom Končar iz Zagreba, Općinom Brestovac i Požeško-slavonskom županijom, razgovaralo se o prijenosu vlasništva, a razgovori su vođeni i na relaciji Požeško-slavonska županija - Državni ured za upravljanje državnom imovinom, no pomaka još uvijek nema.

Privatni album

"Na Zvečevu je vidljivo da je agresor ostavio krvavi trag, no i nemar posljednju 21 godinu pridodao je stanju u kakvom se objekt nalazi danas. Vlada ima razumijevanja za ovu županiju i kao ministar učinit ću ono što mogu. Naći ćemo model kako Zvečevo ponovo dovesti u funkciju, neću dopustiti da opet prođu godine do toga", rekao je u travnju ove godine ministar državne imovine Goran Marić.

Privatni album

No, kako to obično biva, 'tresla se brda, rodio se miš' – u kompleksu nekadašnjeg odmarališta i dalje muk i tišina, ne čuju se zvukovi građevinskih strojeva, a kamoli smijeh i čavrljanje zadovoljnih posjetitelja.

Koliko će još godina proći da Zvečevo doživi svoj potpuni make over, ne znamo, no, dok nekadašnje hotelske dvorane, sobe i hodnici poput Titanika tonu u gusto grmlje i mahovinu, pogledajte kako je to odmaralište izgledalo nekada.

dron

Slavonija

Zvečevo

odmaralište

Podijeli članak